Criminele organisaties krijgen een ‘flinke tik’ door de wietproef
In tien gemeenten mag er nu gereguleerde wiet verkocht worden. Heerlen is een van die gemeenten. "Coffeeshophouders hoeven niet meer illegaal aan de achterdeur in te kopen bij criminele organisaties", zegt burgemeester Roel Wever (VVD) in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ruim tien jaar wordt er al gesproken over de wietproef. In onder meer Tilburg en Breda mogen coffeeshops sinds vorig jaar al legale wiet verkopen. "We zijn vooral tevreden over schoner cannabis", vertelt coffeeshophouder Rick Brand. "Wij zijn al gestopt met inkopen bij de oude leveranciers."
Dat nu de Heerlense coffeeshops ook aan de proef kunnen beginnen, heeft te maken met het aantal kwekers dat de legale wiet mogen telen. Daar moeten er nog een aantal van bijkomen, vertelt Wever. In totaal zijn er tien telers benoemd door het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Volksgezondheid.
"Ze moeten nog voldoende kwantiteit, kwaliteit en diversiteit bieden", vertelt de Heerlense burgervader. "Daarom hebben we het experiment nu tot 16 september in een fase gezet dat de coffeeshophouders ook nog illegale wiet en hasj mogen halen. Vanaf 16 september zouden we voldoende moeten kunnen telen dat dat niet meer nodig is."
Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!
'Flinke tik'
Het wegnemen van de illegaliteit komt de kwaliteit ook ten goede, zegt de burgemeester. "Je kunt er nu rotzooi instoppen als crimineel. Je kan pesticiden gebruiken als je wilt. Dat gaan we ook tegen. Voor mij geeft dat wel degelijk winst."
De wietproef zou naast kwaliteit ook criminaliteit verder moeten terugdringen. Wever: "De coffeeshophouders hoeven niet meer illegaal aan de achterdeur inkopen bij criminele organisaties. Criminele organisaties die soms gewelddadig en grote misdadigers zijn. Je krijgt van begin tot eind een legaal product."
Hij is enthousiast over de proef. "Als dit experiment slaagt en je kan het laten groeien en uitrollen over heel Nederland, dan zou je de criminele organisaties een flinke tik moeten kunnen geven." Het is volgens de burgemeester een crimineel circuit waar nog veel geld in wordt verdiend. "Ook in mijn gemeente gebeurt het nog met grote regelmaat dat we een wietplantage in een kelder, op een zolder of in een bedrijfspand vinden."
Buitenlandse klanten geweerd
Daarnaast zullen buitenlandse klanten worden geweerd, vertelt Wever. Met name in de grensregio's is dat van belang. "Wij gaan nu in de coffeeshops het ingezetenencriterium hanteren. Dat betekent dat coffeeshophouders moeten vaststellen of iemand ingezetene van Nederland is. Wij gaan dan als gemeente met enige regelmaat controleren of ze dat wel hanteren. Als wij constateren dat ze dat niet doen gaan wij handhaven."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
PVV is tegen de wietproef
De PVV is geen voorstander van de wietproef. Kamerlid René Claassen zei eerder: 'Geen geëxperimenteer met onze jeugd. Welk signaal willen we als overheid afgeven? Dat drugsgebruik normaal is, of dat we gezond moeten leven en gezond moeten opgroeien?'
Wever wuift de kritiek opzij. "Dan moet je toch echt kijken naar hoe onze maatschappij in elkaar zit. Dan moet je ook gaan stoppen met vapen en roken. Dan moet je alles verbieden."