main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 april 2020 — 12:01

Jongeren lappen samenscholingsverbod aan hun laars: ‘Gisteren in Rotterdam een vechtpartij tussen jongeren en handhavers’

Samenscholen is momenteel verboden in Nederland vanwege de coronacrisis. Toch lijkt niet iedereen zich aan de regels te houden. Vooral jongeren lappen de maatregelen aan hun laars en zoeken elkaar nog op, zegt voorzitter van de BOA Bond Ruud Kuin in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Kuin houdt het gros van de mensen zich wél aan de regels. Maar mensen worden ook lakser, nu er voorzichtig meer positief nieuws naar buiten komt. Jongeren spelen door heel het land een kat-en-muisspel met handhavers. Kuin: “De handhavers komen aanlopen en de groep gaat uiteen. Vervolgens gaan de boa’s weer weg en de groep komt weer bij elkaar. Dat horen we uit meer plaatsen, Tilburg, Amsterdam.. Gisteren was er in Rotterdam een vechtpartij tussen jongeren en handhavers.”

Tijd van waarschuwen voorbij

De tijd van waarschuwen is voorbij, zegt Kuin. Mensen die zich niet aan de regels houden kunnen een boete krijgen tot 390 euro. “Er zijn veel waarschuwingen gegeven. Nu ook officiële waarschuwingen, dus die worden geregistreerd. Als mensen dan weer de fout ingaan, wordt er beboet. Dat gebeurt steeds vaker.”

LEES OOK: ‘Het ‘nieuwe normaal’ in de anderhalvemetersamenleving: ‘Ik denk dat het desastreus gaat uitwerken’’

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg denkt dat in de meeste gevallen naar de maatregelen wordt geleefd. “Ik denk dat veel mensen keurig zich aan de regels hebben gehouden. Ik vind dat bewonderenswaardig.” Maar ook zij meent dat het vaak jongeren zijn die de fout ingaan. “Tegelijkertijd zie je dat met name jongeren het een beetje lastig vinden. Ik heb het ook bij mij in de buurt gezien, dat ze toch met brommers heel dichtbij elkaar zijn.”

Influencers inzetten om jongeren te helpen

Volgens Hoofdredacteur van Elsevier Weekblad Arendo Joustra hebben jongeren sneller de neiging om niet naar autoriteit te luisteren. “In die fase van je leven doe je dat. En nu het nieuws steeds iets positiever wordt, is het moeilijker om je aan de regels te houden. In het begin hebben ze ook beelden laten zien van jonge mensen die in het ziekenhuis lagen, maar blijkbaar heeft dat toch te weinig invloed.”

Van Toorenburg denkt dat influencers een belangrijke rol kunnen spelen om jongeren te bereiken. “Je ziet ook jongeren die het goed doen, die op een bankje zitten maar genoeg afstand nemen”, merkt de CDA’er.

“We moeten de boodschap blijven herhalen. We hebben influencers – er is een fantastisch nummer gemaakt door Ali B en andere rappers over anderhalve meter. Dat helpt absoluut. Probeer helden van jongeren in te zetten om te laten zien dat corona gevaarlijk is, dat het ook over hen gaat en dat ze zich moeten gedragen.”

Van Toorenburg: Heb je een tuin? Blijf dan thuis!

Van Toorenburg begrijpt dat het lastig is om binnen te blijven, met name voor mensen zonder balkon of tuin. De CDA’er doet een oproep om de openbare buitenruimte te reserveren voor deze groep. “Volgens mij moeten we ook een oproep doen aan iedereen die een tuin heeft om thuis te blijven. Ik zou het heel erg vinden dat als je in een grote stad woont, en je woont met kleine kinderen en je hebt geen tuin of balkon, dat je gedwongen thuis moet zijn. Laat deze mensen dan even van de openbare ruimte genieten. En als je een tuin hebt, blijf daar dan.”

Volgens Van Toorenburg zijn mensen met een tuin gezegend. “Maar er zijn ook mensen, die wonen met kinderen in een bovenwoning. Laat die alsjeblieft een beetje naar buiten kunnen, zodat de kinderen de komende week weer thuis serieus kunnen leren. Dus als je zelf de ruimte hebt, blijf dan thuis.”

Hoofdredacteur van Elsevier Weekblad Arendo Joustra woont zelf in Amsterdam, en denkt dat in zijn stad veel mensen met het probleem kampen dat zij geen tuin of balkon hebben. “Natuurlijk is dat zo. Er zijn veel wijken waar dat speelt.”

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Aflevering 2 van Op de Barricade

Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.

Kijk vanavond naar Op de Barricade op NPO 1.

Stand van Nederland: Koplopers

Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?

Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.

25 jaar cel en tbs voor ontvoeren, misbruiken en vermoorden Gino

De rechtbank in Maastricht heeft woensdag de 25-jarige Donny M. veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het ontvoeren, seksueel misbruiken en…

Lees meer

Ajax-Lazio zonder uitpubliek, vrees voor antisemitische uitingen

De voetbalwedstrijd in de Europa League tussen Ajax en de Italiaanse club SS Lazio uit Rome, wordt op donderdag 12 december gespeeld zonder uitpubliek. Dat…

Lees meer

Brief van 46 gemeenten aan Faber met zorgen over grenscontroles

In een brief aan Marjolein Faber hebben 46 grensgemeenten hun zorgen geuit over de grenscontroles die de minister van Asiel en Migratie wil inzetten met…

Lees meer

Weeronline: grote kans op storm Conall woensdag

Heel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Conall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt…

Lees meer

Topman UWV waarschuwt politiek: voorkom dezelfde fouten als bij toeslagenaffaire

Politiek, maak niet dezelfde fout als bij de toeslagenaffaire. Daarvoor waarschuwt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, in het radioprogramma Sven…

Lees meer