Longcovidpoli’s geopend in Nederland: ‘Het is een ontzettend grote groep’
Patiënten met langdurige coronaklachten kunnen zich vanaf vrijdag eindelijk aanmelden voor drie speciale longcovidpoli’s. Na jaren wachten gaan artsen in de umc’s van Rotterdam, Amsterdam en Maastricht op zoek naar geschikte behandelingen.
Internist Melvin Lafeber (Erasmus MC) legt in Goedemorgen Nederland uit wat er met patiënten gebeurt die zich aanmelden: “Vanaf vandaag kunnen huisartsen patiënten aanmelden via een landelijk punt, waarbij patiënten verdeeld worden over verschillende centra in Nederland. We hopen vanaf volgende week, of die week erna, patiënten te verwelkomen. Wat we gaan doen is vrij gestructureerd patiënten in kaart brengen om verschillende patiëntprofielen te maken en dan ook behandelingen starten.”
“Het is nu zo dat verschillende dokters medicatie proberen. We weten gewoon niet gestructureerd wat de effecten zijn van die behandelingen. We kunnen mensen nog niet genezen, maar we hebben wel medicijnen waarmee we patiënten kunnen ondersteunen en de kwaliteit van leven beter kan worden. Dus het is met name om uit te zoeken: welke middelen werken nou het beste bij welke patiënten?”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
‘Ontzettend grote groep’
Naar schatting hebben 90.000 mensen ernstige longcovidklachten en ongeveer 200.000 mensen mildere longcovidklachten. “Dus het is een ontzettend grote groep”, aldus Lafeber. “Die we ook niet alleen in ziekenhuizen aankunnen.”
De opvangcapaciteit is nog beperkt. “Helaas verwachten we nu maar duizend patiënten te kunnen zien. Dat klinkt als heel weinig, maar dat is vooral om te kunnen leren van de verschillende groepen patiënten, zodat we dit zo snel mogelijk uit kunnen breiden naar andere academische ziekenhuizen en ook naar reguliere ziekenhuizen en huisartsen die hier eventueel in gaan helpen.”
‘Heel lang geduurd’
Ombudsman van Rotterdam Marianne van den Anker vindt het veel te laat. “Vandaag een soort feestmoment, voor duizend man, vierenhalf jaar later, terwijl veel landen om ons heen er veel eerder bij waren. Ik vind wel dat deze longcovidpatiënten heel lang hebben moeten wachten op steun vanuit de politiek. Er zijn ook mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt. Ik hoop echt voor deze patiënten dat er nu versnelling komt.”
Lees ook:
Longfonds: kwetsbaren in ‘gure wind’ zonder coronamaatregelen
Door: Hans Stehouwer
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
Het kabinet wil opkomen voor de regio, maar Hugo de Jonge, waarnemend commissaris van de Koning in Zeeland, ziet hier nog maar weinig van. ”Ik…
Lees meerDagelijks sterven acht Nederlandse mannen aan prostaatkanker. Om aandacht te vragen voor de gezondheid van de man laten mannen een maand lang hun snor staan. …
Lees meerHet Rijksmuseum doet zaterdagavond niet mee aan de Museumnacht omdat Extinction Rebellion een actie in het museum heeft aangekondigd. Het Rijksmuseum meldt dat het genoodzaakt…
Lees meerHet kabinet heeft gemeenten niet betrokken bij het opstellen van de asielmaatregelen. Dat zegt waarnemend commissaris van de Koning in Zeeland Hugo de Jonge. ”We…
Lees meerDe Nederlandse Politie pleit voor een verbod op het in bezit hebben en downloaden van ontwerpen voor 3D-wapens. Dat meldt landelijk projectleider Illegale Vuurwapens Richard…
Lees meerDe Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is gisteren tijdens een campagnebijeenkomst in de staat Wisconsin opgekomen in een oranje en geel veiligheidsvest. “Ten eerst wil ik…
Lees meerZijn telefoon hing nog aan de lader en de stofzuiger stond klaar voor gebruik, maar Sicco Cuperus uit Leeuwarden verdween tien jaar geleden van de…
Lees meerHogere ticketprijzen voor reizigers zijn onvermijdelijk doordat de kosten van tegenvallers bij Schiphol worden verhaald op de luchtvaartmaatschappijen, reageert KLM op de tariefsverhogingen van Schiphol….
Lees meerDe dwangsom die het COA aan de gemeente Westerwolde moet betalen bij overbezetting van het opvangcentrum in Ter Apel, gaat helemaal niets uitmaken. Dat stelt…
Lees meerHet is zaterdag twintig jaar geleden dat film- en opiniemaker Theo van Gogh op klaarlichte dag werd vermoord door Mohammed B. De moord heeft de…
Lees meerDe stropdas is verdwenen uit het straatbeeld, tot grote ergernis van stijlpastoor Arno Kantelberg. Politici dragen nog wel veelvuldig een stropdas om autoriteit uit te…
Lees meerWe hebben altijd geleerd om oude kleding niet in de vuilniszak te mieteren, maar keurig naar de textielbak of kringloopwinkel te brengen. Inzamelaars raken afgedankte…
Lees meerDe spreidingwet gaat van tafel. Desalniettemin moeten provincies uiterlijk 1 november een opvangplan aanleveren waarin ze aangeven hoe ze het benodigde aantal opvangplekken willen realiseren….
Lees meerTerwijl de partij deze week zijn vijfjarig jubileum viert, kijkt de BoerBurgerBeweging gespannen naar de komende landbouwdebatten. Minister Femke Wiersma (BBB) moet met oplossingen komen…
Lees meerBrian N. verkrachtte en vermoordde op 14-jarige leeftijd zijn leeftijdsgenoot Romy uit Hoevelaken. Inmiddels is Brian N. 21 jaar oud en heeft hij één jaar…
Lees meer