main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Micky Adriaansens, demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat, op het Binnenhof.
Op1 - 8 maart 2024 — 23:56

Eerste Kamer wil expatregeling opnieuw behandelen: ‘Moeten kritisch kijken wie je van buiten nodig hebt’

De Eerste Kamer wil de expatregeling opnieuw behandelen. Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens is daar zeer verheugd over. “De Eerste Kamer heeft ons gevraagd om dit vraagstuk opnieuw te agenderen. We zullen daarom voorstellen voorleggen waar de Kamer opnieuw naar kan kijken”, vertelt ze in het televisieprogramma Op1.

De beslissing van de Tweede Kamer om de expatregeling terug te schroeven is een keuze waar Adriaansens het niet mee eens is. “Zij hebben het recht om die beslissing te nemen, maar wij hebben heel duidelijk gecommuniceerd dat het niet onze wens was om op deze manier de expatregeling te versoberen.”

‘Expats zijn nodig’

Het schrappen van de expatregeling en het weren van buitenlandse studenten zijn twee thema’s die aan bod komen in het partijprogramma van de formerende partijen PVV van Geert Wilders en NSC van Pieter Omtzigt. Adriaansens benadrukt dat de politiek ervoor moet zorgen dat bedrijven als ASML genoeg hoogopgeleide mensen in dienst kan nemen. “En we moeten heel kritisch kijken naar, wanneer je daar niet genoeg van hebt, wie je van buiten nodig hebt.”

Volgens Adriaansens steekt de politiek al veel tijd en energie in het behouden van deze economisch belangrijke bedrijven. “We zorgen ervoor dat we extra mensen opleiden voor technische digitale banen. Daarnaast zorgen we ervoor dat we weer digitaliseringslessen op de basisschool krijgen. Onderwijs en bedrijven komen daardoor weer bij elkaar.”

’40 procent is buitenlands’

“De vier formerende partijen zijn met elkaar een klimaat aan het scheppen waarin het lijkt alsof mensen van buiten Nederland hier niet welkom zijn”, stelt Volt-leider Laurens Dassen. “Terwijl 40 procent van de medewerkers van ASML niet uit Nederland komt. Een gigantische groep.”

Adriaansens: “Allereerst moet duidelijk worden welke bedrijven Nederland binnen de landsgrenzen wilt hebben. Vervolgens moeten we de mensen opleiden. Dan hebben we er nog niet genoeg, dus we moeten kritisch kijken wie we uit het buitenland toelaten voor dat werk waarbij we verder bouwen aan Nederland.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Kloof tussen bedrijfsleven en politiek

CEO van ASML Peter Wennink blijft onderstrepen dat ze het liefst in Nederland blijven doorgroeien. “Dan moet het alleen wel zo zijn dat de randvoorwaarden om te kunnen groeien op de juiste manier is ingevuld. Als dat niet in Nederland kan, dan kan dat ergens anders zijn.”

Er is volgens Wennink een behoorlijke kloof tussen het bedrijfsleven en de politiek. Adriaansens noemt het een duidelijke boodschap. Volgens de demissionair minister is het altijd bikkelen om ervoor te zorgen dat Nederland interessant genoeg blijft, zodat zowel grote én kleine bedrijven zich hier willen vestigen. “ASML is de trots van Nederland, dus als zij dit zeggen is iedereen in één keer wakker.”

“Nederland is heel groot qua ambities, maar enorm klein als je het hebt over de maat”, vertelt ze verder. “Daarom moeten we er hard aan trekken. Je moet er eigenlijk voor zorgen dat je een heel saai en stabiel fiscaal vestigingsklimaat hebt.”

Lees ook:

Kritiek op minister Adriaansens: ‘Ze moet afspraken die het kabinet wilde maken met die zware industrie rondmaken’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer