main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 31 maart 2024 — 09:00

Vrouwen staan na een scheiding financieel 1-0 achter op de man

Bij het ja-woord aan het altaar is alles nog koek en ei, maar wanneer jij en je partner uit elkaar gaan, is het vaak de vrouw die aan het kortste eind trekt. Scheiden is een van de meest voorkomende oorzaken van financiële problemen. Eén op de twaalf komt onder de armoedegrens. En dit gebeurt twee keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen.

Ruim 40 procent van de relaties eindigt in een scheiding. Uit het onderzoekspanel van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 20,8 procent van de ondervraagden niets heeft geregeld wat betreft de financiën. Ruim 53,8 procent gooit de gezamenlijke financiën op één hoop en slechts 25,4 procent zegt dat beiden hetzelfde bedrag inleggen.

Financiële plaatje is vaak niet op orde

Volgens echtscheidingsadvocaat Lonneke Timmermans zijn mensen vaak niet goed op de hoogte van de financiële gevolgen van een scheiding. “Soms denken mensen dat als ze maar lang genoeg samenwonen er bepaalde rechten of aanspraken ontstaan, maar dat is niet zo. Geen partneralimentatie en minder werken betekent een aanzienlijke inkomensachteruitgang.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De grootste problemen ontstaan als een vrouw tijdens het huwelijk minder is gaan werken en vooral de zorgtaken op zich heeft genomen en dat na de scheiding blijft doen. “Je hebt een achterstand op de arbeidsmarkt en een gat op je cv”, vertelt Timmermans. “Daarnaast, als je die zorgtaken hebt en die blijf je voor het grootste deel van de tijd uitvoeren, heb je ook beperking in tijd en wat voor soort baan je kunt aannemen.”

Puck Landewé maakt zich hard om de financiële situatie van vrouwen na een scheiding te verbeteren. Ze is oprichter van het grootste platform in de Benelux voor vrouwen die financieel onafhankelijk willen worden. “In Nederland zien we dat vrouwen echt minder geld hebben dan mannen. We hebben nog altijd te maken met een salarisgat, maar we hebben ook te maken met een groot pensioengat”, vertelt ze. “Alles bij elkaar zorgt ervoor dat vrouwen een grotere kans hebben om in de armoede te belanden.”

Scheidingsprotocol

Van de mensen in het panel van Stand van Nederland: Generatie Next geeft 71,5 procent aan voorstander te zijn van een ‘scheidingsprotocol’. Daarin wordt uitgelegd wat je moet regelen bij een relatiebreuk.

Stand van Nederland: Generatie Next gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.

Timmermans probeert altijd het gesprek aan te gaan met het scheidende stel. “Als er geen financiële ruimte is om de ander te helpen, dan houdt het op. In de situatie waar de financiële ruimte er wel is, probeer ik diegene vaker naar een constructie toe te bewegen. Zodat de ander ook op een goede manier verder kan leven.”

“Als een man zegt niets te hoeven te betalen, dan houd ik hem een spiegel voor. Waar wil je dat de moeder van je kinderen gaat wonen? Hoe vind je het dat er een grote ongelijkheid is?”, vraagt ze dan aan sommige mannen. “Jij zit nog in dat prachtige huis. Wil je dat zij driehoog achter gaat wonen? Dan zie je vaak dat mensen bereid zijn om verder te denken dan waartoe ze verplicht zijn.”

Houd een administratie bij

Timmermans en Landewé benadrukken het belang van een goede financiële administratie. Landewé: “Wat ik doe met mijn partner, is dat we onze eigen persoonlijke administratie hebben. Wat heb ik voordat we een relatie kregen geregeld? Hoe ziet mijn geld eruit? Wat is mijn inkomen?”

Ook schetst Landewé regelmatig doemscenario’s met haar partner. “Wat als één van ons overlijdt of als we uit elkaar gaan? Wat moeten we dan regelen voor elkaar, als we het elkaar gunnen om het later goed te hebben wanneer het misgaat? Het eerste wat je moet hebben als je in een scheiding belandt, is overzicht. Dat is je startpunt. Hoe sta ik ervoor? En, last but not least, als je de financiële middelen hebt, schakel dan hulp in van een professional.”

Hoe regel je het financiële plaatje als je gaat scheiden en hoe zorg je ervoor dat je niet aan het kortste eind trekt? Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Lees ook:

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer