main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 5 maart 2024 — 07:00

‘We pakken het van je af’: hoe crimineel geld een betere toekomst krijgt

Criminelen rijden in dikke auto’s, dragen nieuwste merkkleding, lopen met de meest dure sieraden en wonen in prachtige huizen. De onderwereld is dol op bling-bling, maar als het aan demissionair minister voor Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz ligt is dat straks verleden tijd. In Schiedam komt nu de eerste leerwerkplaats van ons land die gefinancierd is met crimineel geld van huisjesmelker Harry O.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil zoveel mogelijk geld en goederen afpakken van criminelen, om er vervolgens iets mee terug te doen voor de samenleving, vertelt Yeşilgöz in de podcast van Het Misdaadbureau. “Het is op zich heel mooi om in de wijk en de omgeving te laten zien: misdaad loont niet en vroeg of laat pakken we je.”

De aanpak kijkt de demissionair minister af van Italië, waar al tientallen jaren criminele bezittingen worden afgepakt en teruggegeven worden aan de samenleving.

Vooralsnog gaat het in Schiedam om een pilot. In juni werd het project gestart, maar de deuren van de leerwerkplaats zijn nog steeds niet geopend. “Het blijkt erg ingewikkeld te zijn”, legt Yeşilgöz uit. Deels heeft dat te maken met allerlei bureaucratische obstakels, zoals het openen van een bankrekening voor zo’n project. “Want waar kwam dat geld vandaan en hoe is dat gebeurd?”

Benieuwd hoe makkelijk die criminele geldstromen afgepakt kunnen worden? En wat voor bijzondere voorwerpen er zoal in handen komen van het OM? Luister nu naar de podcast van Het Misdaadbureau. Tekst gaat hieronder verder.

 

Huisjesmelker Harry O.

Het geld voor de leerwerkplaats is afgepakt van de beruchte Haagse huisjesmelker Harry O. Onderzoeksjournalist van Het Misdaadbureau Rick Pietersz vertelt dat de gemeente Den Haag al tientallen jaren achter O. aanzat. “In 2012 wordt hij uiteindelijk in de kraag gevat.”

O. had 82 panden op zijn naam staan. “Maar dan denk je, wat is daar mis mee? Hij is een notoire oplichter. Hij licht banken op, maar ook mensen die door zijn illegale praktijken berooid achterblijven”, vertelt Pietersz. O. maakte honderden slachtoffers als gevolg van zijn criminele activiteiten.

De oplichter wist nog even te vluchten, maar is in 2019 opgepakt en zit een celstraf uit van acht jaar. Daarnaast heeft het OM 10 miljoen euro aan crimineel geld afgepakt en de waarde van 16 panden. Een groot deel van dat geld wordt nu geïnvesteerd in de leerwerkplaats in Schiedam.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Op het rechte pad blijven

Yeşilgöz heeft vertrouwen dat het project goed zal lopen. Jongeren in de wijk moeten straks weten dat ze hier terecht kunnen om op het rechte pad te blijven en iets moois kunnen opbouwen. “Maar het voor elkaar krijgen en het pand neerzetten kost ook al heel veel tijd. Het is soms frustrerend, want ik zou willen dat het sneller kon.” Voor nu trekken ze vooral lessen uit de gang van zaken, zodat toekomstige projecten sneller opgezet kunnen worden.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook:

Prada en Picasso’s: dit kun je allemaal kopen op designerveilingen van afgepakte criminele goederen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer