Woningmarkt verder onder druk: ‘Als wij nu niets doen hebben wij echt een groot probleem’
De woningmarkt blijft onder druk staan. Het aantal inwoners blijft maar stijgen en daarmee ook de vraag naar woningen. En door de stikstof- en de PFAS-crisis loopt de noodzakelijke huizenbouw flink achter op schema. “Er is vorig jaar een Zwolle aan mensen bijgekomen, zo’n 123.000 mensen. Bouw daar maar eens tegenop”, waarschuwt Servaas van der Laan, hoofdredacteur van Vastgoedmarkt, in Goedemorgen Nederland.
Ook volgens Madeline Buijs van ABN AMRO zullen wij in 2020 de gevolgen gaan merken van de teruglopende woningbouw. “Naar verwachting zal de bouwproductie dit jaar met twee procent gaan krimpen. Op dit moment is er een tekort van zo’n 300.000 woningen. Dat tekort gaat wel iets teruglopen richting 2030. Maar als wij nu ook veel minder gaan bouwen, verwachten wij dat het tekort hoog blijft.” Vorig jaar was er nog sprake van een groei van vier procent, aldus de bank.
‘Veel verborgen woningnood’
Van der Laan spreekt over een zorgelijke ontwikkeling. “Het is een basisbehoefte om ergens te kunnen wonen. Momenteel is er ook veel verborgen woningnood. Veel volwassenen wonen nog bij hun ouders.”
De woningnood is ook een lokaal probleem, legt Van der Laan uit. “Iedereen wil op dezelfde plaatsen wonen. Als iedereen zich netjes over het land zou verspreiden, zouden wij dit probleem niet hebben.” De vastgoedspecialist benadrukt dat het ook enigszins een luxeprobleem is. “Wij willen ook allemaal op populaire plekken wonen.”
‘Rijk moet regie in handen nemen op woningmarkt’
Onno Hoes, voorzitter van makelaarsvereniging NVM, merkt op dat het steeds duurder wordt in de grote steden en dat mensen vaker in omliggende dorpen gaan wonen, de periferie. “Dat betekent dat de prijzen van de huizen in bijvoorbeeld de Betuwe steeds duurder worden. En aan de andere kant krijg je dan ook nog meer files op de weg omdat al die mensen wel in de Randstad blijven werken. Als wij nu niets doen, hebben wij echt een groot probleem.”
LEES OOK: Gekte op de woningmarkt: bijna 30 procent van huizen boven vraagprijs verkocht
De NVM voorziet ook grote problemen en heeft daarom aan het Rijk gevraagd om de regie in handen te nemen. “Daarbij hebben wij steun gekregen van CDA, VVD en D66. Die moeten ervoor zorgen dat er woningen op goede plaatsen in het land worden gebouwd. Het besef dat er veel meer gebouwd moet gaan worden, is nog niet overal doorgedrongen. Zeker bij gemeentes niet. Die moeten met projectontwikkelaars om de tafel gaan zitten om te kijken welke belemmeringen er weggenomen kunnen worden zodat er goedkoper en sneller gebouwd kan worden.”
‘Veel meer singles’
En er moeten ook andere huizen gebouwd worden dan vroeger. Zo was er vijftig jaar geleden een grote behoefte aan eengezinswoningen, legt trendwatcher Adjiedj Bakas uit. “De trend is nu dat je veel meer singles ziet. Veel mensen zijn gescheiden of kiezen ervoor om als single door het leven te gaan. Veel mensen willen ook geen tuin meer. Babyboomers verkopen hun huis en gaan kleiner wonen.”
Vastgoedspecialist Van der Laan benadrukt dat er een groot tekort is aan alle type woningen. “Het is zo dat wij steeds meer singles en alleenstaanden hebben. Ook de vergrijzing heeft grote invloed. Maar als je aan iemand in Nederland vraagt waar ze willen wonen, dan zeggen ze toch vooral in een huis met een tuin. En ook daar is een tekort aan.”
‘Tijd en investeringen’
Van der Laan ziet ook mogelijke oplossingen door het gebruik van prefab-woningen en robotisering. “Maar die robotisering is er niet meteen. Dat vergt tijd en investeringen.”
LEES OOK: ‘Nederland kwetsbaar voor crash woningmarkt: economie komt dan tot stilstand’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Het is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meer