16 miljoen Italianen muurvast door coronavirus, wat zijn de economische gevolgen voor Nederland?
Nederland kijkt bezorgt naar de drastische maatregelen van Italië in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Het noorden van het land ligt zeker een maand plat, waardoor zestien miljoen italianen geen kant op kunnen. Wat is de invloed van deze situatie op de Italiaanse economie en heeft het ook gevolgen voor de rest van Europa?
“De situatie in Italië is een beetje chaotisch aan de ene kant, maar mensen zijn ook nog heel erg aan het zoeken”, verklaart Italiëkenner Donatello Piras in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Wat mogen ze wel en wat mogen ze niet? Je mag naar een supermarkt om boodschappen te doen en ook naar een bar of restaurant, maar verder is alles dicht. Theaters, ski-gebieden, musea: alles is gesloten. Ook alle evenementen zijn afgelast. Alleen de voetbalwedstrijden gaan nog door, maar zelfs die gaan mogelijk stoppen.”
“Sommige mensen zijn heel laconiek over de situatie”, vervolgt Piras. “Zij zeggen: ik blijf gewoon thuis en wacht wel tot het over is. Anderen zijn boos, omdat ze bijvoorbeeld werken in een gebied waar niks aan de hand is. Zij vragen zich af: hoe kom ik aan mijn geld?”
Grote gevolgen voor economie
Volgens financieel journalist Jean Dohmen zijn de economische gevolgen voor het land groot, zegt hij in het ochtendprogramma. Ook heeft de situatie in Italië gevolgen voor de economie in Nederland. “Noord-Italië is het economische motorblok van het land. Daarbij vormt Italië de derde economie van Europa en is het een belangrijke handelspartner van Nederland. De grote vraag is nu: hoe strikt wordt deze aanpak nageleefd? Zijn ze in staat om het gebied helemaal af te sluiten?”
Volgens Dohmen worden er wel degelijk uitzonderingen gemaakt. “Mensen die vanwege hun werk per se in en uit dat gebied moeten. Daarin verschilt de situatie ook van China, want de Italianen zullen proberen de economie zo veel mogelijk in tact te laten. De beurs gaat waarschijnlijk gewoon open en ook mogen producten geëxporteerd worden. Als je dat zou afgrendelen, zit de zaak echt op slot.”
LEES OOK: Heeft het coronavirus effect op de groei van de Nederlandse economie?
Situatie afkijken in Italië
Veel Europese regeringen zullen met grote belangstelling kijken naar wat er nu gebeurt in Italië. Dohmen: “Als je ziet hoe het virus zich verspreidt, realiseert ieder land zich dat ook zij mogelijk dit soort maatregelen moeten nemen. Wat je hoopt is het vinden van een balans tussen die draconische Chinese maatregelen, dat land heeft écht stilgestaan met alle gevolgen voor de economie van dien, en de Italiaanse aanpak waarin de economie zo veel mogelijk draaiende wordt gehouden. Dit zal in ieder geval invloed hebben op het toerisme. Verder zijn alle bedrijven in Europa van elkaar afhankelijk door vrij complexe aanvoerstructuren. Ik ben heel benieuwd hoe dat nu verstoord gaat worden.”
Dat een crisis in een land ook grote gevolgen kan hebben voor de economische situatie in een ander land, is volgens Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), het gevolg van mondialisering. “En daar heeft Nederland ook altijd baat bij gehad. Vanaf de zestiende eeuw gaan we al handelsrelaties aan met alles en iedereen. Dat dit nu gebeurt, is een logisch gevolg van al die handelsrelaties en het is goed dat we ons dat realiseren. Corona laat nu op een manifeste manier zien hoezeer die wereld met elkaar verbonden is”, aldus Ten Broeke in Goedemorgen Nederland.
Zelfde situatie in Nederland
In Nederland is de situatie rond het het coronavirus in Noord-Brabant tot nu toe het meest zorgwekkend. Of die provincie, net als Noord-Italië, op slot gaat, is nog maar de vraag. Dohmen: “Het formaat van de situatie in Noord-Italië, waar evenveel mensen wonen als in heel Nederland, is natuurlijk wel anders. Brabant is echter wel een belangrijke economische motor van Nederland. Kijk wat daar allemaal zit aan bedrijven. Als die provincie op slot gaat, kan dat grote economische gevolgen hebben. Daarom is het zo belangrijk dat we maatregelen nemen die het virus dwarszitten, maar tegelijkertijd de economie wel laat draaien zodat we niet in een recessie terechtkomen.”
LEES OOK: ‘Coronavirus prachtig excuus om Europese banken af te helpen van slechte leningen’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Volgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…
Lees meerNederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketen op Black Friday wel vertrouwen? “De…
Lees meerVrijwel al zijn dorpsgenoten zijn vertrokken naar de stad, maar de Somalische boer Mohamed houdt hoop dat hij ooit weer maïs kan verbouwen op zijn…
Lees meer”Hij had haar brein overgenomen. Isolatie. Dat was zijn enige doel. Zij is nu van hem”, vertelt Wim Hertgers. Zijn dochter Sanne (31) werd vermoord…
Lees meerOud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meer