main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 31 maart 2024 — 09:00

Vrouwen staan na een scheiding financieel 1-0 achter op de man

Bij het ja-woord aan het altaar is alles nog koek en ei, maar wanneer jij en je partner uit elkaar gaan, is het vaak de vrouw die aan het kortste eind trekt. Scheiden is een van de meest voorkomende oorzaken van financiële problemen. Eén op de twaalf komt onder de armoedegrens. En dit gebeurt twee keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen.

Ruim 40 procent van de relaties eindigt in een scheiding. Uit het onderzoekspanel van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 20,8 procent van de ondervraagden niets heeft geregeld wat betreft de financiën. Ruim 53,8 procent gooit de gezamenlijke financiën op één hoop en slechts 25,4 procent zegt dat beiden hetzelfde bedrag inleggen.

Financiële plaatje is vaak niet op orde

Volgens echtscheidingsadvocaat Lonneke Timmermans zijn mensen vaak niet goed op de hoogte van de financiële gevolgen van een scheiding. “Soms denken mensen dat als ze maar lang genoeg samenwonen er bepaalde rechten of aanspraken ontstaan, maar dat is niet zo. Geen partneralimentatie en minder werken betekent een aanzienlijke inkomensachteruitgang.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De grootste problemen ontstaan als een vrouw tijdens het huwelijk minder is gaan werken en vooral de zorgtaken op zich heeft genomen en dat na de scheiding blijft doen. “Je hebt een achterstand op de arbeidsmarkt en een gat op je cv”, vertelt Timmermans. “Daarnaast, als je die zorgtaken hebt en die blijf je voor het grootste deel van de tijd uitvoeren, heb je ook beperking in tijd en wat voor soort baan je kunt aannemen.”

Puck Landewé maakt zich hard om de financiële situatie van vrouwen na een scheiding te verbeteren. Ze is oprichter van het grootste platform in de Benelux voor vrouwen die financieel onafhankelijk willen worden. “In Nederland zien we dat vrouwen echt minder geld hebben dan mannen. We hebben nog altijd te maken met een salarisgat, maar we hebben ook te maken met een groot pensioengat”, vertelt ze. “Alles bij elkaar zorgt ervoor dat vrouwen een grotere kans hebben om in de armoede te belanden.”

Scheidingsprotocol

Van de mensen in het panel van Stand van Nederland: Generatie Next geeft 71,5 procent aan voorstander te zijn van een ‘scheidingsprotocol’. Daarin wordt uitgelegd wat je moet regelen bij een relatiebreuk.

Stand van Nederland: Generatie Next gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.

Timmermans probeert altijd het gesprek aan te gaan met het scheidende stel. “Als er geen financiële ruimte is om de ander te helpen, dan houdt het op. In de situatie waar de financiële ruimte er wel is, probeer ik diegene vaker naar een constructie toe te bewegen. Zodat de ander ook op een goede manier verder kan leven.”

“Als een man zegt niets te hoeven te betalen, dan houd ik hem een spiegel voor. Waar wil je dat de moeder van je kinderen gaat wonen? Hoe vind je het dat er een grote ongelijkheid is?”, vraagt ze dan aan sommige mannen. “Jij zit nog in dat prachtige huis. Wil je dat zij driehoog achter gaat wonen? Dan zie je vaak dat mensen bereid zijn om verder te denken dan waartoe ze verplicht zijn.”

Houd een administratie bij

Timmermans en Landewé benadrukken het belang van een goede financiële administratie. Landewé: “Wat ik doe met mijn partner, is dat we onze eigen persoonlijke administratie hebben. Wat heb ik voordat we een relatie kregen geregeld? Hoe ziet mijn geld eruit? Wat is mijn inkomen?”

Ook schetst Landewé regelmatig doemscenario’s met haar partner. “Wat als één van ons overlijdt of als we uit elkaar gaan? Wat moeten we dan regelen voor elkaar, als we het elkaar gunnen om het later goed te hebben wanneer het misgaat? Het eerste wat je moet hebben als je in een scheiding belandt, is overzicht. Dat is je startpunt. Hoe sta ik ervoor? En, last but not least, als je de financiële middelen hebt, schakel dan hulp in van een professional.”

Hoe regel je het financiële plaatje als je gaat scheiden en hoe zorg je ervoor dat je niet aan het kortste eind trekt? Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Lees ook:

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer