main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 mei 2024 — 08:37

Politie en bonden vragen beoogd kabinet om meer geld: ‘200 miljoen hard nodig’

Er moet structureel meer geld bij voor de politie om hun werk naar behoren te kunnen doen. Daarvoor pleiten de top van de Nationale Politie, de centrale ondernemingsraad en vier politiebonden in een gezamenlijke brief aan het beoogde kabinet. Het gaat om 200 miljoen euro extra. “Dat geld hebben we hard nodig”, benadrukt korpschef van de Nationale Politie Janny Knol in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

PVV, NSC, VVD en BBB willen dat de politie meer zichtbaarheid krijgt, maar volgens voorzitter van de Nationale Politiebond Nine Kooiman is dat zonder extra financiering onhaalbaar. “In het hoofdlijnenakkoord staat dat politieorganisaties 38 prioriteiten moet oppakken. Alleen is er geen financiële dekking.”

In het akkoord valt te lezen dat er 300 miljoen euro wordt vrijgemaakt, maar “dat is voor de hele rechtsketen”, vertelt Kooiman. “Willen wij als politieorganisatie doen wat wij moeten doen, de basis, dan hebben wij 200 miljoen euro extra nodig.”

Naast 200 miljoen euro voor het op orde brengen van de basisprioriteiten, is er structureel 200 miljoen euro nodig om vervolgstappen te zetten, valt te lezen in de brief. Dat gaat met name om ruimte voor investeringen, het verder professionaliseren en het vernieuwen van systemen en werkprocessen.

Meer taken, geen geld

De afgelopen jaren zijn bij de politie taken bijgekomen waar ze geen geld voor hebben gekregen, zegt Knol. “We kunnen niet zeggen: dit gaan we niet doen.” Als voorbeeld noemt ze controle op het doorgaan van criminele activiteiten vanuit gevangenissen. “Daar moeten we tegen optreden, maar dat betekent nieuw werk erbij. Alleen is er geen financiering.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Knol legt uit dat extra geld nodig is om onder meer zorg voor politieagenten die door beroepsziekte uitvallen te financieren. “Deze zorgkosten zijn ongeveer honderd miljoen. Dat geld hebben we niet.” Ook Kooiman uit haar frustratie. “Wij lezen niet dat zorgtaken worden overgenomen. Er komen bijvoorbeeld geen psychiaters bij die kunnen beoordelen. Er wordt juist bezuinigd in plaats van geïnvesteerd.”

Verward gedrag

In het hoofdlijnenakkoord staat daarnaast dat het beoogde kabinet bepaalde politietaken wil overhevelen naar andere instanties, zoals voor mensen met verward gedrag. Deze personen verdienen andere aandacht dan van de politie, beaamt Knol. “Wij zijn getraind op het handhaven van de openbare orde en hulpverlening op het moment.” In de brief schrijven de ondertekenaars dat ze hier ideeën over hebben die ze graag bij de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord inbrengen.

Komt de extra financiering er niet, dan moeten er “harde keuzes” worden gemaakt, stellen de politie en bonden in de gezamenlijke brief. “Gaan we minder doen aan het opsporen van de georganiseerde criminaliteit of zijn we (nog) minder aanwezig in de wijk?”

Lees ook:

Geen snelheidsboetes door actievoerende politiebonden: ‘Kans groot dat je ermee wegkomt’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer

Weer massale Israëlische betoging tegen Netanyahu

Tienduizenden hebben in de Israëlische stad Tel Aviv en andere plaatsen betoogd tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu en voor de vrijlating van de…

Lees meer