main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 februari 2021 — 13:50

CDA vaakst aanwezig in Tweede Kamer: ‘Hoop dat Chris van Dam er de volgende ronde weer bij is’

Het CDA is het vaakst aanwezig bij Kamerdebatten. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Gemiddeld is 95,1 procent van de CDA-fractie aanwezig.

Daarna volgt ChristenUnie met 94,8 procent. Forum voor Democratie kwam het slechtste uit de bus met een gemiddelde aanwezigheid van 79,1 procent.

Naast de aanwezigheid per partij is ook naar de Kamerleden los gekeken. Daaruit blijkt dat er vier Kamerleden die eruit springen. Dat zijn Nico Drost (ChristenUnie), Eva Akerboom (Partij voor de Dieren), Foort van Oosten (VVD) en Chris van Dam (CDA). Zij hadden een score van 100 procent en waren dus bij alle Kamerdebatten aanwezig.

‘Ongelofelijk goed Kamerlid’

“Chris van Dam is een ongelofelijk goed Kamerlid”, vertelt CDA-leider Wopke Hoekstra in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij weet heel veel van alles wat met justitie en politie te maken heeft. En ik hoop ook zeer dat hij er de volgende ronde ook weer bij is.”

Van Dam staat echter wel op plek 47 van het CDA. “Maar hij is wel iemand die het vermogen heeft, schat ik in, om ook zelf een heleboel voorkeursstemmen binnen te halen. Het probleem met zo’n lijst is dat je eigenlijk iedereen in de top tien wil zetten. Maar in de top tien, de naam zegt het al, kunnen maar tien mensen staan. En ik ben natuurlijk optimistisch over hoeveel zetels wij gaan halen.”

‘Kiezers gaan dat ook zien’

Maar ook al haalt het CDA geen 47 zetels, dan nog schat Hoekstra in dat Van Dam het goed gaat doen. “Het is iemand met een heel sterk profiel. Mijn overtuiging is dat de kiezers dat ook gaan zien.”

LEES OOK: Chris van Dam (CDA): ‘Forum geen bedreiging, ook geen verrijking’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer