Jongeren maken zich niet zo druk over crisis: ‘Maar die enorme coronarekening komt op ze af’
Het coronavirus houdt het leven van veel mensen in zijn greep: ouderen zijn bang om besmet te raken en ondernemers vrezen voor hun bedrijf. Jongeren daarentegen lijken zich over het algemeen niet heel erg druk te maken. “Ze zijn vooral bezig met: wanneer gaat de kroeg weer open?”, denkt fractievoorzitter VVD Rotterdam Vincent Karremans. “Maar wat natuurlijk op ze afkomt is die enorme coronarekening.”
En die komt bovenop de klimaatrekening. “Een rekening van een probleem dat deze generatie niet zelf heeft gecreëerd. Plus het feit dat we straks nog meer gepensioneerden krijgen dan nu. Daarnaast kunnen jongeren veel moeilijker aan een huis komen”, somt Karremans op in Goedemorgen Nederland.
‘Ook op korte termijn gaan jongeren dit merken’
Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie staan wereldwijd 1 op de 10 banen op de tocht. In Nederland zijn er dit moment een kwart minder vacatures dan vorig jaar. Kortom: de banenmarkt staat onder druk.
“Je gaat merken dat die miljarden die nu terecht worden uitgegeven om bedrijven te redden, dat dat miljarden zijn die we niet kunnen uitgeven aan onderwijs, innovatie en verduurzaming”, waarschuwt econoom Nic Vrieselaar. En dat is niet enkel een probleem voor de langere termijn, ook op korte termijn gaan jongeren dit merken. “De laatste 10, 20 jaar is een vast contract steeds minder vanzelfsprekend geworden. We verwachten dat juist door deze coronacrisis de flexwerkers de eerste zijn die hun werk zullen verliezen.”
‘Kapitaalvernietiging’
En dat is zorgwekkend, want volgens Karremans zijn de eerste jaren in je carrière ontzettend bepalend voor de rest van je professionele loopbaan. “Het is heel belangrijk dat je in je vorming de kansen grijpt in die ontwikkeling”, zo zegt hij. “Het thuis laten zitten van mensen is bijna kapitaalvernietiging. Voor de hele maatschappij, laat staan voor die mensen zelf.”
‘Zwarte ironie’
Opvallend is dat jongeren zich wel zorgen maken om en inzetten voor het klimaat, maar een crisis als deze ze een stuk minder lijkt te raken. “Het is bijna een zwarte ironie dat je jonge mensen ziet demonstreren voor klimaatregelen, terwijl aan de andere kant de gele hesjes staan, een generatie die het probleem vooral heeft laten ontstaan”, vindt Karremans. “Die zijn dan tegen de klimaatregelen die ze zelf voor het grootste deel niet eens gaan meebetalen.”
Maar waarom gaan de zorgen over corona dan aan de meeste jongeren voorbij? Volgens Karremans heeft deze generatie, waar ook de VVD’er zelf onder valt, deze instelling omdat zij in een hele andere context zijn opgegroeid. “De oudere generatie kent de Vietnam-oorlog, ik ken de Backstreet Boys. Dat is misschien het ergste dat er voor mij is gebeurd”, grapt hij. Daarbij zijn de klimaatproblemen veel behapbaarder, denkt hij, “dat begrijpt iedereen”. Maar in dit geval denken ze: “het komt wel goed, het is allemaal vanzelfsprekend. Maar dat is het niet.”
Huizenmarkt
De economische klap die door de coronacrisis ontstaat heeft naar verwachting ook impact op de huizenmarkt, zegt Vrieselaar. “Dat lijkt voor de starters misschien goed nieuws, omdat huizen dan eindelijk wat betaalbaarder worden. Maar starters zijn vaak juist de mensen die tijdens deze crisis hun werk verliezen”, aldus de econoom. Of het er dus makkelijker op wordt voor de starter is nog maar de vraag.
Om te zorgen dat jongeren massaal thuis moeten zitten denkt Karremans dat bedrijven zo veel mogelijk prikkels moeten krijgen om jongeren aan zich te binden. “Wanneer je start op de arbeidsmarkt, begin je vaak met een halfjaarcontract, of een jaarcontract. Je krijgt niet gelijk een contract voor onbepaalde tijd”, legt Karremans uit. “Als dat contract afloopt, is dat een hele makkelijke manier om kosten te snijden. Zorg dat je blijft investeren in jongeren binnen je bedrijf.”
‘Straks is er zo’n vaccin’
Mediadeskundige Mark Koster wordt ook geraakt door het positivisme van de jongeren, hoewel hij ook erkent dat het bonnetje van 90 miljard dat er nu wordt uitgegeven om het land draaiende te houden betaald moet worden. “Kinderen denken: straks is er zo’n vaccin, dat duurt twee jaar. Dat kunnen ze wel volhouden, en dan gaat het wel weer lopen. Voor hen is het gewoon iets kleins.”
LEES OOK: Start-ups krijgen 100 miljoen extra steun: ‘Dit zijn de banen van de toekomst’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meer