Gevaar voor overstromingen? Dan til je in Bangladesh gewoon je huis op
Bangladesh geldt als ‘het afvoerputje van het Himalayagebergte’. Jaarlijks zorgt dat voor een heftige schommeling in het waterpeil van de rivieren die door het land stromen. Daar bovenop komt de alsmaar stijgende zeespiegel. Toch blijven inwoners van het land positief en bedenken ze van alles om de strijd tegen het water te winnen.
MD Monju Mia woont met zijn familie op Ramna Gha, een gebied dat zeer binnenkort door de komende moesson en de stijgende zeespiegel gaat overstromen. “Binnen een maand zal het water tot hier staan”, laat hij zien in Missie Middeldorp op NPO 2. En met ‘hier’ bedoelt hij de plek waar nu nog zijn huis staat.
Mia haalt daarom zijn huis, dat voornamelijk bestaat uit golfplaten, uit elkaar om het vervolgens op een hoger gelegen stuk grond weer in elkaar te zetten. Het is niet de eerste keer dat Mia dit ‘trucje’ uithaalt, zegt hij terwijl hij wijst naar een boot in de verte. “Zie je die boot? Daar stond ons huis eerst.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Bangladesh
Verschillende niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) helpen de inwoners van het gebied bij het uit elkaar halen en weer in elkaar zetten van hun huizen. Runa Kahn is een oprichter van een van die ngo’s. “Binnen een maand staat 95 procent van dit gebied onder water. Wie niet vertrekt, verdrinkt.” Verhuizen is dus de enige optie, maar: “Elke keer als mensen hun spullen moeten oppakken, verliezen ze alles. Ze gaan er alleen maar op achteruit.”
En met de alsmaar stijgende zeespiegel vreest Kahn het ergste. “Gebieden worden alleen maar armer. Daarbij kunnen ziektes zich gemakkelijk verspreiden, want je krijgt onhygiënische situaties.” En zodra dat gebeurt, zijn de poppen al helemaal aan het dansen.
Vluchten zit er niet in
Maar vluchten zit er voor veel mensen niet in. Vertrekken naar buurlanden is onmogelijk. Buurland India heeft een streng bewaakt hek langs de grens geplaatst. Dag in dag uit staan zwaar bewapende militairen op wacht.
Een deel van de inwoners wil ook helemaal niet weg. MD Monju Mia en zijn gezin willen blijven op de plek waar hun ouders vandaan komen. “Deze grond is heilig voor ons. Wij gaan hier nooit weg, wat er ook gebeurt.”
De oplossing? Innovatieve oplossingen bedenken om toch de strijd met het water te winnen. De verplaatsbare huizen zijn daar het resultaat van, maar ook drijvende scholen en supermarkten behoren tot die categorie.
Wat kan Bangladesh nog meer doen tegen de dreiging van het water? Kijk vanavond om 22.30 uur naar Missie Middendorp op NPO 2.
Lees ook:
Somalische boeren gebukt onder droogte: ‘Bijna al mijn koeien zijn dood, vluchten is de enige optie’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: De Jongen zonder Gisteren
De eerste aflevering gaat over het moment dat de 21-jarige Jur Deitmers zijn geheugen kwijtraakt. Op dat moment staat de jonge Harvard-student met grote verwachtingen vol in het leven. Hij is intelligent, ambitieus en heeft een brede vriendenkring. Maar tijdens een vakantie in Mexico gaat het mis.
Klik hier en kijk de eerste aflevering van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren terug via NPO Start.
Terugluisteren: Menzis-topman Wouter Bos bij Rick Nieman
- Menzis-topman Wouter Bos over de toekomst van de zorg;
- Brigadegeneraal Han Bouwmeester met het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne;
- Olguita Oudendijk van WePlanet over mini-kerncentrales;
- Wetenschapsjournalist Simon Rozendaal over zijn nieuwe boek Paniek om niets.
Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast in je favoriete podcastapp.
Het creatieve brein achter de filmsector maakt zich zorgen over de snelle opmars van kunstmatige intelligentie (AI). Deze industrie, waar filmscripts schrijven, kostuum- en decorontwerp,…
Lees meerVier Nederlandse F-35’s bewaken de komende vier maanden het NAVO-luchtruim boven de Baltische staten. De inzet van de straaljagers moet bijdragen aan het afschrikken van…
Lees meerTwee rechters luiden maandag de noodklok in het Algemeen Dagblad. Volgens hen is de politieke invloed op de rechtspraak te groot. De uitzonderlijke oproep krijgt…
Lees meerWaarom zou je een gebouw met de grond gelijkmaken als je allerlei onderdelen opnieuw kunt gebruiken? Met deze gedachte bedacht het familiebedrijf Lagemaat de methode…
Lees meerNa de verkiezingswinst van Donald Trump neemt het aantal gebruikers op Bluesky – het snelst groeiende social medium van dit moment – in rap tempo…
Lees meerNiet schrikken als je telefoon straks begint te trillen en piepen. NL-Alert zendt om 12.00 uur een testbericht uit. De dienst waarschuwt Nederlanders voor noodsituaties…
Lees meerTerwijl asielminister Marjolein Faber en de marechaussee zich warmdraaien voor de grenscontroles die volgende week ingaan, pleit Volt-leider Laurens Dassen ervoor dat het geld beter…
Lees meerPSV onderstreepte zondag waarom het momenteel de koploper van Nederland is. De Eindhovenaren wonnen met gemak in de verrassende topper tegen FC Utrecht (2-5). Na…
Lees meerKabinet Schoof bestaat vandaag precies vijf maanden, maar PVV, VVD, NSC en BBB hoeven geen felicitatie te verwachten van Volt-partijleider Laurens Dassen. De politicus hoopt…
Lees meerSinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump schaalt Rusland de gevechtsintensiteit in Oekraïne verder op. “De afgelopen week hebben ze tien bij veertig kilometer aan terrein…
Lees meerZondag 1 december was op NPO1 de eerste aflevering uit van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren van Omroep WNL te zein. Deze documentaireserie,…
Lees meerDe situatie in het Midden-Oosten blijft de gemoederen bezighouden. Syrische rebellen rukken in rap tempo op tegen president Bashar Assad. Daarnaast wil Hamas onderhandelen met…
Lees meerSifan Hassan, die zondagavond als eerste Nederlander verkozen werd tot beste atlete ter wereld, roept politiek Den Haag op om meer te investeren in sport….
Lees meerRusland, bondgenoot van de Syrische president Bashar al Assad, heeft zijn luchtaanvallen geïntensiveerd op gebieden in Syrië waar rebellen de afgelopen dagen terreinwinst hebben geboekt….
Lees meerVolgens wetenschapsjournalist Simon Rozendaal is de paniek om giftige stoffen zoals PFAS, dioxine en glyfosaat nergens voor nodig. Hij stelt dat door de meetrevolutie de…
Lees meer