main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 29 maart 2024 — 10:20

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven hun hoofd te houden. Veel anderen zien zich genoodzaakt voor een noodoplossing te kiezen. ”Je ziet hier Amerikaanse taferelen.”

Vooral millennial stellen komen qua woonruimte in de penarie als ze besluiten uit elkaar te gaan. Woonruimte is moeilijk te vinden en duur. Bijna veertig procent verbreekt de relatie of het huwelijk daarom maar niet.

Maickel van den Burg runt een scheidingshotel, waar kersverse alleenstaanden een eigen slaapkamer hebben, maar voorzieningen als de douche en keuken delen.  ”Tot een paar jaar geleden kwamen vooral veertigers en vijftigers hier wonen. Nu zijn het mensen tussen de dertig en veertig”, vertelt Van den Burg in Stand van Nederland: Generatie Next.

Geen vangnet

De gescheiden dertigers hebben vaak een modaal inkomen. ”Die komen juist in de problemen als het gaat om betaalbaarheid. Die hebben niet het vangnet dat mensen met een lager inkomen hebben. Daarnaast krijg je na een scheiding geen urgentie meer.”

De ‘hotelier’ ziet dat veel gescheiden millennials hierdoor in de problemen komen. ”Je zou er een realitysoap van kunnen maken. Het zijn hele Amerikaans taferelen, maar het gebeurt gewoon in Nederland. Mensen slapen stiekem op kantoor, in een caravan of bij vrienden. Een groot deel woont zo voordat ze bij ons komen. Als ze geen uitweg meer vinden, dan is de enige optie de daklozenopvang.”

30 vierkante meter

Dat lot is Janine Guijt bespaard gebleven, maar de woonsituatie van de 26-jarige moeder van twee jonge kinderen is allesbehalve ideaal. Twee jaar geleden besloten zij en haar partner te gaan scheiden en sindsdien woont ze in een studio van 30 vierkante meter – samen met haar kinderen. “Vrienden uitnodigen gaat eigenlijk niet, dan worden de kinderen wakker”, zegt Janine wat gelaten terwijl ze naar haar inboedel kijkt. “Het is nu al vaak op bed zitten als we gaan eten bijvoorbeeld.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!

Janine en haar ex hadden samen een huurhuis. “Ik kon dat in mijn eentje niet betalen.” De enige optie voor Janine was dus om veel kleiner te gaan wonen. “Urgentie krijg je in deze situatie echt niet. Er zijn veel mensen die gescheiden zijn of iets hebben. Mijn situatie is niet meer bijzonder.” Toch heeft Janine nog geluk gehad, benadrukt ze. “Dit pand wordt binnenkort gesloopt, maar er stonden veel mensen op de wachtlijst om hier te komen wonen. Er stonden tien mensen in deze ruimte. Via een loting ben ik uiteindelijk uitgekozen.”

Langer in scheidingshotel

Het scheidingshotel van Van den Burg huisvest ongeveer duizend mensen. “Ze verblijven hier tussen de 8 en 14 maanden, maar door de problemen op de woningmarkt neemt de tijd dat iemand hier woont toe.” Volgens de eigenaar ontstaat er een soort community van gelijkgestemden: “Mensen gaan samen eten en bouwen een leven op.”

De inspiratie voor het hotel vond Van den Burg in zijn eigen omgeving. “Tien jaar geleden gingen mijn ouders niet meer goed met elkaar. Tegelijkertijd zag ik heel veel leegstand in Nederland. Daar wilde ik wat mee.” Van den Burg zag hoe moeilijk de zoektocht was van zijn ouders naar een geschikte woonruimte. “Je loopt tegen heel veel dingen aan. De nood is enorm.”

Veertig procent van de relaties strandt, vooral het aantal scheidingen onder 30-minners stijgt enorm. Vrouwen gaan er hierna financieel het meest op achteruit. ‘Stand van Nederland: Generatie Next’ onderzoekt hoe ze dit kunnen voorkomen. Kijk zaterdag om 22.00 uur naar NPO 2.

Lees ook:

Het aantal echtscheidingen was vorig jaar op het laagste niveau in vier decennia

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer