main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
27 augustus 2019 — 14:24

Haga Lyceum schrapt extra uren Nederlands vanwege ‘ruimte gebrek’

Leerlingen van het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam krijgen voorlopig geen extra Nederlandse les meer, meldt het ANP. Schoolbestuurder Söner Atasoy zegt dat de school door de slepende huisvestingsproblemen niet genoeg plek meer heeft voor aanvullende uren. “Dat vinden wij erg jammer, want die uren gaven we natuurlijk niet voor niets. Maar er is wel ruimte voor nodig.”

Ook voor extra wiskundelessen zegt de enige islamitische middelbareschool van Nederland momenteel geen ruimte te hebben. Atasoy benadrukt dat wel aan de wettelijke normen wordt voldaan.

Gesteggel over uitbreiding

Het Haga Lyceum heeft al jaren uitbreidingsplannen, maar is daarover verwikkeld in een juridische strijd met de gemeente Amsterdam. Voor de korte termijn heeft de school nu de indeling van het huidige gebouw aangepast. “Een chillruimte, een keuken en een soort kantine zijn nu weer klaslokalen”, vertelt Atasoy. Daardoor heeft het lyceum plaats voor meer leerlingen. Exacte aantallen noemt de bestuurder niet.

De gemeente Amsterdam en het schoolbestuur stelden vorig jaar vast dat er extra ruimte moest komen voor zeker 129 nieuwe leerlingen. De partijen waren het echter oneens over wie de lokalen moest bouwen en bestreden elkaar in de rechtbank. De zaak werd gewonnen door de gemeente Amsterdam.

Nieuw schoolgebouw geweigerd

Gemeenten zijn echter wettelijk verplicht om voor voldoende schoolruimte te zorgen. Om aan de wet te voldoen, heeft Amsterdam een ander schoolgebouw aangeboden aan de Reinaerd de Vosstraat in Nieuw-West. Een pand dat in goede staat wordt opgeleverd, inclusief inrichting. Er is ruimte voor vijfhonderd leerling, wat fors meer is dan het huidige pand van Haga aan ruimte biedt. Het bestuur van de school heeft de optie geweigerd en heeft ook geen gebruik gemaakt van de optie om het pand te bezichtigen.

Haga Lyceum

Exterieur van een leegstaand schoolgebouw aan de Reinaert de Vosstraat. De gemeente Amsterdam heeft het pand aangeboden als nieuwe locatie voor het Haga Lyceum.

Bestuur Haga weigert op te stappen

Het is de zoveelste keer dat het Haga Lyceum in opspraak is. Zo haalde de onderwijsinspectie medio juni hard uit naar het schoolbestuur. In het rapport van de inspectiedienst  voert de school onrechtmatig financieel beleid, toont het bestuur provocerend gedrag en heeft het zich onvoldoende gedistantieerd van omstreden salafistische figuren.

Minister Arie Slob besloot daarop dat het bestuur gedwongen op moest stappen. De minister komt vermoedelijk met een zogeheten ‘aanwijzing’. Als het bestuur die negeert en blijft zitten, kan hij besluiten dat de school geen geld meer krijgt. De gemeente Amsterdam is dan ook niet langer verplicht een gebouw voor de school te regelen en kan het huidige gebouw terugvorderen.

LEES OOK: ‘Ouders Haga Lyceum leven in een hele andere werkelijkheid’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad? 

Vanavond 21.10

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer