main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
18 november 2019 — 12:11

Trainer Den Bosch wordt bedreigd na racisme-incident tijdens voetbalduel

Erik van der Ven, de trainer van voetbalclub FC Den Bosch, wordt bedreigd na de wedstrijd van zijn club gisteren tegen Excelsior. Hierin werd een speler van Excelsior racistisch bejegend door het thuispubliek. Van der Ven noemde hem na afloop een ‘zielig mannetje’.

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira was het doelwit van het publiek van FC Den Bosch. Er werden sinterklaasliedjes gezongen en er zouden ook oerwoudgeluiden zijn gemaakt. Excelsior stapte daarop van het veld en de wedstrijd werd korte tijd stilgelegd. Na de hervatting scoorde Mendes Moreira een doelpunt.

Trainer doet aangifte

Na het duel ging trainer Van der Ven niet naar huis, maar sliep hij vanwege de bedreigingen aan zijn adres op een andere locatie. Dat schrijft het AD. Hij heeft aangifte bij de politie gedaan en zal voorlopig niet met de media spreken.

LEES OOK: Voetballer Excelsior wordt racistisch bejegend door fans tegenstander

Dat Van der Ven de Excelsior-voetballer een ‘zielig mannetje’ noemde, was volgens de coach niet zo bedoeld. “Dat was niet over het feit dat hij zich aangevallen voelde, maar vooral meer over dat hij na het doelpunt provocerend naar onze supporters stond. Toen lokte het eigenlijk een nieuwe reactie uit. Dat is de reden dat ik dat zei, en dat is achteraf niet slim.”

Na de wedstrijd kreeg FC Den Bosch een stortvloed aan kritiek, omdat het geen afstand nam van de actie van het groepje supporters. In een verklaring, die later weer werd ingetrokken, stelde Den Bosch dat er kraaiengeluiden werden gemaakt. Inmiddels heeft de club een onderzoek aangekondigd, net als de KNVB. Ook het Openbaar Ministerie gaat kijken wat er is gebeurd.

Rutte: ‘Verschrikkelijk’

Ook in politiek Den Haag is gereageerd op het incident tijdens de voetbalwedstrijd, zo ook door premier Rutte. “Racisme, daar is geen plek voor in dit land en hulde voor de scheidsrechter”, wordt de minister-president geciteerd door het ANP. Rutte noemt het gebeuren “verschrikkelijk, echt vreselijk”.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer