main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juni 2021 — 15:07

Zorgen over doorgaan Olympische Spelen, maar een ding is zeker: ‘Alles is anders’

Er staat een volle sportzomer op ons te wachten, met onder meer het EK voetbal en de Olympische Zomerspelen. Maar gaat dat laatste evenement wel door? In gastland Japen klinkt kritiek op het doorgaan van de Spelen. Ondertussen is de eerste olympische ploeg er gearriveerd. Het Australische softbalteam kwam vannacht aan. De 21 atleten en stafleden zijn allemaal gevaccineerd en getest.

De spelen beginnen 23 juli, maar volgens hoofdredacteur van Helden Magazine Barbara Barend reizen ploegen nu al af naar Japan om te acclimatiseren. “Ik denk ook vanwege corona. Dan ga je alvast in die bubbel en word je voortdurend getest. En ook is reizen nu natuurlijk een risico.”

Alles anders, ook geen publiek

“Maar je ziet vaak dat atleten veel eerder gaan”, zegt Barend. Soms wonen ze zelfs al twee jaar lang op de plek van de Spelen. “Bijvoorbeeld watersporters zijn dat gewend, om aan het water te wennen. Dat is overal heel anders.” Maar zomaar verhuizen zat er door corona het afgelopen jaar niet in. “Alles is anders”, zegt Barend. “De Spelen gaan hoogstwaarschijnlijk gewoon door, maar sport is niet eerlijk en de omstandigheden om je in voor te bereiden zijn niet eerlijk geweest. Er zullen nog mensen afvallen vanwege covid.”

En omdat de voorbereidingen vaak zo moeizaam zijn verlopen, is de vraag of er in Japan records gaan sneuvelen. “Ik denk wel dat dat gaat gebeuren”, zegt Barend. We zullen vooral moeten wennen aan de lege stadions. Zoals het er nu uitziet is er bij de Spelen geen publiek aanwezig. “Ik ben zelf bij dé honderd meter van Usain Bolt geweest in Londen. Dat is zoiets gaafs, alsof je zelf de honderd meter loopt. Iedereen op de tribune voelt dat.”

‘Zorgen onder Japanners, maar Spelen gaan gewoon door’

Maar achter de hunkering naar Olympisch goud gaat nog steeds de vraag schuil of er überhaupt gesport gaat worden in Japan. 70 procent van de Japanse bevolking wil inmiddels dat het de Spelen worden gecanceld. Ook artsen hebben opgeroepen om het mondiale sportevenement te schrappen, omdat anders een ramp dreigt.

Toch denkt Barend dat de sportliefhebber opgelucht kan ademhalen. “Het schijnt juridisch zo in elkaar te zitten dat het IOC (het Internationaal Olympisch Comité, red.) in gezamenlijkheid met het organiseerde land kan opzeggen, zoals vorig jaar. Toen is het gezamenlijk besloten. Maar als het organiserend land alleen opzegt, krijg je alle verzekeringsclaims aan je broek. Dat gaat richting de vijftien miljard euro. Dat is veel geld.”

Maar Spelen of niet, volgens Barend is Japan op dit moment niet de ideale gastheer. “Het probleem is dat er in Japan heel erg weinig is gevaccineerd, maar vijf procent van de bevolking. 65-plussers zijn ze pas in mei mee begonnen. Ook is de vaccinatiebereidheid er laag, zijn er weinig vaccins goedgekeurd en er is nog steeds noodtoestand in sommige delen van het land.”

“Het wordt bijna een bizarre situatie, waarin ze gaan zorgen dat de lokale bevolking niet in aanraking komt met al die atleten”, gaat Barend verder. “Iedereen die meewerkt aan de Spelen zijn helemaal door en door getest. Het wordt helemaal gescheiden.”

Angst voor Japanse variant

Toch blijft de angst voor de ‘Olympische variant’ van het virus. Japanse virologen vrezen dat die kan ontstaan als sporters uit verschillende landen samenkomen. “Dat heeft een soort Diederik Gommers van Japan voorspeld”, zegt Barend. “Het zou gevaarlijk zijn, want dan komen de Indiase, Britse en Braziliaanse variant bij elkaar en krijg je de Olympische variant.”

‘Als sporter houd je je maar met een ding bezig’

Het brengt judoka Henk Grol niet aan het twijfelen. Hij wil hoe dan ook naar Tokio. “Iedereen in de sportschool vraagt aan mij: hey Henk, gaat het wel door? Ik beantwoord de vraag met volmondig ja. Als sporter houd je je maar met één ding bezig. Al randzaken kosten alleen maar energie. Ik ben bezig om mezelf voor te bereiden om daar in topvorm te staan.”

“Maar het worden geen normale spelen”, weet ook Grol. Zijn droombeeld van de Spelen, met volle stadions en familie op de tribune, valt daarmee in het water. “Daar op het podium staan, met je vrienden en familie, dat gaat niet gebeuren.”

Volgens Barend is Grol in zijn denken geen uitzondering. “De onzekerheid leeft bij sporters niet. Zij gaan er volledig vanuit dat ze gaan. Sporters zijn wat dat betreft heel erg van: waar ik geen invloed op heb, daar maak ik me niet druk om. Hier hebben ze geen invloed op. Zij hebben alleen invloed op hoe fit ze zijn”, aldus Barend.

Noodtoestand in Tokio verlengd

Ondertussen heeft de Japanse regering de noodstand in Tokio en een aantal andere regio’s met drie weken verlengd. De noodtoestand geldt nu tot 20 juni, een maand voor de start van de Olympische Spelen. Japan zit in de vierde golf van coronabesmettingen en de druk op de ziekenhuizen is groot.

LEES OOK: Olympische Spelen staan op losse schroeven, Nederlands hockeyteam blijft optimistisch

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer