main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 juni 2020 — 12:46

Monsterproces MH17 hervat: ‘Ongelooflijk belangrijk voor nabestaanden’

Het monsterproces rond het neerhalen van vlucht MH17 hervat vandaag op het Justitieel Complex Schiphol. De rechtbank bekijkt onder meer hoe de zaak de komende tijd verdergaat. Voor de zaak zijn diverse datareeksen gereserveerd, tot en met maart volgend jaar.

“Er gaat eerst teruggeblikt worden op de vorige zittingen”, zegt nabestaande en voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 Piet Ploeg in Goedemorgen Nederland. “Ook gaat het Openbaar Ministerie veel vertellen namens het opsporingsonderzoek. Dat gaat een hoop nieuwe informatie geven.”

Voor de nabestaanden is het een bijzonder moment. “We hebben hier vijfenhalf jaar geduldig op gewacht”, zegt Ploeg. “Het is ongelooflijk belangrijk voor de nabestaanden dat er toch bekend gaat worden wat er is gebeurd, waarom het is gebeurd en wie er verantwoordelijk voor is geweest.”

Oleg Poelatov

Vanaf vandaag krijgen de advocaten van Oleg Poelatov – de enige van de vier verdachten die zich door advocaten laat bijstaan tijdens het proces – de kans om te reageren op verzoeken die het Openbaar Ministerie afgelopen maart heeft gedaan. Justitie had onder meer gevraagd om het horen van getuigen en deskundigen om meer te kunnen vertellen over tapgesprekken en beeldmateriaal.

Vier mannen zijn aangeklaagd voor het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines boven het oosten van de Oekraïne. De Rus Poelatov heeft een advocatenteam naar Nederland gestuurd. De andere drie hebben niets laten horen. Het gaat om Igor Girkin, Sergey Dubinsky en Leonid Kharchenko.

Radardata en satellietgegevens

De officieren van justitie zullen vandaag met veel nieuwe informatie komen, zegt strafrechtadvocaat Jillis Roelse. “Het gaat om radardata en satellietgegevens. Met name vanuit de Russische kant is er gesteld dat de videobeelden van de Buk-installatie gemanipuleerd zouden zijn.” Het OM heeft deskundigen gevraagd hier onderzoek naar te doen. “Daarover zal de komende dagen veel naar buiten worden gebracht.”

Of de daders uiteindelijk in de cel zullen belanden, is volgens Roelse moeilijk te zeggen. “Zowel Rusland als Oekraïne leveren geen eigen onderdanen uit. Dat gaat tegen de grondwet in daar.” Wel kan een veroordeling tot gevolg hebben dat de daders het land niet meer uit kunnen. “Dat heeft een enorme betekenis, dat gaat de wereld rond. Een veroordeling betekent in dit geval ook een veroordeling van Rusland. De impact zal gigantisch zijn.”

Ook voor de nabestaanden is een veroordeling cruciaal, zegt Roelse. “Ook in hun verwerking van de rouw. Je ziet dat Piet Ploeg daar veel kracht uit put. Dat is een belangrijk signaal.”

LEES OOK: Defensie stond klaar om in te grijpen na MH17-ramp: ‘Goed signaal van de overheid’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer