Generaal buiten dienst Mart de Kruif over staakt-het-vuren Libanon: ‘Iedereen heeft hier voordeel bij’
De situatie in het Midden-Oosten blijft de gemoederen bezighouden. Syrische rebellen rukken in rap tempo op tegen president Bashar Assad. Daarnaast wil Hamas onderhandelen met Israël, terwijl in Libanon een staakt-het-vuren werd bereikt. “Maar een bestand met Hamas op voorwaarden van Israël gaat niet gebeuren”, zegt generaal buiten dienst Mart de Kruif.
Israël veroorzaakte dit weekend met luchtaanvallen nog veertig doden in de Libanese hoofdstad Beiroet. Niet veel later ging een staakt-het-vuren van kracht. “Dat komt doordat alle partijen daar belang bij hebben”, legt De Kruif uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Volgens de voormalig militair heeft Israël tijd nodig om het leger te herstellen en zich weer op Hamas in het zuiden te richten. “Hezbollah ligt even op zijn rug en heeft tijd nodig. De regering in Libanon heeft een soort machtspositie, die moeten het naleven van het bestand controleren. Iedereen heeft er voordeel bij dat het staakt-het-vuren van kracht blijft.”
Daarbij speelt het een rol dat Hezbollah veel groter in omvang is dan Hamas, zegt De Kruif. “Israël gaat Hezbollah niet verslaan. Hamas kunnen ze wel dermate onderdrukken dat ze heel weinig kunnen. Ik denk dat je de concentratie van het Israëlische leger weer naar het zuiden ziet gaan en dat er geen bestand komt. Of het moet een bestand zijn, op voorwaarden van Israël. Maar dat gaat niet gebeuren.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
‘Trump werpt schaduw’
De Kruif zegt dat de vele geopolitieke verschuivingen van de laatste tijd te maken hebben met de uitverkiezing van Donald Trump tot president. “Zijn aantreden werpt een schaduw. De Russen denken in Oekraïne: we hebben nog zes tot acht weken om zoveel mogelijk terrein te winnen, want dan staan we sterker in de onderhandelingen.”
In Syrië, waar rebellen afgelopen weekend de hoofdstad Aleppo veroverden, is volgens hem min of meer hetzelfde hetzelfde aan de hand. “Het is als een inktvlek die steeds groter wordt. Zij vallen nu aan, want ze zien het als een kans. Als Trump aan de macht komt, heeft Rusland weer tijd om aandacht aan Syrië te besteden”, denkt De Kruif.
De gemeenschappelijke afkeer van Iran, Rusland en China van het westen en Israël, speelt een rol bij de recentste ontwikkelingen, aldus De Kruif. “Zij kijken anders naar de wereld dan wij. Wij kijken vanuit democratische waarden naar de wereld, terwijl zij zaken bekijken vanuit macht. Dat is beangstigend. Als zij angst gebruiken, zijn wij kwetsbaar.”
Gemeenschappelijk veiligheidsbeleid
Voor De Kruif evident dat Europa de handen ineen moet slaan. “Wat willen we met z’n allen? Wat is ons veiligheidsbeleid? Het is stil in Europa, want we zijn zo verdeeld over dit soort vraagstukken. Daardoor lopen we steeds maar weer achter onze eigen staart aan.”
De Kruif krijgt bijval van Volt-voorman Laurens Dassen. “We moeten Europa niet verdelen met elkaar, maar verenigen.” De politicus wil af van het vetorecht en haalt daarbij het voorbeeld van Hongarije aan. “Het is krankzinnig dat één land met één leider de hele Europese Unie kan gijzelen, wanneer het bijvoorbeeld gaat om steun aan Oekraïne. Dat houdt Victor Orbán in z’n eentje tegen.”
Hoe graag Dassen dat ook wil, eenvoudig is het niet om het vetorecht binnen de EU aan te passen. “Daarvoor moeten we met elkaar aan de bak, maar daarvoor moet er ook een wil zijn. Die is er op dit moment veel te weinig.”
