main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 juni 2020 — 10:35

‘Mocht Nederland IS-vrouwen gaan ophalen, vist gevluchte groep achter het net’

De vrees bestaat dat een groep IS-vrouwen binnenkort naar Nederland komt. Het gaat hier om vrouwen met een Nederlands paspoort die zijn ontsnapt uit een Koerdisch gevangenkamp. Op dit moment zouden zij met zijn allen in een riante villa verblijven in het Syrische Idlib, tegen de grens met Turkije. De kans dat de voormalige ‘jihadbruiden’ terugkeren naar Nederland, is volgens de De Telegraaf nu sterk toegenomen.

Er wordt veelal gesproken over een groep van vijftien vrouwen, maar het precieze aantal is onbekend. Dat zegt terrorisme-verslaggever Silvan Schoonhoven in Goedemorgen Nederland. De Telegraaf-journalist kwam gisteren met dit verhaal naar buiten.

IS-kalifaat

Tientallen vrouwen zijn sinds 2014 vanuit Nederland naar het IS-kalifaat afgereisd. Toen dat instortte, zijn veel van hen ontkomen. Een aantal slaagde erin om de Turkse grens over te steken en keerde zo al terug naar Nederland, maar de meesten belandden in één van de Koerdische gevangenenkampen.

LEES OOK: Groep Nederlandse ‘jihadbruiden’ uit kamp gevlucht en huurt villa

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) noemt de situatie in Noordoost-Syrië ‘nog steeds complex’. Er zouden inmiddels wel stappen zijn gezet om Syriëgangers te helpen met terugkeer. Daarvoor is gesproken met het Rode Kruis, de Verenigde Staten, de Iraakse autoriteiten en met vertegenwoordigers van de SDF.

Berechting van de IS’ers in de regio blijft ook nog een optie, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer, maar berechting in Nederland heeft de voorkeur. De minister zegt met andere Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk te kijken welke mogelijkheden er zijn om ‘individuele gevallen’ actief terug te halen. Concrete resultaten zijn er nog niet.

Mocht Nederland dus zeggen dat ze alle IS-vrouwen in de nabije toekomst wél gaan ophalen, vist deze naar een villa gevluchte groep juist achter het net, zegt Schoonhoven. “Want die mensen zitten niet meer in die kampen. Dus die worden ook niet meer opgehaald.”

Gevangenenkampen

In deze kampen zouden de omstandigheden zo erbarmelijk zijn dat er al maandenlang een discussie wordt gevoerd over het wel of niet terughalen van deze ‘jihadbruiden’. Nu is er dus een groep ontsnapt met behulp van mensensmokkelaars. “Die groep is recent uit dat kamp vertrokken en is in Idlib in een huurhuis gaan zitten, vlakbij de Turkse grens. Die grens met Turkije zit op dit moment nog potdicht”, vertelt Schoonhoven. “Mocht daar een gaatje in ontstaan, zijn ze natuurlijk zo in Turkije. Daar kunnen ze zich melden bij de Nederlandse ambassade.”

Wanneer de vrouwen dat doen, moet Nederland ze terugbrengen naar Schiphol. “Daar worden ze dan in de boeien geslagen en afgevoerd naar de terroristen-afdeling van de gevangenis, om hier te worden berecht.”

Nederlands paspoort

Het wel of niet terughalen van IS-vrouwen is een ingewikkelde politieke kwestie. Tegenstanders zijn van mening dat deze vrouwen door een tribunaal in de regio moeten worden berecht. Zij vrezen ervoor dat wanneer Nederland de vrouwen terughaalt, zij uiteindelijk aanslagen zullen plegen. Voorstanders vinden juist dat het beter is de vrouwen wel op te halen en hier te berechten. Anders zouden de vrouwen misschien in het geniep terug kunnen keren.

“Ik begrijp dat het Nederlandse vrouwen zijn met een Nederlands paspoort, dus ik denk niet dat je die kan weigeren op het moment dat ze niet veroordeeld worden in het land waar ze eventueel misdaden hebben begaan”, reageert campagnestrateeg Frits Huffnagel in Goedemorgen Nederland. “Dan doe je dat in Nederland, dat lijkt me eigenlijk vrij logisch.”

LEES OOK: Paspoorttruc om jihadisten te weren: ‘Alle recht op Nederlanderschap verloren’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Zaterdag 22.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presentatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer

De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

Politie pakt 38 drugsboeven op in havengebied Rotterdam

In de Rotterdamse haven heeft de politie afgelopen week 38 mensen opgepakt voor drugsgerelateerde zaken. Het gaat om 37 zogeheten uithalers en een vrachtwagenchauffeur, meldt de…

Lees meer