main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 23 juli 2019 — 16:10

Nieuwe wet: heel Nederland moet van het gas af, ook als je dat niet wil

Binnen tien jaar moet heel Nederland gas vrij zijn, zelfs als huiseigenaren dat niet willen. Het kabinet is bezig met een wetsvoorstel waarmee bewoners gedwongen kunnen worden om over te stappen naar alternatieve energiebronnen, meldt RTL Z. De nieuwe wet is onderdeel van het Klimaatakkoord.

Los van een aantal proefwijken in Nederland, zijn er nu nog geen gasvrije wijken. Dat gaat veranderen. In 2021 moet in elke gemeente een wijk van het gas af en in 2030 moeten 1.5 woningen zonder gas overleven. Twintig jaar later, in 2050, moet heel Nederland gas vrij zijn.

Als in de toekomst jouw wijk wordt aangewezen als een gasvrije wijk, staat je niks anders te doen dan meewerken aan de plannen van de overheid. Zo is de volgende tekst te lezen in het Klimaatakkoord. “Het vervallen van de gasaansluitplicht wordt in de Energiewet opgenomen. De netbeheerder krijgt de mogelijkheid en instrumenten om de gasafsluiting uit te voeren.”

LEES OOK: ‘Kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken’

Het kabinet helpt bij de overstap van gas

Bewoners die overstappen op bijvoorbeeld een warmtepomp of een van de andere opties, krijgen hulp van het kabinet middels subsidies. Het zou overstappers dus geen extra geld moeten kosten. Hoe? Dat is nog niet helemaal bekend en zorgt voor kopzorgen bij huiseigenaren.

Uit de jaarlijkse enquête van Hier Klimaatbureau blijkt dat het draagvlak voor een gasvrije samenleving is afgenomen. Eerder was nog 57 procent voorstander, nu is dat 48 procent. Het aantal tegenstanders groeide flink: van 29 procent naar 43 procent. Dit is vooral te wijten aan de onzekerheden rond de transitie.

Volgens Diederik Samson, voormalig politicus en klimaatexpert, zijn zorgen over de wetswijziging onnodig. Tegen RTL Z zegt hij het volgende: “Het is hier wel Nederland, zo’n wetswijzing gaat altijd gepaard met enorm veel voorwaarden. Zo moet de gemeente altijd zorgen voor een alternatief dat net zo goed en net zo goedkoop is als gas. En het moet sowieso in samenspraak met de bewoners. Daar hebben we wel ervaring mee in dit polderlandje.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer