main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 juni 2024 — 10:13

Criminele organisaties krijgen een ‘flinke tik’ door de wietproef

In tien gemeenten mag er nu gereguleerde wiet verkocht worden. Heerlen is een van die gemeenten. “Coffeeshophouders hoeven niet meer illegaal aan de achterdeur in te kopen bij criminele organisaties”, zegt burgemeester Roel Wever (VVD) in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ruim tien jaar wordt er al gesproken over de wietproef. In onder meer Tilburg en Breda mogen coffeeshops sinds vorig jaar al legale wiet verkopen. “We zijn vooral tevreden over schoner cannabis”, vertelt coffeeshophouder Rick Brand. “Wij zijn al gestopt met inkopen bij de oude leveranciers.”

Dat nu de Heerlense coffeeshops ook aan de proef kunnen beginnen, heeft te maken met het aantal kwekers dat de legale wiet mogen telen. Daar moeten er nog een aantal van bijkomen, vertelt Wever. In totaal zijn er tien telers benoemd door het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Volksgezondheid.

“Ze moeten nog voldoende kwantiteit, kwaliteit en diversiteit bieden”, vertelt de Heerlense burgervader. “Daarom hebben we het experiment nu tot 16 september in een fase gezet dat de coffeeshophouders ook nog illegale wiet en hasj mogen halen. Vanaf 16 september zouden we voldoende moeten kunnen telen dat dat niet meer nodig is.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!

‘Flinke tik’

Het wegnemen van de illegaliteit komt de kwaliteit ook ten goede, zegt de burgemeester. “Je kunt er nu rotzooi instoppen als crimineel. Je kan pesticiden gebruiken als je wilt. Dat gaan we ook tegen. Voor mij geeft dat wel degelijk winst.”

De wietproef zou naast kwaliteit ook criminaliteit verder moeten terugdringen. Wever: “De coffeeshophouders hoeven niet meer illegaal aan de achterdeur inkopen bij criminele organisaties. Criminele organisaties die soms gewelddadig en grote misdadigers zijn. Je krijgt van begin tot eind een legaal product.”

Hij is enthousiast over de proef. “Als dit experiment slaagt en je kan het laten groeien en uitrollen over heel Nederland, dan zou je de criminele organisaties een flinke tik moeten kunnen geven.” Het is volgens de burgemeester een crimineel circuit waar nog veel geld in wordt verdiend. “Ook in mijn gemeente gebeurt het nog met grote regelmaat dat we een wietplantage in een kelder, op een zolder of in een bedrijfspand vinden.”

Buitenlandse klanten geweerd

Daarnaast zullen buitenlandse klanten worden geweerd, vertelt Wever. Met name in de grensregio’s is dat van belang. “Wij gaan nu in de coffeeshops het ingezetenencriterium hanteren. Dat betekent dat coffeeshophouders moeten vaststellen of iemand ingezetene van Nederland is. Wij gaan dan als gemeente met enige regelmaat controleren of ze dat wel hanteren. Als wij constateren dat ze dat niet doen gaan wij handhaven.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

PVV is tegen de wietproef

De PVV is geen voorstander van de wietproef. Kamerlid René Claassen zei eerder: ‘Geen geëxperimenteer met onze jeugd. Welk signaal willen we als overheid afgeven? Dat drugsgebruik normaal is, of dat we gezond moeten leven en gezond moeten opgroeien?’

Wever wuift de kritiek opzij. “Dan moet je toch echt kijken naar hoe onze maatschappij in elkaar zit. Dan moet je ook gaan stoppen met vapen en roken. Dan moet je alles verbieden.”

Lees ook:

De Diamantroof zit vol plottwisten en bizarre wendingen: ‘Ze hebben misschien de verkeerde roof gepleegd’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

Podcast: Politieagenten ontmaskeren criminelen op Telegram: 'Een taser voor maar 50 euro'

We belanden in de krochten van Telegram: hoe makkelijk kom je daar aan wapens, drugs en nepgeld? Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel belt met mensen die tasers, pepperspray en ID-kaarten aanbieden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over de duistere kant van Telegram met landelijk Officier van Justitie Cybercrime Koen Hermans en Frans Barend van de politie Amsterdam.

Luister hier!

Een verfrissende douche wordt mogelijk duurder: ‘Groot drinkwaterprobleem dreigt’

Aan een ontspannende douche, een toiletbezoek of een goedgevuld opblaasbadje in de tuin komt in de toekomst mogelijk een duurder prijskaartje te hangen. Nederland moet…

Lees meer

Kamermeerderheid wil geen ‘omvolking’ meer horen in debatten

Tijdens debatten moet niet meer worden toegestaan om “racistische omvolkingstheorieën” te verspreiden, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze oproep van DENK aan het…

Lees meer

Moties van wantrouwen en van afkeuring tegen Yeşilgöz verworpen

De moties van wantrouwen en van afkeuring die oppositiepartijen hadden ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz zijn verworpen. De indieners verwijten haar dat ze via…

Lees meer

Rusland schond mensenrechten op de Krim: ‘Zonder enige twijfel’

Rusland heeft op het bezette Oekraïense schiereiland de Krim de mensenrechten geschonden, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het geeft Oekraïne,…

Lees meer

Nederlander overlijdt na neerstorten zweefvliegtuig in Duitsland

Een 70-jarige Nederlandse man is in Duitsland overleden na het neerstorten van het zweefvliegtuig waar hij in zat, meldt het Duitse persbureau dpa. Op het…

Lees meer

Wie mag eerder met pensioen? FNV pleit voor puntensysteem

Vakbond FNV pleit voor een puntensysteem, dat bepaalt wie wel en wie niet voor zijn pensioen mag stoppen met werken. Dat meldt De Telegraaf. Met…

Lees meer

Wet betaalbare huur van Hugo de Jonge nog net op tijd aangenomen

De Eerste Kamer heeft de Wet betaalbare huur aangenomen. Daarmee wordt de wet, die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet…

Lees meer