main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Kunstverzamelaar Bert Kreuk wil Trump graag in Nederland een speciale Amerikaanse D-Day-vlag overhandigen.
De Reis van de D-Day Vlag - 12 juli 2019 — 11:55

Dit is de man die de D-Day Vlag aan Trump mag overhandigen

Bert Kreuk, de eigenaar van de beroemde D-Day Vlag, vindt het “eervol” en “respectvol” dat hij volgende week naar Amerika mag afreizen om de vlag te overhandigen aan de Amerikaanse president Donald Trump.

Het gaat om de vlag die als eerste aan land kwam in Normandië tijdens D-Day in 1944. Toen Kreuk de vlag een aantal jaar geleden aankocht, was het zijn droom om hem aan de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger, de president, te overhandigen. Die droom komt nu uit: aanstaande donderdag reist Kreuk mee met premier Mark Rutte, die een ontmoeting heeft in het Witte Huis met zijn Amerikaanse collega.

D-Day Vlag symbool van vrijheid

Voor Kreuk is de vlag een symbool van vrijheid. “Ik beschouw de overhandiging van de vlag als een schenking aan het Amerikaanse volk, een symbolische gift voor de bevrijding van Nederland”, aldus de verzamelaar.

Aanvankelijk wilde de Rotterdammer het dundoek aan Trump eind augustus overhandigen, bij de herdenking in Terneuzen van de Slag op de Schelde in 1944, 75 jaar geleden. Maar omdat Trump niet in de gelegenheid is om die bijeenkomst bij te wonen, heeft Kreuk besloten in te gaan op de uitnodiging van het Witte Huis die hij twee weken geleden ontving.

Veel meer waard dan geld

Kreuk kocht de D-Day Vlag ooit op een veiling in Dallas voor een kleine half miljoen euro. Hij wist altijd al dat het bezit tijdelijk zou zijn, omdat hij vast besloten was de vlag terug te geven aan de Amerikanen. Om geld is het hem niet te doen. “Iemand heeft me er zeven miljoen euro voor geboden, maar dit symbool is veel meer waard dan geld.”

WNL maakte eerder dit jaar een documentaire over de bijzondere vlag. In ‘De Reis van de D-Day Vlag’ volgde de omroep het verhaal van de vlag en sprak het onder meer met eigenaar Kreuk, nabestaanden van commandant Howard Vander Beek, een Amerikaanse militair met Nederlandse voorouders, die de vlag op de LCC 60 (Landings Crafts Control) voerde en ambassadeur Pete Hoekstra.

De documentaire ‘De Reis van de D-Day Vlag’ terugkijken?
Dat kan hier.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer