main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Stand van Nederland - 30 april 2020 — 17:13

CPB: verhoging minimumloon kost minder banen dan gedacht

Een verhoging van het minimumloon heeft een kleiner effect op de werkgelegenheid in Nederland dan eerder werd gedacht. Dat concludeert het Centraal Planbureau op basis van internationale onderzoeken naar het minimumloon.

Bij een verhoging van 5 procent, die dan ook geldt voor de sociale uitkeringen, gaan er 18.000 banen verloren. Eerder onderzoek wees volgens het planbureau uit dat circa 45.000 banen verloren zouden gaan.

Koppeling minimumloon en bijstand

Als de koppeling tussen het minimumloon en de bijstand zou worden losgelaten, is het effect op de werkgelegenheid nog kleiner. Een verhoging van 5 procent zou dan een verwaarloosbaar effect hebben op de werkgelegenheid.

Als het minimumloon wordt verhoogd, daalt de inkomensongelijkheid. Een rapport over de effecten van een verhoging van het minimumloon op armoede verschijnt in juni dit jaar.

‘Blij met ommekeer in denken’

Vakbond FNV concludeert op basis van de CPB-cijfers dat het minimumloon in Nederland makkelijk 10 procent omhoog zou kunnen zonder dat de werkgelegenheid daaronder lijdt. “We zijn blij met de ommekeer in het denken over het minimumloon bij het CPB”, zegt Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator bij de bond. “Wij bepleiten die verhoging nu twee jaar. Het is een kwestie van keuzes maken om de welvaart in dit land eerlijker te verdelen.”

FNV ziet graag dat er een stapsgewijze verhoging van het minimumloon komt naar 14 euro per uur in 2022. Nu ligt het wettelijk minimumloon volgens de bond nog rond de 10 euro per uur.

LEES OOK: FNV wil hoger minimuminkomen van 14 euro

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer