main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2021 — 13:20

80-jarige overlevende concentratiekamp wil in gesprek met Urker ‘nazi-jongeren’: ‘Wat bezielden ze?’

De 80-jarige Joodse Lous Steenhuis-Hoepelman uit Amsterdam, die als jong meisje een concentratiekamp overleefde, wil in gesprek met de jongeren die afgelopen weekend verkleed als nazi over straat gingen op Urk. Ze wil weten wat de groep bezielde en ze bijbrengen wat zij in de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt.

De groep van zo’n tien jongeren liep zaterdagavond in SS-uniformen al feestend door het dorp. Ook hielden ze iemand die verkleed was als gevangene en een Jodenster droeg zogenaamd onder schot. Op andere beelden die rondgaan is te zien hoe ze de Hitlergroet brengen.

De dochter van Steenhuis-Hoepelman vertelde haar het nieuws. “We hebben tegen elkaar zitten schelden. Wat is dit? Wat een stelletje malloten”, zegt Steenhuis tegen Omroep Flevoland. Volgens de gemeente was de actie van de jongeren een protest tegen de coronamaatregelen.

‘Hoezo vrijheid afgepakt?’

“Waar hebben die jonge mensen het over? Hun vrijheid is afgepakt. Hoezo?”, vraagt Steenhuis-Hoepelman zich af. “Dan maak ik de vergelijking met wat mijn vrijheid betekende toen ik drie jaar oud was. Ik zat ondergedoken op een zolderkamer in Amsterdam, in mijn eentje.” Ze werd verraden en via Kamp Westerbork naar concentratiekamp Bergen-Belsen gebracht. Daar werd ze in 1945 bevrijd en herenigd met haar moeder.

Steenhuis-Hoepelman gaf op scholen meerdere gastlessen over de Tweede Wereldoorlog. “Ik zou de jongeren willen vragen wat ze bezielden toen ze met SS-uniformen de straat opgingen. En vervolgens wat ze denken dat zoiets voor mij betekent.”

Jongeren maken excuses

De groep heeft inmiddels excuses aangeboden voor de actie. “Het was absoluut niet de bedoeling of intentie om herinneringen wat betreft de Tweede Wereldoorlog op te wekken”, schrijven ze in een brief, die in handen is van Hart van Nederland.

Naar eigen zeggen hielden ze een verkleedfeestje, en was het geen actie gericht tegen de coronamaatregelen. “Wij willen benadrukken dat wij absoluut niet antisemitisch of tegen Joden zijn, of achter het Duitse regime staan. Hierbij onze oprechte excuses.”

LEES OOK: Politie onderzoekt bekladdingen met anti-lhbti-teksten op COC-gebouw Rotterdam

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer