main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
26 juli 2021 — 15:15

Biden Watch: Make America Great Again? Veel Amerikanen zijn nu ‘happy’

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Opeens was daar een nieuwe, bijzondere Gallup-peiling. Die gaf aan dat bijna zestig procent van de Amerikanen optimistisch is over leven in het Amerika van nu en de nabije toekomst. Een recordscore zelfs. Ieder mens op aarde streeft geluk na, maar bij Amerikanen is dat ronduit dwangmatig. Het zit vastgebakken in hun DNA. In de aloude Onafhankelijkheidsverklaring neemt ‘geluk’ een zeer voorname plaats in. Iedere Amerikaan heeft het onvervreemdbare recht op ‘the pursuit of happiness’, het najagen van geluk.

De Verenigde Staten zijn zoals ieder land een fysiek territorium. Maar ook, hoe uniek, een letterlijk gelukzalig idee waar ook de Amerikaanse Droom aan ontsproten is. Natuurlijk zien we in plaats van die droom vaak genoeg een nachtmerrie. Zo veel armoede, ongelijkheid en ander onrecht in het rijkste land ter wereld is onverteerbaar.

Gelukstrom

Misschien ook wel daarom tamboereert iedere president, en des te meer in zware coronatijden, de ‘gelukstrom’. Tijdens zijn inauguratie zei president Biden: ‘Dit is Amerika’s dag, dit is de dag van de democratie, een dag van geschiedenis en hoop, van vernieuwen en oplossen.’ De toon van de Amerikaanse pater familias was na vier jaar Trump bewust gekozen. Biden, ‘Mister Empathie’ immers, liet Amerika iets voelen. ‘Gaat u maar rustig slapen, captain Joe staat aan het roer. Vanaf nu zet het Amerikaanse schip koers naar een nieuwe tijd. Alles komt goed.’

De Gallup-peiling is uiteraard goed nieuws voor Biden en co. Maar juich niet te vroeg. In diezelfde peiling geeft bijna 40 procent aan iedere dag veel stress te ervaren. Het gaat goed met de macro-economische cijfers van economische groei en lagere werkloosheid. Maar vele tientallen miljoenen Amerikanen leven in bittere armoede. In plaats van ooit goed betaalde banen in ‘oude’ fabrieken en mijnen werken de gewone middenklassers in het kleinsteedse Amerika voor salarissen waar veel Nederlanders hun neus voor ophalen. In 22 vooral plattelandsstaten is inmiddels Walmart de grootste werkgever met een gemiddeld jaarsalaris van nog geen 30.000 dollar, oftewel zo’n 25.000 euro.

Eerste infrastructuurwet

Uiteraard begrijpt Biden dat hij dat leger van ontevreden Amerikanen tegemoet moet komen om een electorale opmars van Republikeinse Congresleden én presidentskandidaat Trump 2.0 te voorkomen. Een eerste infrastructuurwet van rond de 1000 miljard dollar zou voor veel goed betaalde banen zorgen. Juist voor mensen die geen universitaire opleiding hebben.

Deze week hielden de Republikeinen de opening van het debat hierover tegen. Onvoldoende financiële dekking en ook te veel geld naar openbaar vervoer waren belangrijke kritiekpunten.
Achter de schermen wordt de komende dagen ook door de president toch nog gewerkt aan een compromis tussen Republikeinen en Democraten. Bij succes zal dan het Trumpiaanse ‘Make America Great Again’ juist op Biden afstralen.

Maar bij falen en een toename van corona-besmettingen en ziekenhuisopnames kan de Gallup-peiling meteen de prullenbak in. Overigens ligt inmiddels ook het inflatiespook op de loer. In zo’n nachtmerriescenario is het dan opeens weer de zieke patiënt Amerika die even flink opveerde bij goed nieuws, maar vervolgens meteen terugvalt in kommer en kwel. Het wordt dus bepaald spannend deze week!

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK: Biden Watch: Tegenwoordig is iedereen Amerika-‘deskundige’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer