main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Stand van Nederland - 18 juli 2019 — 16:50

Problemen bij pensioenfondsen: wordt uw pensioen straks gekort?

Alarmerende berichten van de pensioenfondsen in Nederland. De pensioenen van miljoenen mensen dreigen te worden gekort, omdat de fondsen in zwaar weer zitten. Gaat u er wat van merken en zo ja, op welke termijn?

Uit de nieuwste kwartaalcijfers blijkt dat de vier grootste pensioenfondsen in ons land, ABP, Zorg & Welzijn (PFZW), PMT en PME, problemen hebben door de dalende rente. Hoe lager die rente is, hoe meer geld pensioenfondsen binnenboord moeten houden om de pensioenen te kunnen betalen.

Het gevolg is dat er mogelijk gekort gaat worden op de pensioenen, zodat er voor de fondsen meer geld in hun kas overblijft. Dit betekent dat mensen die gepensioneerd zijn minder pensioen krijgen uitgekeerd dan normaal en mensen die pensioen aan het opbouwen zijn zullen zien dat dat bedrag omlaag gaat.

Wat gaat u merken? Waarschijnlijk dit jaar nog niks, maar de verschillende pensioenfondsen laten weten dat die kortingen er wel aan zitten te komen als er niks gaat veranderen aan hun situatie.

Pensioenfondsen slaan alarm

“De kans dat we de pensioenen van deelnemers in 2020 moeten verlagen is flink toegenomen en ook de kans op verlaging in 2021 blijft reëel”, zegt bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool van Pensioenfonds ABP.

“De kans blijft aanwezig dat de pensioenen van de deelnemers van PMT in 2020 verlaagd moeten worden”, zegt het Pensioenfonds Metaal en Techniek.

Het pensioenfonds van de metalektro (PME) zegt dat een verlaging van de pensioenen in 2020 nog steeds een optie is, ondanks het gesloten pensioenakkoord. “De dekkingsgraad moet eind 2019 minimaal 100 procent zijn om verlaging in 2020 af te wenden. Op dit moment ligt de dekkingsgraad onder die grens.”

LEES OOK: Dit betekent het pensioenakkoord voor u

Peter Borgdorff, directeur van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), zegt dat de financiële situatie van zijn fonds nijpend begint te worden. “Een pensioenverlaging in het jaar 2021 dreigde al langer. Maar als we eind dit jaar een dekkingsgraad hebben die lager is dan ongeveer 94 procent, moeten we zelfs volgend jaar al de pensioenen verlagen.”

Wat nu?

Kortom, als u bent aangesloten bij één van de vier grote pensioenfondsen, dan zult u dit jaar nog weinig merken van de problemen die zij hebben. Kortingen kondigen zijn immers nog niet aan.

Vanaf 2020 en 2021 bestaat die kans echter wel, tenzij hun situatie beter wordt. Op de laatste dag van dit jaar, 31 december 2019, zal meer duidelijk worden over hoe de fondsen ervoor staan.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer