main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 1 april 2021 — 13:41

Weerman Dennis Wilt over voorspellingen: ‘Het kan altijd ineens anders gaan’

In deze onzekere tijd houden veel mensen zich onder andere vast aan voorspellingen, en één van de voorspellingen die we allemaal krampachtig in de gaten houden is die van het weer. Meteorologen die dat kunnen zijn daarom in veel gevallen bekende Nederlanders. Zo ook Dennis Wilt, die liever spreekt van een weersverwachting. “Het woord ‘voorspeling’ doet mij toch denken aan iemand die in een glazen bol kijkt en zegt: ‘Mijn gevoel zegt…’, maar wij werken natuurlijk niet met gevoel. Wij werken met harde gegevens.”

Over het algemeen kunnen meteorologen heel nauwkeurig zijn in hun weersvoorspellingen, zegt Wilt, maar op bepaalde vlakken zijn ook zij niet alwetend. Zo is een vulkaanuitbarsting niet specifiek te voorspellen. “En dat heeft soms ook enorme invloed natuurlijk”, zegt Wilt in het economisch onderzoeksprogramma van WNL Stand van Nederland: Generatie Next. “Dan slaan al die weermodellen die wij gebruiken, dus die computerberekeningen, helemaal op hol, en dan klopt er eigenlijk niets van.”

De weerman trekt de vergelijking met de economie. “Economen kunnen heel ver vooruit kijken, dingen plannen en zeggen ‘zo gaat het’. Maar dan is er één of andere gek in een land die een staatsgreep pleegt, en vervolgens gaan de olieprijzen of onze huizenprijzen omhoog, of de rente stijgt. Er zijn altijd omstandigheden waardoor het ineens toch weer anders gaat.”

Grondleggers van de weerkunde

Nederlanders worden gezien als de grondleggers van de weerkunde. Daarom noemt Wilt Sterrenwacht de Sonnenborgh, de plek waarin in 1854 het KNMI werd opgericht, een heilige plek. “Daar is de basis gelegd voor mijn vak, de meteorologie”, zegt hij.

De Nederlandse meteoroloog Buys Ballot heeft weerkaarten halverwege de negentiende eeuw groot gemaakt, vertelt de RTL-weerman. “Binnen Nederland, maar eigenlijk binnen de hele wereld. Want hij staat ook aan de bakermat van het verdelen van alle weersinformatie met elkaar, en zo ook het meer inzicht kunnen krijgen op hoe dat weer zich wereldwijd gedraagt.” De waarnemingen waar toentertijd verslag van werd gedaan vormen de basis van de weersverwachtingen. “We kunnen nu nog teruggrijpen naar de gegevens van toen”, zegt Wilt.

Jill Bleiksloot is gek op voorspellingen, maar dan moeten ze wel uitkomen. Dat gebeurde niet bij de huizenmarkt, waarbij werd gezegd dat de groei minimaal zou stagneren. Ze besloot te wachten. En nu? Een huis kopen zit er voorlopig niet in. Iedereen is op zoek naar grip op de toekomst. De politiek, de banken, de economie, de hele samenleving drijft op voorspellingen. Kunnen we onze welvaart sturen met voorspellingen?

Je ziet deze aflevering op donderdag om 22.10  uur op NPO 2. Oude afleveringen kun je hier terugkijken, op NPO Start.

LEES OOK: Economen proberen de toekomst te voorspellen: ‘Er zitten natuurlijk wel modellen achter’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presenatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier ‘een enorme uitdaging’ staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat “een enorme uitdaging” te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer