main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 oktober 2020 — 15:16

Herstel voor HEMA in tweede kwartaal, online verkoop fors gestegen

Warenhuisketen HEMA heeft in het tweede kwartaal betere resultaten geboekt dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat komt mede door het afbouwen van de strenge coronamaatregelen. De omzet van HEMA kwam in de periode van mei tot en met juli, uit op 284,4 miljoen euro. Dat was 4 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De online verkoop steeg flink.

In het eerste kwartaal lag de omzet nog haast een kwart lager toen HEMA een tijd lang alle Nederlandse winkels gesloten hield. De omzet uit voedselproducten was in het tweede kwartaal nog wel laag. Dat had te maken met de sluiting van de restaurants en snackbalies tijdens een groot deel van het kwartaal.

De vergelijkbare omzet van HEMA, waarbij alleen wordt gekeken naar de winkels die in dezelfde periode een jaar eerder ook open waren, was in het tweede kwartaal 1,5 procent lager. Online gingen de verkopen bij HEMA wel flink omhoog, met 68 procent. Ook de verkoop van huishoudelijke artikelen en verzorgingsartikelen steeg, terwijl kleding en voedsel daalde.

Nettoverlies van 12,3 miljoen euro

Niet alleen in Nederland moesten de winkels dicht, ook in bijvoorbeeld Frankrijk gebeurde dat. HEMA kon ook daar een deel van de gemiste inkomsten goedmaken door onlineverkopen.

Onder de streep resteerde voor HEMA een nettoverlies van 12,3 miljoen euro. Dat was in 2019 nog 11,8 miljoen euro. Aan de herstructurering van de schulden, nadat obligatiehouders de macht hadden gegrepen bij het winkelconcern, waren echter eenmalige kosten verbonden.

Ook in het derde kwartaal zet het herstel zich voort, meldt het bedrijf. Daarbij speelt de online omzet nog steeds een grote rol. Verder heeft HEMA de groeistrategie voort kunnen zetten. Zo zijn HEMA-artikelen te verkrijgen bij meer Franse supermarkten van Franprix en Casino, maar ook bij de eerste Jumbo in België. In Mexico opende HEMA een webwinkel.

Overname

Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom willen HEMA overnemen. Ze hebben hierover al een voorwaardelijke deal gesloten met de obligatiehouders van HEMA. Die obligatiehouders strijken bij de transactie naar verwachting zo’n 440 miljoen euro op.

De familie achter supermarktketen Jumbo zet de stap via investeringsvehikel Mississippi Ventures. De partijen hebben acht weken de tijd om exclusief boekenonderzoek uit te voeren. Ook moet de bankfinanciering nog geregeld worden, voordat de verkoop afgerond kan worden. De familie Van Eerd zou dan 50 procent van de aandelen in handen krijgen en Parcom de andere helft.

HEMA-topman Tjeerd Jegen, die onder de nieuwe eigenaren zal aanblijven, spreekt van een “belangrijke volgende stap voor HEMA”. Volgens hem kunnen de beoogde kopers een “stabiele operationele basis” creëren voor de strategische plannen van de keten. De Jumbo-familie en Parcom hebben in de onderhandelingen al aangegeven zich betrokken te voelen bij het HEMA-merk.

LEES OOK: Schuldeisers HEMA stemmen voor schuldherstructurering: ‘zeer goed nieuws’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer