main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 augustus 2019 — 12:07

België vreest meer migranten op trucks bij harde brexit: ‘Miljoenen schade’

In België zijn ze bang dat een harde brexit grote nadelige gevolgen kan hebben voor vrachtwagenchauffeurs die naar het Verenigd Koninkrijk rijden. Omdat zij langer moeten wachten bij de grens, hebben migranten een grotere kans om aan boord te komen en mee te reizen. En dat kan flink in de kosten lopen, zo schrijft Het Financiële Dagblad.

Nu komt het al geregeld voor dat migranten proberen vrachtwagens open te breken en aan boord te klimmen op weg naar Engeland. Als het straks tot een harde brexit komt, levert dat strengere grenscontroles tussen de landen in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op.

De brancheorganisatie Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) uit de zorg dat deze strengere grenscontroles kunnen leiden tot lange files voor de zeehavens Zeebrugge, Antwerpen, Oostende, Duinkerken en Calais. En als vrachtwagens langer stilstaan door die controles, wordt het voor migranten makkelijker om op de voertuigen te klimmen.

Kosten voor België

Secretaris-generaal Lode Verkinderen van de TLV zegt tegen het FD dat transportbedrijven een boete kunnen krijgen van 2000 pond als in het Verenigd Koninkrijk een migrant wordt aangetroffen tussen de lading. De lading en de truck worden vervolgens ook in beslag genomen en het onderzoek over de grens levert veel vertraging op.

Bovendien kunnen klanten van de transportbedrijven schadeclaims indienen, omdat bijvoorbeeld hun vracht te laat is bezorgd of beschadigd is door toedoen van de migranten. Ook de trucks zelf kunnen beschadigd worden. Volgens de brancheorganisatie kan de schade voor de Belgische transportwereld oplopen tot “in de miljoenen”.

LEES OOK: Meeliftende migranten maken het werk van Nederlandse vrachtwagenchauffeurs gevaarlijk

Identificatieplicht

Een identificatieplicht in het Verenigd Koninkrijk zou een oplossing kunnen bieden, denkt TLV. Nu hoeven migranten hun papieren daar niet te laten zien en verdwijnen zij vaak onder de radar door zwart te gaan werken.

Als het Verenigd Koninkrijk op die manier strenger gaat handhaven, kan dat volgens migratie-expert Mieke Schrooten helpen om de oversteek naar Europa en vervolgens Engeland voor migranten minder aantrekkelijk te maken. “Overheidsbeleid heeft effectief impact”, zegt zij tegen de krant.

LEES OOK: Immigranten steeds verder Nederland in om op vrachtwagens te klimmen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer