50.000 euro boete voor elke dag dat er meer dan 2000 mensen in Ter Apel zijn
Voor elke keer dat er meer dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel zijn, moet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een boete van 50.000 euro betalen aan de gemeente Westerwolde. De boete kan in totaal oplopen tot 5 miljoen euro. Dat heeft de rechter in Groningen bepaald in het tweede kort geding van de gemeente tegen het opvangorgaan. De geldstraf is lager dan de 75.000 euro die was geëist, maar flink hoger dan na de eerste rechtsgang, toen voor elke overtreding 15.000 euro betaald moest worden.
De nieuwe dwangsom geldt voor elk moment van de dag dat er meer mensen dan afgesproken op het terrein zijn, en gaat dus niet alleen over het aantal mensen dat er overnacht.
Tot nu toe telde het COA het aantal beslapen bedden om te bepalen hoeveel mensen aanwezig zijn. Maar Westerwolde stelt dat er nog meer mensen op het terrein zijn overdag. Zo worden asielzoekers die de nacht elders hebben doorgebracht, zoals bij noodopvangplekken, in de ochtend weer naar Ter Apel gebracht voor het vervolg van hun asieltraject. Volgens de gemeente, waarbinnen het aanmeldcentrum ligt, dragen ze bij aan de drukte en vele bewegingen op het terrein. De rechter is het met deze redenering eens en stelt dat er dagelijks een bezetting van 120 tot 140 procent op het terrein is.
De gemeente Westerwolde stelt ook, gesteund door onderzoeken van inspecties, dat door de drukte overlast en veiligheidsrisico’s toenemen voor zowel de asielzoekers als de COA-medewerkers en de omgeving. Ook daar gaat de rechter in mee. Het COA zal meer moeten doen om dat te voorkomen. De dwangsom geldt volgens de rechter “als prikkel” om het orgaan daartoe te bewegen.
Begin dit jaar zei het COA nog dat een boete niet nodig zou zijn. Het orgaan verwachtte zich snel aan de bestuursafspraak te kunnen houden. Dat bleek niet het geval. Het maximumbedrag van 1,5 miljoen euro dat toen op de dwangsom lag, werd in minder dan vier maanden begin juni bereikt. Nu beweert het COA dat een nieuwe, hogere boete niets zal veranderen voor de werkwijze van het orgaan. Het zegt er al alles aan te doen zich aan de afspraak te houden, maar doordat locaties in het land vol zitten en gemeenten weinig nieuwe plekken beschikbaar stellen, kan het niet meer doen. Een boete zou daar geen verandering in brengen.
Het COA heeft nog twee weken om het aantal mensen in Ter Apel naar beneden te krijgen, daarna gaat de dwangsom in.
Lees meer:
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De Spaanse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd om de slachtoffers van het noodweer in het land te gedenken, maakte minister Ángel Víctor…
Lees meerDe WNL-podcast De Jongen Zonder Gisteren staat in de top 10 van de publieksprijs van de Dutch Podcast Awards. Dat maakte de organisatie dinsdagmiddag bekend….
Lees meerDe Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui komt naar Moskou om “strategisch overleg” te houden met haar Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Dat meldt het…
Lees meerHet zou campagnestrateeg Joris Tjaden niets verbazen als er een tweede ‘Stop the Steal’-beweging ontstaat bij een nipte verkiezingsnederlaag van Donald Trump. Deze uitspraak doet…
Lees meerPatrick van Dillenbrug uit Amsterdam liep op 2 januari 2002 zijn huis uit, maar vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor van hem. Zijn vriendin gaf…
Lees meerSchilder Vincent van Gogh woonde even in het Brabantse Nuenen en heeft daar heel wat geschilderd. Amerikaanse onderzoekers en sterrenkundigen hebben nu ontdekt waar één…
Lees meerHet liveblog van RTV Noord wordt de laatste tijd steeds vaker gevuld met ‘ontploffingen’. Groningen lijkt het Rotterdam van het noorden op dat vlak te…
Lees meerPresidentskandidaat Kamala Harris gaf een week voor de Amerikaanse verkiezingen haar final speech. Dat deed ze in hetzelfde park waar Donald Trump zijn beruchte Capitooltoespraak…
Lees meerScheldpartijen, doodsverwensingen, stalking en fysieke bedreigingen. Driekwart van de burgemeesters krijgt ermee te maken. Hoe komt dit toch? ”De positie van de burgemeester is veel…
Lees meerJoe Biden heeft zichzelf in diskrediet gebracht. De president van de Verenigde Staten reageerde op uitspraken van komiek Tony Hinchcliffe, die tijdens Trumps slotpleidooi Puerto…
Lees meerJongeren weten het circus steeds beter te vinden. Dat blijkt uit cijfers van Circuspunt, de koepelorganisatie van circustheaters in Nederland. Mede om die reden zitten…
Lees meerDe rechtbank in Groningen doet woensdag uitspraak in het kort geding van gemeente Westerwolde tegen het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers (COA) over de geëiste dwangsom…
Lees meerDoor jojopolitiek kampen steeds meer ziekenhuizen met financiële problemen. Dat zegt voorzitter van De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen David Baden, naar aanleiding van…
Lees meerLeerlingen van de scholengemeenschap Scholen aan Zee in Den Helder moeten na de herfstvakantie toestemming vragen aan hun ouders om buiten op het schoolplein te…
Lees meerDe Tweede Kamer wil snel een helmplicht en een minimale leeftijd voor fatbikebestuurders in Nederland. Het aantal fatbikeslachtoffers blijkt groter dan gedacht. David Baden, voorzitter…
Lees meer