main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op het eiland Terschelling steekt de handel in zware drugs steeds verder de kop op.
Het Misdaadbureau - 9 juli 2024 — 07:05

Op Terschelling spoelt steeds meer drugs aan: ‘Cocaïne is het nieuwe bier’

De Waddeneilanden staan bekend om hun uitgestrekte stranden, schilderachtige dorpen en een heus eilandgevoel. Ons kent ons is het devies en iedereen houdt een oogje in het zeil. Maar ook op het vredige Terschelling kan criminaliteit de kop opsteken. Met name drugshandel op het eiland neemt mede door toerisme toe. De zorgen van de burgemeester van Terschelling, Roel Cazemier, zijn groot. “Cocaïne, MDMA en crystal meth willen we gewoon niet op ons eiland.”

Cazemier geeft aan inspecties uit te gaan voeren in de terminal in de haven van Harlingen, van waaruit de boot naar Terschelling vertrekt. “We gaan controleren wat in de tassen van onze gasten zit”, zegt hij in een speciale uitzending van de WNL-podcast Het Misdaadbureau.

Beluister de podcast:

Jongeren geronseld

Onlangs kwam een rapport uit waaruit blijkt dat op Terschelling, in combinatie met toerisme, drugshandel voor komt en toeneemt. Jongeren die op Terschelling wonen, worden tegenwoordig geronseld om pakketjes met drugs te smokkelen vanaf het vasteland. Dat gebeurt bijvoorbeeld via de veerpont. Ook worden waarschijnlijk privéboten ingezet.

De Koninklijke Marechaussee zet op de Waddenzee drones in om drugssmokkel te monitoren. “Begin dit jaar werd nog een onderwaterscooter gevonden in Harlingen en het vermoeden is dat daar drugs mee is gesmokkeld”, vertelt misdaadjournalist van WNL Noa van Oostrom.

Toch zijn de misdaadcijfers op Terschelling het laagst vergeleken met andere Friese gemeentes. “Vorig jaar zijn 150 misdrijven geregistreerd. Dat is niet veel”, aldus Van Oostrom. Het gaat om diefstallen, verduistering en inbraak, verkeersmisdrijven, vernielingen en geweldsmisdrijven.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Gebruikten vroeger veel meer drugs’

Hessel van der Kooij, de bekendste volkszanger van het pittoreske eiland en oud-kroegeigenaar, wil het één en ander nuanceren. “Ik heb deze kroeg 50 jaar gehad, dus de generaties die nu 80 zijn heb ik ook in mijn tent gehad. Die waren beroerder dan de huidige generatie. Ze waren veel agressiever en gebruikten veel meer drugs dan nu.”

Van der Kooij keek met verbazing naar mensen die onder invloed zijn kroeg betraden. “Ze zaten met een LSD-trip met hun bek open te wachten tot er vogels in hun hersenpan vlogen. Ze waren knettergek. Nu zijn het de pillen. Cocaïne is het nieuwe bier.”

Volgens de voormalig kroegeigenaar wordt ook op Terschelling volop gedeald. “Je gaat op de boot met een tas vol cocaïne. Wie wil je tegenhouden? Zo moeilijk is het niet.” Elke dag 5.000 mensen controleren is volgens Van der Kooij onhaalbaar. “Daar heb je een apparaat voor nodig, daar likt Schiphol zijn vingers bij af.”

Jongeren doen maar wat gulzig mee aan deze drugstrend. “Al die gekke henkies denken hun vakantie ermee te kunnen afbetalen. Die gaan op Appelhof zitten en verkopen aan iedereen hun pillen”, aldus de volkszanger.

Lees ook:

Burgemeester Buma schrikt zich kapot van drugsgebruik in Leeuwarden

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer