main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 29 maart 2024 — 10:20

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven hun hoofd te houden. Veel anderen zien zich genoodzaakt voor een noodoplossing te kiezen. ”Je ziet hier Amerikaanse taferelen.”

Vooral millennial stellen komen qua woonruimte in de penarie als ze besluiten uit elkaar te gaan. Woonruimte is moeilijk te vinden en duur. Bijna veertig procent verbreekt de relatie of het huwelijk daarom maar niet.

Maickel van den Burg runt een scheidingshotel, waar kersverse alleenstaanden een eigen slaapkamer hebben, maar voorzieningen als de douche en keuken delen.  ”Tot een paar jaar geleden kwamen vooral veertigers en vijftigers hier wonen. Nu zijn het mensen tussen de dertig en veertig”, vertelt Van den Burg in Stand van Nederland: Generatie Next.

Geen vangnet

De gescheiden dertigers hebben vaak een modaal inkomen. ”Die komen juist in de problemen als het gaat om betaalbaarheid. Die hebben niet het vangnet dat mensen met een lager inkomen hebben. Daarnaast krijg je na een scheiding geen urgentie meer.”

De ‘hotelier’ ziet dat veel gescheiden millennials hierdoor in de problemen komen. ”Je zou er een realitysoap van kunnen maken. Het zijn hele Amerikaans taferelen, maar het gebeurt gewoon in Nederland. Mensen slapen stiekem op kantoor, in een caravan of bij vrienden. Een groot deel woont zo voordat ze bij ons komen. Als ze geen uitweg meer vinden, dan is de enige optie de daklozenopvang.”

30 vierkante meter

Dat lot is Janine Guijt bespaard gebleven, maar de woonsituatie van de 26-jarige moeder van twee jonge kinderen is allesbehalve ideaal. Twee jaar geleden besloten zij en haar partner te gaan scheiden en sindsdien woont ze in een studio van 30 vierkante meter – samen met haar kinderen. “Vrienden uitnodigen gaat eigenlijk niet, dan worden de kinderen wakker”, zegt Janine wat gelaten terwijl ze naar haar inboedel kijkt. “Het is nu al vaak op bed zitten als we gaan eten bijvoorbeeld.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!

Janine en haar ex hadden samen een huurhuis. “Ik kon dat in mijn eentje niet betalen.” De enige optie voor Janine was dus om veel kleiner te gaan wonen. “Urgentie krijg je in deze situatie echt niet. Er zijn veel mensen die gescheiden zijn of iets hebben. Mijn situatie is niet meer bijzonder.” Toch heeft Janine nog geluk gehad, benadrukt ze. “Dit pand wordt binnenkort gesloopt, maar er stonden veel mensen op de wachtlijst om hier te komen wonen. Er stonden tien mensen in deze ruimte. Via een loting ben ik uiteindelijk uitgekozen.”

Langer in scheidingshotel

Het scheidingshotel van Van den Burg huisvest ongeveer duizend mensen. “Ze verblijven hier tussen de 8 en 14 maanden, maar door de problemen op de woningmarkt neemt de tijd dat iemand hier woont toe.” Volgens de eigenaar ontstaat er een soort community van gelijkgestemden: “Mensen gaan samen eten en bouwen een leven op.”

De inspiratie voor het hotel vond Van den Burg in zijn eigen omgeving. “Tien jaar geleden gingen mijn ouders niet meer goed met elkaar. Tegelijkertijd zag ik heel veel leegstand in Nederland. Daar wilde ik wat mee.” Van den Burg zag hoe moeilijk de zoektocht was van zijn ouders naar een geschikte woonruimte. “Je loopt tegen heel veel dingen aan. De nood is enorm.”

Veertig procent van de relaties strandt, vooral het aantal scheidingen onder 30-minners stijgt enorm. Vrouwen gaan er hierna financieel het meest op achteruit. ‘Stand van Nederland: Generatie Next’ onderzoekt hoe ze dit kunnen voorkomen. Kijk zaterdag om 22.00 uur naar NPO 2.

Lees ook:

Het aantal echtscheidingen was vorig jaar op het laagste niveau in vier decennia

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer