main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 17 oktober 2019 — 14:49

AOW-uitkeringen gaan flink stijgen, grootste toename sinds 1998 verwacht

Goed nieuws voor gepensioneerden, want de AOW-uitkering gaat de komende tijd een grote stijging doormaken. Die verwachting wordt uitgesproken door het economisch bureau van ABN Amro.

Over heel 2019 en 2020 voorspelt ABN Amro een AOW-stijging van 8,3 procent. Dit zou de grootste stijging zijn sinds 1998. In totaal zal het totaalbedrag dat AOW-gerechtigden ontvangen per 1 januari 2020 ongeveer 2,4% hoger zijn dan in de afgelopen zes maanden, schrijft de bank.

Oorzaken stijging AOW

Deze stijging van de AOW-uitkeringen is volgens ABN Amro onder meer te verklaren door de stijgende cao-lonen. De AOW-uitkering wordt via het minimumloon gekoppeld aan die cao-lonen. Ook het belastingplan van het kabinet is een meespelende factor in de AOW-stijging, omdat in dit plan een hogere heffingskorting is opgenomen.

Korten op pensioenen

Naast de stijging van de AOW gaat ABN Amro ook nog in op de dreigende kortingen bij de pensioenfondsen, waar de laatste tijd veel over wordt gesproken. Pensioenfondsen moeten een bepaalde dekkingsgraad halen, maar die zijn op dit moment niet bij alle pensioenfondsen op het gewenste niveau. Een lagere dekkingsgraad betekent dat pensioenfondsen minder geld in kas hebben om alle pensioenen te kunnen betalen.

LEES OOK: Problemen bij pensioenfondsen: wordt uw pensioen straks gekort?

Om meer geld in kas te houden om die pensioenen te kunnen uitkeren, is korten op de pensioenen een veelgehoorde optie. Ook het veranderen van de pensioenregels zou fondsen kunnen helpen, zodat zij juist niet hoeven te korten. “Waarschijnlijk komen overheid, werkgevers en vakbonden tot een compromis waarbij sommige kortingen doorgaan en andere kortingen worden vermeden door de regels soepel te hanteren of te veranderen”, schrijft ABN Amro.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer