main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 april 2020 — 11:18

EU-landen nog oneens over steunpakket: ‘Italië misbruikt deze crisis om zin te krijgen’

De Europese ministers van Financiën zijn het na een nacht vergaderen nog niet eens over een steunpakket voor landen die financieel in zwaar weer verkeren door de coronacrisis, zoals Spanje en Italië. CDA-Europarlementariër Esther de Lange verwacht dat er uiteindelijk een compromis komt, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens De Lange is het belangrijk dat er een akkoord komt. “De ministers van Financiën moeten het voorwerk doen voor de volgende Europese top. Als deze bijeenkomst mislukt, dan weten we niet of er straks bij de leiders een akkoord gaat komen.” De Lange steunt de aanpak van de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra. “De druk is hoog, maar ik vind het heel terecht dat Hoekstra het niet tegen iedere prijs uitonderhandeld.”

Compromis dichtbij, Italië misbruikt crisis

De Lange denkt dat landen naar een compromis neigen. Volgens haar liggen er een aantal mogelijkheden voor steun op tafel, bijvoorbeeld het inzetten van de Europese Investeringsbank. “Dat gaat met name om liquiditeit voor ondernemers. Dat laat zien dat de Europese Unie ook voor ondernemers het één en ander kan doen. Het gaat ook over toegang tot het Europees noodfonds. Dat moet natuurlijk onder de juiste voorwaarden gebeuren. Italië zegt dat de enige manier om hen te helpen en solidariteit te tonen, is met de eurobonds. Ze misbruiken de crisis eigenlijk om te krijgen wat ze in het verleden altijd al gewild hebben.”

Volgens De Lange is Nederland terecht voorzichtig is als het gaat om het instemmen met de eurobonds. “De grote vraag is daar is; wat gebeurt er als één van die landen die in de gemeenschappelijke schuld zit, zijn verplichten niet nakomt. Moeten de andere landen dan bijspringen? Die verantwoordelijkheid is nooit geregeld. Mensen willen dat niet, wij willen dat terecht niet. Daardoor zijn voorstellen op dit gebied op niks uitgelopen.”

Nederland wijst niet met het vingertje

Zuid-Europese landen hekelen de houding van Nederland in de onderhandelingen, die niet solidair zou zijn. De Lange vindt minister Hoekstra terecht voorzichtig is. “We hebben het hier over een noodfonds van 400 miljard euro, we hebben het over honderden miljarden die via de investeringsbank kunnen worden ingezet, de Europese Centrale Bank heeft al maatregelen aangekondigd. Er ligt een heel pakket.”

De Lange: “De solidariteit wil men tonen, maar men wil terecht geen blanco check uitschrijven. Zeker niet aan regeringen als die in Italië, die jaren heeft geroepen dat ze de Europese Unie en de euro willen slopen.”

Spanningen tussen noord en zuid

Voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof sluit zich aan bij De Lange. “Ik denk dat het goed is dat Nederland zaken wil bespreken onder voorwaarden. Die voorwaarden hadden we eigenlijk al moeten hebben voor deze crisis.”

Vonhof is geen fan van de eurobonds. “Het grote voordeel is dat wij als Nederland hebben, is dat we een gezonde economie hebben en een gezonde staatsschuld en daarom een lage rente op onze lening. Wat je ziet met eurobonds, is dat we gaan uitmiddelen met andere landen en dat onze rentepercentages omhoog gaan. Alles wat wij met spaarzaamheid hebben opgebracht de afgelopen jaren, schuift de andere kant op.”

LEES OOK: ‘Thierry Baudet wil nog meer steun voor ondernemers: ‘Interessante plannen’’

De Lange: “Deze spanning zit al heel lang in de Europese Unie. Eigenlijk al vanaf het moment dat de euro is ingevoerd, had je twee visies over hoe je de economie moet regelen. Die spanning komt op het moment van crisis extra hard naar boven toe. Daarom is het nu zaak om solidariteit te tonen, maar niet zomaar te tekenen bij het kruisje.”

Wat moet de Europese Unie doen?

De Lange denkt dat maatregelen om landen als Italië te helpen, ook voordelig kunnen zijn voor Nederland. “De Europese Investeringsbank heeft meer werkkapitaal nodig. Dat is iets dat gegarandeerd wordt door lidstaten. Dat kunnen we doen en moeten we doen. Daar heeft het hele bedrijfsleven in Europa voordeel van. Rechtstreeks in Nederland, of doordat de economie weer sneller gaat draaien in de rest van Europa, wat voor ons als handelsland van belang is.”

De Lange denkt ook dat het goed is om het noodfonds in te zetten. Volgens de CDA’er kan dat tegen meer gunstige voorwaarden dan bij de economische crisis. “Want dit is geen crisis die door jarenlang verkeerd beleid is opgebouwd, dit overkomt ons allemaal. Het is logisch dat je dat onder andere voorwaarden doet, maar niet zonder voorwaarden. Je moet blijven controleren dat dat geld fatsoenlijk ingezet wordt.”

 

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer