main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 september 2020 — 12:24

‘Vak voorgoed veranderd na dood Derk Wiersum, strafrechtadvocaten kijken vaker over hun schouder’

Het was een ongekende dreun op klaarlichte dag; vandaag een jaar geleden werd strafrechtadvocaat Derk Wiersum bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten, toen hij op weg was naar zijn werk. Hij was een van de twee advocaten van een kroongetuige in het geruchtmakende Marengoproces. Volgens strafrechtadvocaat Jillis Roelse is het vak sinds de dood van Wiersum voorgoed veranderd, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Je voert je vak uit uit het idealisme om mensen te helpen. Dat was ook hoe Derk was en dat kostte hem zijn leven”, aldus Roelse. Voor veel strafrechtadvocaten is de glans en de onbevangenheid er nu af. Zo kijken collega’s vaker over hun schouder. “Als je naar de rechtbank loopt, scan je de straat. Ook denken ze nu twee keer na bij het aannemen van een zaak.”

Er waren volgens Roelse zelfs “veel advocaten” die na de moord op Wiersum serieus hebben overwogen om te stoppen. “De romantiek van het vak is weg. Het is voor veel mensen toch een andere werkelijkheid geworden. De vraag was: waar doen we het nog voor?” Uiteindelijk sloeg de twijfel om in nieuwe gedrevenheid, zegt hij.

Meer geld voor bestrijding van georganiseerde criminaliteit

Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend dat er opnieuw meer geld beschikbaar komt voor de strijd tegen georganiseerde criminaliteit. Er komt 141 miljoen euro bij volgend jaar en daarna structureel 150 miljoen euro per jaar. Ook komt er een gespecialiseerd team, waarin de krachten en kennis van onder meer Justitie, de Belastingdienst en Defensie worden gebundeld. Roelse vraagt zich af of het genoeg is.

“De afgelopen maanden is op het initiatief van de minister hard gewerkt aan een soort multi-interventieteam. Het is de bedoeling dat die wordt gevuld met honderden mensen uit verschillende disciplines. Met mensen van de recherche, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, maar ook met mensen van de gemeente en met wijkagenten. De bedoeling is om de georganiseerde criminaliteit, het hele criminele bedrijfsproces, te ontmantelen. De vraag is alleen hoe het team gevuld wordt, want we hebben een enorm tekort aan agenten. Daar ligt een enorm probleem”, aldus Roelse.

Maandag tussentijdse zitting, ‘OM heeft sterke aanwijzingen tegen verdachten’

Grote processen waarin liquidaties een rol spelen, zijn na de moord op Wiersum omgeven met zware bewaking. Dat geldt eerst en vooral voor het Marengoproces. Wiersum was een van de twee advocaten van de kroongetuige in dat proces, De (niet-criminele) broer van Nabil B. werd in maart 2018 in Amsterdam-Noord doodgeschoten, een week nadat het Openbaar Ministerie wereldkundig had gemaakt dat B. kroongetuige was geworden.

LEES OOK: Vermoorde advocaat Derk Wiersum wekenlang voor moord geobserveerd

Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het proces, dat draait om een reeks liquidaties en plannen en pogingen daartoe. Taghi zou mogelijk de opdrachtgever zijn voor de moord op Wiersum en de broer van B., maar van een formele verdenking is geen sprake. Taghi werd in december vorig jaar voor de verdenkingen in Marengo aangehouden in Dubai en zit sindsdien vast.

De moordenaar van B.’s broer is inmiddels veroordeeld. Voor de moord op Wiersum heeft justitie drie verdachten aangehouden, onder wie een verre neef van Taghi. Dit drietal staat maandag op Schiphol voor de rechter, op een tussentijdse zitting. “De verwachting is dat het Openbaar Ministerie meer duidelijkheid gaat geven op de stand van zaken”, zegt Roelse. “Het OM zal vooral zeggen waarom ze tegen de verdachten die nu vastzitten hele sterke aanwijzingen hebben voor de betrokkenheid bij de dood van Wiersum.” De zaak wordt inhoudelijk pas volgend jaar behandeld.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer