main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 april 2024 — 11:18

Mensen met autisme steeds meer in trek bij werkgevers: ‘Ze zijn erg loyaal en gaan specialistisch te werk’

Steeds meer werkgevers zien er de voordelen van in om mensen met autisme aan te nemen, ziet loopbaancoach Anne-Marije Buckens. “Werkgevers zien steeds meer de kwaliteiten van mensen boven de labeltjes die zij krijgen”, zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Op Wereld Autisme Dag is het een mooie ontwikkeling op de arbeidsmarkt, vindt Buckens. “Werkgevers gaan steeds meer voor inclusiviteit. Het is belangrijk dat wij niet mensen indelen naar beperking, leeftijd of achtergrond, maar dat wij elkaar in de ogen kijken en zeggen: wat kun je en waar gaat je hart sneller van kloppen? We moeten daar mensen op aannemen in plaats van het labeltje dat aan ze hangt.”

Goede kwaliteiten

Buckens zegt dat mensen met autisme veel kwaliteiten in huis hebben. “Ze zijn loyaal. Als ze het ergens naar hun zin hebben, dan blijven ze daar zitten.” Daarnaast kunnen mensen met autisme zich goed op één taak concentreren. “Ze kunnen heel specialistisch werken en zich goed verdiepen in iets. Ze hebben ook vaak technisch goed inzicht.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Ook ziet Buckens dat mensen met autisme steeds beter worden opgeleid en beter worden begeleid om de arbeidsmarkt op te gaan.

Autisme

Cybersecurity-expert Inge Bryan, die zelf autisme en ADHD heeft en te gast is in Goedemorgen Nederland, kan haar geluk niet op als ze dit nieuws hoort. “Het is fijn om te zien dat er zoveel aandacht voor is.” Ze denkt dat haar autisme de reden is dat zij in de veiligheidssector is gaan werken. “De hele veiligheidszorg draait om het spotten van afwijking en daar zijn wij heel erg goed in.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.  

Bryan is ervan overtuigd dat “als wij elkaar meer ruimte geven in het arbeidsproces, wij daarmee een geweldige talentenpool kunnen bereiken die voorheen niet goed inzetbaar was”.

Lees ook:

Vrouwen staan na een scheiding financieel 1-0 achter op de man

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer