main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 28 oktober 2020 — 12:49

‘Noodsteunpakketten redden niet per se de economie’

In een aanvulling van het derde steunpakket krijgen meer ondernemers subsidie voor hun vaste lasten en zijn er extra bedragen voor de horeca- en evenementenbranche. De geplande versobering van het pakket vanaf januari blijft voorlopig. MKB-voorzitter Jacco Vonhof denkt dat dit soort noodsteun de economie “niet per se redt”, zegt hij. “Ik denk dat het ons de tijd geeft om het virus het land uit te schoppen.”

Wanneer we deze maatregelen niet zouden nemen, gaan bedrijven failliet en raken we de economie kwijt, zegt Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat is nog niet zo, maar het komt wel steeds dichterbij.”

Het pakket werd dinsdagmiddag gepresenteerd door ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Eric Wiebes (Economische Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën). Bij deze presentatie benadrukte het kabinet dat het derde pakket ‘mee ademt’ met de ontwikkelingen van de coronacrisis.

MKB-voorzitter Jacco Vonhof kwalificeert de aanvulling op het derde steunpakket als voldoende. “Het kan beter. We hadden echt graag meer gewild, want we vinden zuinigheid nu niet op zijn plek. Maar we lopen vaak aan tegen de haalbaarheid. Heel veel van de ideeën die we hebben zijn bijna niet uitvoerbaar.”

‘Pleister’ voor de horeca

De horeca is ontevreden met de aanvulling die er is gekomen: een eenmalige uitkering van 2500 euro. “Dat is inderdaad een soort pleister”, zegt FD-journalist Jean Dohmen daarover. “Dat gaat eigenlijk om het dekken van de kosten waarmee ze geconfronteerd werden vanwege de onverwachtse sluiting.”

LEES OOK: Derde steunpakket: horeca ontvangt eenmalige uitkering van 2500 euro

Verder krijgt ook de evenementenbranche wat extra’s toegestopt. “Dat gaat om een wat groter bedrag, maar dat zijn niet heel veel bedrijven, een stuk of achthonderd.”

Daarnaast wordt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), die aanvankelijk alleen gold voor bedrijven die direct door de coronacrisis getroffen werden, uitgebreid naar andere branches. “Sectoren als transport en ook toeleveranciers vielen daar eerder buiten, en daarvoor wordt er nu uitgebreid.”

Hoewel niet iedere sector blij is met de overheidssteun, is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heel tevreden over de gezamenlijke inspanningen van regeringen wereldwijd. “Nederland trekt daar veel geld voor uit”, zegt Dohmen. En wanneer je kijkt naar faillissement- en werkloosheidscijfers in Nederland, werpt dat ook zijn vruchten af. “Als je kijkt naar de krimpcijfers die we hebben zou je verwachten dat dat sky high gaat, en dat gebeurt nog steeds niet.”

‘Kabinet heeft niet hard genoeg ingegrepen’

Toch zal je die faillissementen in het komende half jaar meer gaan zien, zegt Dohmen. De journalist is kritisch op het kabinet: zij zouden de afgelopen maanden niet hard genoeg ingegrepen hebben. “In maart, april en mei hebben we een harde klap kunnen geven op dat virus”, zegt Dohmen. “We zijn de zomer ingegaan met een goede uitgangspositie. Vervolgens zie je al vanaf augustus de signalen binnenkomen dat de cijfers weer oplopen en heeft het tot 13 oktober geduurd voordat er hard werd ingegrepen.”

Vanuit alle kanten zijn er dan ook geluiden te horen dat de volledige lockdown die nu in de lucht hangt beter zou zijn voor de economie. Daardoor wordt het virus sneller het land uit gedreven en daarmee kan het ‘normale leven’ sneller terugkeren. “Het IMF heeft gezegd: als je voor een lockdown kiest, dat kan, maar dat moet je in een vroeg stadium doen”, zegt Dohmen. “De vraag is: zijn we daarvoor niet te ver afgedreven, is het aantal besmettingen daarvoor niet te hoog?”

Daarnaast is het ook schadelijk voor de economie wanneer mensen bang worden en daarom thuis gaan blijven, benadrukt hij. “Dus ik ben heel benieuwd waar het kabinet mee komt.”

LEES OOK: Deflatie in de eurozone: ‘Klinkt leuk, maar vooral signaal dat het economisch slecht gaat’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer