main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
19 juli 2021 — 15:36

Grote zorgen over zwemveiligheid, aantal kinderen dat verdrinkt neemt niet af

Het aantal kinderen dat verdrinkt is in de afgelopen tien jaar niet meer gedaald. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door kinderartsen van het UMCG en Amsterdam UMC. De vrees is dat door de coronamaatregelen meer kinderen deze zomer risico lopen op verdrinking, aangezien veel van hen achterstanden hebben opgelopen omdat er geen zwemlessen gegeven werden. “De gevolgen zijn nu zeer goed merkbaar”, zegt ook Shiva de Winter, voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ).

“Of je nu spreekt van een achterstand of gewoonweg een tekort, het is zeer slecht gesteld met de kwaliteit van het zwemonderwijs en zwemslagen na het behalen van de diploma’s”, ziet De Winter, die zelf al 25 jaar ervaring heeft in het zwemonderwijs en eigenaar is van een zwemschool en zwembad.

Zuurstofgebrek

Jaarlijks overlijden ongeveer acht kinderen aan de gevolgen van ernstig zuurstoftekort onder water, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar over wat kinderen die bijna verdrinken daaraan overhouden was vooralsnog niets bekend. “Wij kunnen de kinderen die na een bijna-verdrinking op de intensive care terechtkomen dikwijls niet meer beter maken”, zegt kinderarts Joke Kieboom van het UMCG. Zij werkte mee aan het onderzoek. “Sommige kinderen die uiteindelijk overleven, houden blijvend hersenletsel over.”

In de afgelopen tien jaar vonden in Nederland jaarlijks gemiddeld 78 verdrinkingen – met en zonder dodelijke afloop – van kinderen plaats. Eén op de zes kinderen dat hulp nodig heeft na een verdrinkingsongeval overlijdt aan de gevolgen. Bijna één op de drie kinderen komt na verdrinking terecht op de ic.

Driekwart van de kinderen die een verdrinking doormaakt is tussen nul en vijf jaar oud, maar het overgrote deel (90 procent) is tussen nul en tien jaar oud. Juist in die laatste leeftijdsgroep worden vaker bijna-verdrinkingen gerapporteerd dan bij volwassenen.

‘Ouders onderschatten snel de kracht van water’

De onderzoekers roepen ouders dan ook met klem op om ervoor te zorgen dat hun kind leert zwemmen en die zwemvaardigheid regelmatig onderhoudt. Ook vragen ze deze zomer extra aandacht voor kinderen van 5 tot 7 jaar.

“Voor de kinderen die in 2020 of eind 2019 diploma’s behaald hebben is het een zware dobber om in een wild zwembad of zee zich goed zwemmende te houden”, zegt ook NSWZ-voorzitter De Winter tegen ANP. Hij geeft aan blij te zijn dat artsen nu ook aandacht vragen voor dit probleem. “Ouders onderschatten snel de kracht van water in bijvoorbeeld de zee en het gevaar van drukte in een zwembad.”

Landelijke campagne

Om te zorgen voor een afname van het aantal verdrinkingen, is een Nationaal Plan Zwemveiligheid opgesteld, waarbij de Nationale Raad Zwemveiligheid nauw samenwerkt met Reddingsbrigade Nederland en VeiligheidNL. Doel hiervan is dat iedereen veilig opgroeit en meedoet in ‘Nederland waterland’.

De Winter pleit al langer voor een landelijke campagne, zegt hij. “Er zijn veel (gesubsidieerde) zwembonden en zwemorganisaties in Nederland. Maar blijkbaar wordt het ook aan de top onderschat of niet belangrijk genoeg bevonden.”

Volgens De Winter ligt de oplossing dan ook in een samenwerking tussen artsen, zwembonden, zwemonderwijzers en de reddingsbrigade om landelijke bewustwording te creëren. “Het lijkt na de strijd om zwemlessen weer te beginnen een utopie om deze samenwerking te verlangen. Er spelen zoveel belangen mee die achter het bureau zoveel belangrijker lijken dan dit onderwerp.”

‘Een van de belangrijkste pijlers in de opvoeding’

De Winter trok eerder in Goedemorgen Nederland aan de bel over het belang van zwemveiligheid. “Zwemonderwijs is een van de belangrijkste pijlers in de opvoeding van een kind. Helemaal in zo’n waterrijk land waar wij in zitten”, zei hij toen.

LEES OOK: Deze zwemjuf leert haar leerlingen zwemmen op het droge

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de Voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar “niets (te zullen)…

Lees meer

Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij campus UvA

Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit…

Lees meer

Henri Bontenbal (CDA) noemt formatievoortgang ‘amateuristisch’: ‘Wat hebben ze de afgelopen maanden dan gedaan?’

CDA-leider Henri Bontenbal noemt de formatievoortgang “amateuristisch”. Deze uitspraak deed hij in het radioprogramma Sven op 1. Bontenbal ontvangt binnen de Kamer signalen dat grote…

Lees meer

PVV-Kamerlid Markuszower gefotografeerd met leesbaar formatiestuk

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk, bij binnenkomst van de onderhandelingen. Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: wat betekent overvolle elektriciteitsnet voor ambitieuze verduurzamingsslag?

Het is een flinke kink in de kabel van de ambitieuze verduurzamingsslag van het demissionaire kabinet: het overvolle elektriciteitsnet. Het over ons land uitgerolde net…

Lees meer

Bijna kwart woningeigenaren met hypotheek ervaart financiële stress: ‘Er is veel meer gaande dan het lijkt’

Bijna een kwart van de woningeigenaren met een hypotheek kampt met financiële onzekerheden, blijkt uit de Woonlastenmonitor van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). “Er is…

Lees meer

Nieuwe dreun voor eigenaren zonnepanelen: energiebedrijven eisen honderden euro’s terugleverkosten

Eigenaren van zonnepanelen voelen zich bekocht. Allerlei energiebedrijven eisen honderden euro’s aan ‘terugleverkosten’. Het gevolg is dat mensen hun panelen uitzetten of zelfs van het…

Lees meer

Opnieuw incident bij ggz-instelling Heerlen

Bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is vrijdagavond opnieuw een geweldsincident geweest, waarbij ook iemand korte tijd uit de instelling is ontsnapt. Dat laat…

Lees meer

Man zwaargewond door vuurwerk bij feestvreugde Eindhoven

In Eindhoven is zondagmiddag een man zwaargewond geraakt aan zijn hand toen een stuk vuurwerk ontplofte. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht,…

Lees meer