Longcovidpoli’s geopend in Nederland: ‘Het is een ontzettend grote groep’
Patiënten met langdurige coronaklachten kunnen zich vanaf vrijdag eindelijk aanmelden voor drie speciale longcovidpoli's. Na jaren wachten gaan artsen in de umc's van Rotterdam, Amsterdam en Maastricht op zoek naar geschikte behandelingen.
Internist Melvin Lafeber (Erasmus MC) legt in Goedemorgen Nederland uit wat er met patiënten gebeurt die zich aanmelden: "Vanaf vandaag kunnen huisartsen patiënten aanmelden via een landelijk punt, waarbij patiënten verdeeld worden over verschillende centra in Nederland. We hopen vanaf volgende week, of die week erna, patiënten te verwelkomen. Wat we gaan doen is vrij gestructureerd patiënten in kaart brengen om verschillende patiëntprofielen te maken en dan ook behandelingen starten."
"Het is nu zo dat verschillende dokters medicatie proberen. We weten gewoon niet gestructureerd wat de effecten zijn van die behandelingen. We kunnen mensen nog niet genezen, maar we hebben wel medicijnen waarmee we patiënten kunnen ondersteunen en de kwaliteit van leven beter kan worden. Dus het is met name om uit te zoeken: welke middelen werken nou het beste bij welke patiënten?"
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
'Ontzettend grote groep'
Naar schatting hebben 90.000 mensen ernstige longcovidklachten en ongeveer 200.000 mensen mildere longcovidklachten. "Dus het is een ontzettend grote groep", aldus Lafeber. "Die we ook niet alleen in ziekenhuizen aankunnen."
De opvangcapaciteit is nog beperkt. "Helaas verwachten we nu maar duizend patiënten te kunnen zien. Dat klinkt als heel weinig, maar dat is vooral om te kunnen leren van de verschillende groepen patiënten, zodat we dit zo snel mogelijk uit kunnen breiden naar andere academische ziekenhuizen en ook naar reguliere ziekenhuizen en huisartsen die hier eventueel in gaan helpen."
'Heel lang geduurd'
Ombudsman van Rotterdam Marianne van den Anker vindt het veel te laat. "Vandaag een soort feestmoment, voor duizend man, vierenhalf jaar later, terwijl veel landen om ons heen er veel eerder bij waren. Ik vind wel dat deze longcovidpatiënten heel lang hebben moeten wachten op steun vanuit de politiek. Er zijn ook mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt. Ik hoop echt voor deze patiënten dat er nu versnelling komt."