Lees ook:
Syrisch observatorium: Rusland intensiveert aanvallen in Syrië
Door: Tom Dieleman
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: De Jongen zonder Gisteren
De eerste aflevering gaat over het moment dat de 21-jarige Jur Deitmers zijn geheugen kwijtraakt. Op dat moment staat de jonge Harvard-student met grote verwachtingen vol in het leven. Hij is intelligent, ambitieus en heeft een brede vriendenkring. Maar tijdens een vakantie in Mexico gaat het mis.
Klik hier en kijk de eerste aflevering uit van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren terug via NPO Start.
Terugluisteren: Menzis-topman Wouter Bos bij Rick Nieman
- Menzis-topman Wouter Bos over de toekomst van de zorg;
- Brigadegeneraal Han Bouwmeester met het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne;
- Olguita Oudendijk van WePlanet over mini-kerncentrales;
- Wetenschapsjournalist Simon Rozendaal over zijn nieuwe boek Paniek om niets.
Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast in je favoriete podcastapp.
Niet schrikken als je telefoon straks begint te trillen en piepen. NL-Alert zendt om 12.00 uur een testbericht uit. De dienst waarschuwt Nederlanders voor noodsituaties…
Lees meerTerwijl asielminister Marjolein Faber en de marechaussee zich warmdraaien voor de grenscontroles die volgende week ingaan, pleit Volt-leider Laurens Dassen ervoor dat het geld beter…
Lees meerPSV onderstreepte zondag waarom het momenteel de koploper van Nederland is. De Eindhovenaren wonnen met gemak in de verrassende topper tegen FC Utrecht (2-5). Na…
Lees meerKabinet Schoof bestaat vandaag precies vijf maanden, maar PVV, VVD, NSC en BBB hoeven geen felicitatie te verwachten van Volt-partijleider Laurens Dassen. De politicus hoopt…
Lees meerSinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump schaalt Rusland de gevechtsintensiteit in Oekraïne verder op. “De afgelopen week hebben ze tien bij veertig kilometer aan terrein…
Lees meerZondag 1 december was op NPO1 de eerste aflevering uit van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren van Omroep WNL te zein. Deze documentaireserie,…
Lees meerSifan Hassan, die zondagavond als eerste Nederlander verkozen werd tot beste atlete ter wereld, roept politiek Den Haag op om meer te investeren in sport….
Lees meerRusland, bondgenoot van de Syrische president Bashar al Assad, heeft zijn luchtaanvallen geïntensiveerd op gebieden in Syrië waar rebellen de afgelopen dagen terreinwinst hebben geboekt….
Lees meerVolgens wetenschapsjournalist Simon Rozendaal is de paniek om giftige stoffen zoals PFAS, dioxine en glyfosaat nergens voor nodig. Hij stelt dat door de meetrevolutie de…
Lees meerDe roep om een eventuele liefdespartner offline tegen het lijf te lopen wordt steeds groter. Bijna tachtig procent van de respondenten van ons onderzoek ontmoet…
Lees meerEen West-Duitslandmodel kan een optie zijn om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te beëindigen. Dat zegt brigadegeneraal Han Bouwmeester in WNL Op Zondag, naar…
Lees meerWouter Bos, topman van zorgverzekeraar Menzis, stoort zich aan de langer wordende wachtlijsten in de zorg. Dit komt mede door het beleid van het kabinet,…
Lees meerVeel Nederlanders bezoeken dit jaar een kerstmarkt in Duitsland. Ze lijken daar vaker zelf met de auto of het openbaar vervoer naartoe te gaan. Georganiseerde…
Lees meerDak- en thuislozen in Amsterdam kunnen zich weer melden voor de winteropvang. Vier locaties in de stad hebben tot 1 april plek voor in totaal…
Lees meerNSC-partijleider Pieter Omtzigt was geen onderwerp van gesprek tijdens het VVD-congres en dat is maar goed ook, vindt de Rotterdamse VVD-wethouder Tim Versnel. De bestuurder…
Lees meer