main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 2 oktober 2023 — 13:25

Burgemeester Buma schrikt zich kapot van drugsgebruik in Leeuwarden

Burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma maakt zich grote zorgen over het drugsgebruik in zijn stad. Uit onderzoek van het rioolwater blijkt dat er per inwoner in Leeuwarden net zoveel cocaïne wordt gesnoven als in Amsterdam. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik heel erg ben geschrokken en het ook niet verwacht had”, zegt Buma in het radioprogramma Sven op 1.

Na vragen uit de gemeenteraad liet Leeuwarden onderzoek doen naar drugssporen in het riool. Maandagochtend plofte de resultaten op het bureau van Buma. “Daar blijkt uit dat het cokegebruik op het niveau is van Amsterdam en veel hoger dan in steden als Utrecht en Eindhoven. En het cannabisgebruik is hier hoger dan in Amsterdam”, bevestigt Buma.

Het gebruik van MDMA (XTC) is in Leeuwarden wel lager dan in de genoemde steden. “De hoge uitslagen zitten in cocaïne en in cannabis, maar de andere uitslagen zijn bepaald niet rustgevend”, zegt de burgervader.

Buma erkent dat hij het drugsgebruik in zijn stad heeft onderschat. “Er is onlangs wel een onderzoeksrapport gepubliceerd waarin een zorgelijk plaatje werd geschetst wat betreft de drugshandel. Dat wij als deze stad een fors probleem hebben, weten we. Er goed zicht op krijgen is de volgende taak.”

Sven op 1 gemist? Luister deze aflevering nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Buma ziet dat de georganiseerde criminaliteit in heel Nederland voeten aan de grond heeft gekregen. “De mate waarin drugshandel en criminaliteit en onder- en bovenwereld met elkaar verweven raken, baart mij grote zorgen.”

Hij vindt dat er in verkiezingstijd te weinig aandacht is voor dit probleem. “Dat verbaast mij wel”, zegt Buma. “Er is de afgelopen jaren veel gebeurd als het gaat om de versterking van de mogelijkheden om ondermijning aan te pakken, bijvoorbeeld in capaciteit. Maar we hebben nog altijd veel te weinig politiemensen, officieren van justitie en rechters. Ik had gehoopt dat er vanuit Den Haag meer aandacht voor zou zijn dan ik nu zie.”

Spreidingswet

Ondertussen trekt ook de spreiding van asielzoekers de aandacht van Buma. De burgemeester noemt het “onverantwoord” als de Eerste en Tweede Kamer niet zouden instemmen met de spreidingswet van demissionair staatssecretaris Eric van den Burg. “Als we de spreidingswet niet hebben, zeggen we tegen de inwoners van Ter Apel: zak er maar in, regel het maar, maar wij doen het niet”, zegt Buma. “Dat vind ik niet kunnen.”

Spreiding van asielzoekers “begint met de morele plicht van gemeenten in Nederland om mee te helpen aan de oplossing van dit acute probleem”, stelt Buma. “We zeggen al lang genoeg: laat ze het in Ter Apel maar oplossen. Gemeenten hebben verantwoordelijkheid, maar Den Haag heeft de grote verantwoordelijkheid om met een spreidingswet de mensen die er nu zijn eerlijk over het land te verdelen.”

“Mijn oproep is: neem die wet aan. Die maakt mogelijk dat Ter Apel niet meer doet dan zijn fair share.”

Lees ook: 

Deal met Colombia in de maak tegen drugscriminaliteit: ‘Inmiddels vergelijkbaar met terrorisme’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer