main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 10 april 2021 — 16:36

Nederland en Suriname intensiveren samenwerking op defensiegebied: ‘Wederzijds belang’

Nederland en Suriname versterken de samenwerking op militair gebied. Dat is de uitkomst van de gesprekken die minister Ank Bijleveld (Defensie) voerde met haar Surinaamse ambtgenoot Krishna Mathoera. Bijleveld is hier erg tevreden over, zo zegt ze in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. “We hebben daar wederzijds belang bij.”

“Het is voor het eerst sinds jaren dat er weer een Nederlandse minister in Suriname was, op uitnodiging, om ook zelf af te spreken wat er uiteindelijk moet gebeuren”, vertelt Bijleveld. De ministers spraken elkaar tijdens een speciale bijeenkomst op het ministerie van Defensie in Paramaribo. “Wij willen heel graag weer de jungle-trainingen hervatten in Suriname, daar zijn de Surinamers goed in”, zegt de minister. “Zij hebben behoefte aan kadervorming en opleidingen, etcetera. Over en weer kunnen we wat betekenen.”

Belangrijk doel van de samenwerking is om ervoor te zorgen dat Nederland en Suriname veilige en stabiele landen zijn. Wanneer de eerste Nederlandse militairen precies gaan trainen in de Surinaamse jungle is nog niet bekend. “Daarvoor moet er eerst een verdrag worden goedgekeurd in het Surinaamse parlement. Dat is als het goed is binnenkort”, zegt Bijleveld. “We hebben die afspraak in Nederland al geratificeerd. In mei proberen we dan alvast tot verkenningen te komen, zodat we de eerste stap ook echt op relatief korte termijn kunnen zetten.”

Beveiliging

Verder wordt er gekeken of er in de algemene beveiliging van Suriname stappen gezet kunnen worden. “Suriname staat er op dit moment financieel niet goed voor”, zegt Bijleveld. “De grenzen zijn natuurlijk altijd open, met de vele wateren en de jungle. Dus het is moeilijk om te zien wie er in- en uit komen.” Er zal daarom veel meer op informatiebasis gewerkt moeten worden, zet Bijleveld. “En dat is nu juist een thema waar Nederland goed in is. Daar proberen we over en weer stappen in te zetten, want daar kunnen we elkaar helpen.”

Nederland en Suriname verloren elkaar de afgelopen jaren niet compleet uit het oog, maar een intensieve samenwerking werd in de weg gezeten door het presidentschap van Desi Bouterse. Nu Santokhi sinds juli vorig jaar de scepter zwaait, is de relatie hersteld. “Met deze regering kunnen we opnieuw afspraken maken”, zegt Bijleveld.

LEES OOK: Bijleveld: ‘Defensie is aantrekkelijk voor vrouwen, je kan heel jong leiding geven’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer