main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 april 2020 — 12:01

Jongeren lappen samenscholingsverbod aan hun laars: ‘Gisteren in Rotterdam een vechtpartij tussen jongeren en handhavers’

Samenscholen is momenteel verboden in Nederland vanwege de coronacrisis. Toch lijkt niet iedereen zich aan de regels te houden. Vooral jongeren lappen de maatregelen aan hun laars en zoeken elkaar nog op, zegt voorzitter van de BOA Bond Ruud Kuin in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Kuin houdt het gros van de mensen zich wél aan de regels. Maar mensen worden ook lakser, nu er voorzichtig meer positief nieuws naar buiten komt. Jongeren spelen door heel het land een kat-en-muisspel met handhavers. Kuin: “De handhavers komen aanlopen en de groep gaat uiteen. Vervolgens gaan de boa’s weer weg en de groep komt weer bij elkaar. Dat horen we uit meer plaatsen, Tilburg, Amsterdam.. Gisteren was er in Rotterdam een vechtpartij tussen jongeren en handhavers.”

Tijd van waarschuwen voorbij

De tijd van waarschuwen is voorbij, zegt Kuin. Mensen die zich niet aan de regels houden kunnen een boete krijgen tot 390 euro. “Er zijn veel waarschuwingen gegeven. Nu ook officiële waarschuwingen, dus die worden geregistreerd. Als mensen dan weer de fout ingaan, wordt er beboet. Dat gebeurt steeds vaker.”

LEES OOK: ‘Het ‘nieuwe normaal’ in de anderhalvemetersamenleving: ‘Ik denk dat het desastreus gaat uitwerken’’

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg denkt dat in de meeste gevallen naar de maatregelen wordt geleefd. “Ik denk dat veel mensen keurig zich aan de regels hebben gehouden. Ik vind dat bewonderenswaardig.” Maar ook zij meent dat het vaak jongeren zijn die de fout ingaan. “Tegelijkertijd zie je dat met name jongeren het een beetje lastig vinden. Ik heb het ook bij mij in de buurt gezien, dat ze toch met brommers heel dichtbij elkaar zijn.”

Influencers inzetten om jongeren te helpen

Volgens Hoofdredacteur van Elsevier Weekblad Arendo Joustra hebben jongeren sneller de neiging om niet naar autoriteit te luisteren. “In die fase van je leven doe je dat. En nu het nieuws steeds iets positiever wordt, is het moeilijker om je aan de regels te houden. In het begin hebben ze ook beelden laten zien van jonge mensen die in het ziekenhuis lagen, maar blijkbaar heeft dat toch te weinig invloed.”

Van Toorenburg denkt dat influencers een belangrijke rol kunnen spelen om jongeren te bereiken. “Je ziet ook jongeren die het goed doen, die op een bankje zitten maar genoeg afstand nemen”, merkt de CDA’er.

“We moeten de boodschap blijven herhalen. We hebben influencers – er is een fantastisch nummer gemaakt door Ali B en andere rappers over anderhalve meter. Dat helpt absoluut. Probeer helden van jongeren in te zetten om te laten zien dat corona gevaarlijk is, dat het ook over hen gaat en dat ze zich moeten gedragen.”

Van Toorenburg: Heb je een tuin? Blijf dan thuis!

Van Toorenburg begrijpt dat het lastig is om binnen te blijven, met name voor mensen zonder balkon of tuin. De CDA’er doet een oproep om de openbare buitenruimte te reserveren voor deze groep. “Volgens mij moeten we ook een oproep doen aan iedereen die een tuin heeft om thuis te blijven. Ik zou het heel erg vinden dat als je in een grote stad woont, en je woont met kleine kinderen en je hebt geen tuin of balkon, dat je gedwongen thuis moet zijn. Laat deze mensen dan even van de openbare ruimte genieten. En als je een tuin hebt, blijf daar dan.”

Volgens Van Toorenburg zijn mensen met een tuin gezegend. “Maar er zijn ook mensen, die wonen met kinderen in een bovenwoning. Laat die alsjeblieft een beetje naar buiten kunnen, zodat de kinderen de komende week weer thuis serieus kunnen leren. Dus als je zelf de ruimte hebt, blijf dan thuis.”

Hoofdredacteur van Elsevier Weekblad Arendo Joustra woont zelf in Amsterdam, en denkt dat in zijn stad veel mensen met het probleem kampen dat zij geen tuin of balkon hebben. “Natuurlijk is dat zo. Er zijn veel wijken waar dat speelt.”

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer