main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 7 mei 2019 — 11:56

Vermogensongelijkheid neemt af door aantrekkende huizenmarkt

De vermogensongelijkheid daalt sinds 2015. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dat grotendeels door de aantrekkende woningmarkt.

Als een huis minder waard wordt dan de hypotheek die erop is afgesloten, staat het huis zogezegd onder water. Als het huis dan het voornaamste eigen vermogen is, dan is dat dus negatief.

Tussen 2011 en 2015 daalden de huizenprijzen. Daardoor nam het vermogen van veel mensen flink af. Het CBS meldt dat vooral mensen van wie het huis het voornaamste bezit is, daardoor flink in het rood kwamen te staan. Mensen die naast hun huis ander vermogen hadden, hielden meer vermogen over. Daardoor nam de ongelijkheid toe.

Nu de huizenprijzen stijgen, neemt het vermogen van veel mensen dus ook flink toe. Daardoor neemt de ongelijkheid weer af.

Opvallend is dat de vermogensongelijkheid waar de eigen woningen niet in zijn meegenomen, amper is gedaald of gestegen tussen 2011 en 2017.

Vermogensongelijkheid

Inkomensgelijkheid nog laag

De inkomensgelijkheid is niet veel gestegen in Nederland tot 2018. Die blijft vrij laag. Vooral in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Groningen is het verschil in inkomen groot. Daar wonen veel studenten en uitkeringsontvangers, maar ook veel mensen met een hoog inkomen.

In rijke en armere gemeenten zijn de verschillen het kleinst, meldt CBS.

Vermogensongelijkheid

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer