main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 mei 2020 — 08:39

Verschillende bedrijven vragen werknemers om deel van salaris in te leveren

Steeds meer bedrijven vragen om een financieel offer van hun werknemers door de coronacrisis. Dit in de vorm van het inleveren van de bonus, of uitstel van de vakantietoeslag. Maar ook het inleveren van een gedeelte van het salaris komt steeds meer ter sprake. Fractievoorzitter VVD Rotterdam Vincent Karremans ziet dit ook in zijn omgeving. “En dat het salaris dat ze dan inleveren, wordt omgezet in een lening, of aandelen”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Zo wil verzekeringsreus Aon de salarissen wereldwijd met 20 procent korten. Op NU.nl te lezen hoe Signify vraagt of werknemers bereid zijn de komende maanden 20 procent van hun loon in te leveren. Vakbond Cockpit meldde dat piloten van Lufthansa de komende twee jaar tot 45 procent van hun salaris willen inleveren om de vliegmaatschappij te redden. In de horeca wordt er over het algemeen vaak gevraagd vakantiedagen nu in te zetten.

Vrijwillig

Karremans, zelf ook werkgever, heeft dit zelf “gelukkig nog niet” in zijn bedrijf moeten voorstellen, maar hij ziet het wel in zijn omgeving. In Nederland mogen werknemers vrijwillig beslissen of ze akkoord gaan met zo’n (tijdelijke) salarisverlaging, maar de vraag is: hoe vrijwillig is zo’n beslissing nog in deze tijd?

Uitkering

Het maken van de ‘juiste’ keuze is ook ingewikkeld. Zo schrijft de Telegraaf dat wanneer bedrijven vragen om een deel van het salaris in te leveren omdat het bedrijf anders ten onder gaat, je er dus sowieso op achteruit gaat. Maar wanneer je wél een deel van je salaris opoffert en het bedrijf alsnog stopt te bestaan, ga je met een lager salaris de WW in en houd je uiteindelijk minder over onderaan de streep.

Steun

“Maar gelukkig hebben veel werkgevers nu wel steun van de overheid”, zegt Karremans. “Die krijgen dan 90 procent van het loon doorbetaald. Dat zou het in feite moeten dekken.” Volgens de VVD’er moeten werkgevers pas helemaal aan het einde van de rit kijken naar de eventuele bijdrage van werknemers.

Mediadeskundige Mark Koster snapt de vraag van bedrijven wel. “Ik denk dat bijvoorbeeld die 90 procent in de horeca niet toereikend is. Als je van een ton per maand naar niets gaat, dan zou je kunnen zeggen: als je met zijn alle 10 procent inlevert, dan blijven we bestaan. Want je hoort nu al: als het zo doorgaat, ga ik dicht. Dan is het einde verhaal.”

LEES OOK: Voorwaarden aan staatssteun KLM: ook piloten moeten mogelijk deel salaris inleveren

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer