main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 22 september 2018 — 17:22

Advocaat van verkrachtingsslachtoffer verbijsterd: ‘Strafrechters gaan niet over verblijfsvergunningen’

Een Afghaanse asielzoeker die in 2016 een licht verstandelijk beperkt meisje van 18 jaar oud verkrachtte, is door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot een mildere straf. De 38-jarige Zaman S. zou met een hogere straf het gevaar lopen zijn verblijfsvergunning te verliezen.

Advocaat Richard Korver, die het slachtoffer van S. bijstaat, is verbijsterd. “De strafrechter gaat helemaal niet over de verblijfsvergunning. De vreemdelingenrechter gaat over de verblijfstitel, want dat is een bestuursrechter”, zegt Korver op WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

“Ik denk: ‘schoenmaker, blijf bij je leest’. Dat blijkt ook weer uit deze uitspraak, waar mijns inziens ten onrechte een strafverlaging wordt gegeven. Je moet gewoon weten waar je aan toe bent. Diezelfde rechtbank heeft een jaar eerder in een andere verkrachtingszaak gezegd dat de oriëntatiepunten zijn verouderd en aan deflatie en inflatie onderhevig zijn.”

LEES OOK: Rechter geeft asielzoeker mildere straf na verkrachting verstandelijk beperkt meisje, om zo uitzetting te voorkomen

‘Rechtbank houdt zich niet aan eigen richtlijnen’

Korver stelt dat de rechtbank bij dit vonnis zich niet aan eigen richtlijnen heeft gehouden. “Hun eigen richtlijn schrijft 24 maanden voor. In 2017 zei de rechtbank dat het eigenlijk 36 moet zijn. 24 is de absolute ondergrens voor een vaginale of orale verkrachting. Mijn cliënte is op beide manieren verkracht, en haar zaak wordt afgedaan met 20 maanden. Als rechters aan alle kanten gaan afwijken, wordt het moeilijk voorspellen.”

Forum voor Democratie-Kamerlid en strafrechtadvocaat Theo Hiddema kreeg pas kennis van het vonnis toen de beroepstermijn al was verstreken. “Het was toen al te laat om er iets aan te doen. Ik heb de minister niet kunnen aanspreken om de officier van justitie aan te sporen een appel in te stellen.”

Theo Hiddema: ‘Niet voor onmiddellijk begrip vatbaar’

Hiddema vindt dat er een boel onbegrijpelijke aspecten aan de zaak kleven. “Het feit dat deze ex-asielzoeker wordt bejegend op een manier die toch wel zachtmoedig mag heten, omdat hij anders zijn verblijfsvergunning kwijtraakt is natuurlijk onverteerbaar voor een heleboel mensen.”

“Het is ook niet voor onmiddellijk begrip vatbaar. Want er zijn ook al rechters geweest die hebben gezegd dat er, als een verdachte zijn verblijfsvergunning kwijt dreigt te raken vanwege een vonnis vonnis, daar geen beroep op moet worden gedaan. Dan had hij dat maar moeten bedenken voordat het delict werd gepleegd.

De 74-jarige advocaat pleit voor eenstemmigheid. “Dat het rechterlijk front één lijn trekt, gebeurt vaker. Bij straftoemetingen zijn ook richtlijnen. Laat ze maar afspreken dat ze het argument van de asielkwestie niet betrekken bij hun straftoemetingsbeleid, dan zijn we hier vanaf”, aldus Hiddema.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer