main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 april 2024 — 09:00

Is kunst altijd een goede investering? ‘Onder het miljoen weet je niet of het meer waard wordt’

Een schilderij van een onontdekte kunstenaar voor weinig op de kop tikken en het na een paar jaar met dikke winst verkopen. Velen dromen ervan. Maar liefst 81 procent van de millennials denkt dat kunst een goede investering is, blijkt uit een onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next. Maar is dit wel zo? Deskundigen kijken er op verschillende manieren tegenaan.

”Het goedkoopste object hier is 1500 euro. Het duurste 50 miljoen”, vertelt kunsthandelaar Bob Scholte op de gerenommeerde kunstbeurs TEFAF. ”Laten we zeggen dat hier meer kunstwerken van 100.000 te koop zijn, dan met drie nullen”, zegt de kenner.

Een flink prijskaartje hoeft echter niets te zeggen. ”Bij werken onder het miljoen weet je niet of het meer waard wordt. Bij de echt unieke stukken, waar er maar een paar van zijn, die de stijl en periode vertegenwoordigen, kun je daar wel van uitgaan.”

Veel liefhebbers zien kunst dan ook niet direct als een investering, maar als een statussymbool. Scholte: ”Je kunt laten zien dat je je een werk van een paar miljoen euro kunt veroorloven”.

‘Het is net als een auto’

”Je moet kunst niet zien als investering”, vindt kunstsocioloog Olav Velthuis. De deskundige hamert erop dat je een werk alleen moet kopen als je het écht mooi vindt. ”We weten uit onderzoek dat kunst helemaal niet zo’n goede investering is. Er zullen dingen zijn die hun waarde behouden, maar verder… Ik vind het vergelijkbaar met het kopen van een nieuwe auto. Op het moment dat je de showroom uitrijdt, is een groot stuk van de waarde al verloren.”

Wie toch wil investeren, kan het best gaan voor gevestigde namen, zoals Karel Appel. ”De reputatie van dit soort kunstenaars ligt zo vast dat het qua prijs voorlopig zijn waarde houdt. Het is de vraag of dat over honderd jaar nog zo is. Ook hier raad ik aan: doe het alleen als je er helemaal verliefd op bent.”

Belastingvoordeel

Verliefd of niet, Velthuis moet bekennen dat de aanschaf van kunst belastingtechnisch aantrekkelijk kan zijn. ”Het is makkelijk uit te leggen. Vergelijk het met het investeren in aandelen. Als je dat doet, betaal je gewoon belasting, heel simpel. Als je hetzelfde bedrag stopt in een kunstwerk, moet je er ook belasting over betalen, maar in de praktijk doet niemand dat, omdat ze zeggen: ik heb dat voor de liefhebberij gekocht en niet als investering. Dan betaal je er geen belasting over.”

Scholte heeft een advies voor millennials die hun eerste aankoop willen doen. ”Een mooie start is fotografie. Of werk in oplage. Daar zijn meerdere edities van. Dat drukt de prijs en daarnaast is het een mooi instapmodel voor verzamelaars.”

Kunst is een booming business, maar hoe krijg je je creaties als jonge kunstenaar aan de man? Stand van Nederland: Generatie Next zoekt het uit. Kijk deze uitzending nu hier terug op NPO Start.

Lees ook: 

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat kunnen wij in Nederland leren van het Duitse Berlijn?

Vanavond 21.10

Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.
Maandag, 20.30 uur
Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Het is de week dat het langverwachte hoofdlijnenakkoord er dan eindelijk zou moeten komen. Wat betekent het voor een bewindspersoon en een ministerie als er…

Lees meer

Veel te weinig handen om Nederland in 2050 van het gas af te krijgen

Nederland heeft als doel gesteld om in 2050 volledig gasloos te zijn. Alle huizen, bedrijven en kantoorpanden moeten dan op een andere manier aan hun…

Lees meer