main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 juni 2021 — 09:26

Nederlanders nemen voorschot op versoepelingen: minder mondkapjes en meer discussie in winkels en ov

Het kabinet zal morgen waarschijnlijk versoepelingen aangekondigden die vanaf 26 juni ingaan. Veel Nederlanders lopen daar al op vooruit en dragen geen mondkapje meer in winkels en het openbaar vervoer, zo meldt het AD.

Het kabinet is van plan de mondkapjesplicht vanaf 26 juni deels te schrappen. Ook het advies om thuis te werken wordt gedeeltelijk ingetrokken, zo melden bronnen in Den Haag aan ANP. Op plekken waar mensen genoeg afstand kunnen houden, worden de regels waarschijnlijk nog verder versoepeld dan eerder was aangekondigd.

Nu het einde van veel coronamaatregelen nadert, nemen sommige mensen daar een voorschot op. De maatregelen leiden dan ook steeds vaker tot discussies in winkels. Klanten die al gevaccineerd zijn, zien het nut niet meer in van de coronamaatregelen. Ook laten steeds minder mensen zich testen bij klachten; nog maar de helft doet dat. Het minste draagvlak is er voor de regel over bezoek thuis. Mensen mogen per dag maximaal vier bezoekers ontvangen. Nog maar 44 procent van de Nederlanders staat daar achter, schrijft het AD.

‘Daar was ik wel verbaasd over’

Tv-recensent Angela de Jong merkt ook dat winkels minder streng controleren, zo vertelt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik was vorige week ook in een horecagelegenheid waar binnen totaal niet werd gelet op mondkapjes. Daar was ik wel verbaasd over.”

VVD-Europarlementariër Malik Azmani roept op om nog even vol te houden. “Ik snap de euforie. We gaan helemaal de goede kant op. Maar het is nét te vroeg. Hou nog even vol en hou je aan de maatregelen. We willen niet midden in de zomer nog een terugslag krijgen”, aldus Azmani.

LEES OOK: Versoepelingen in aantocht, we mogen straks weer tot laat borrelen en naar nachtclubs

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer