main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 oktober 2020 — 12:11

Hebben winkeliers baat bij een mondkapjesplicht? ‘Politieagentje spelen is niet zo prettig’

Het kabinet kondigde gisteren aan dat het dragen van een mondkapje in openbare binnenruimten nu toch écht verplicht wordt. Eerder gold een dringend advies. Verschillende winkeliers riepen om duidelijkheid, maar hebben ze nu echt baat bij een plicht? “Ze vragen zich wel af hoe ze dit gaan handhaven, want dat politieagentje spelen vinden ze natuurlijk niet zo prettig”, zegt Monique de Kleijn van ondernemersvereniging Hartje ‘s-Hertogenbosch in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“En ga je mensen de deur wijzen die geen mondkapje dragen? Daar zijn ook de meningen over verdeeld, over hoe je dat gaat doen”, zegt De Kleijn. “Er wordt nu al gezegd dat er al minder mensen naar de winkels komen, terwijl het nu nog niet eens om een plicht ging.” De Kleijn heeft van haar achterban gehoord dat het al voor een groot deel helpt wanneer ondernemers en winkelpersoneel zélf een mondkapje dragen. “Dan geef je het goede voorbeeld.”

Onduidelijkheid

CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen merkte dat hij vaak op het dringende mondkapjesadvies werd aangesproken. Het zou te onduidelijk zijn. “Ik denk dat dat ook bij het kabinet is doorgedrongen. Zij dachten: als we het een streng advies noemen doet iedereen het wel. Maar je wilt die discussie gewoon niet.” Politiek commentator voor De Telegraaf Wouter de Winther denkt dat het kabinet hoopte dat de bevolking net zo met het mondkapjesadvies om zou gaan als met het advies om geen handen te geven. “Maar daar is het uiteindelijk niet van gekomen. En daarom ook die verplichting, hoewel die juridisch nog goed dichtgetimmerd moet worden.”

Los van dat de plicht nog wettelijk geregeld moet worden, moeten we “het gewoon met elkaar doen”, zegt Van der Molen. “Daar hebben we allemaal wat aan. Het is gewoon verstandig.”

LEES OOK: ‘Mondkapjesplicht laat waarschijnlijk nog even op zich wachten’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer