main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 5 maart 2024 — 07:00

‘We pakken het van je af’: hoe crimineel geld een betere toekomst krijgt

Criminelen rijden in dikke auto’s, dragen nieuwste merkkleding, lopen met de meest dure sieraden en wonen in prachtige huizen. De onderwereld is dol op bling-bling, maar als het aan demissionair minister voor Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz ligt is dat straks verleden tijd. In Schiedam komt nu de eerste leerwerkplaats van ons land die gefinancierd is met crimineel geld van huisjesmelker Harry O.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil zoveel mogelijk geld en goederen afpakken van criminelen, om er vervolgens iets mee terug te doen voor de samenleving, vertelt Yeşilgöz in de podcast van Het Misdaadbureau. “Het is op zich heel mooi om in de wijk en de omgeving te laten zien: misdaad loont niet en vroeg of laat pakken we je.”

De aanpak kijkt de demissionair minister af van Italië, waar al tientallen jaren criminele bezittingen worden afgepakt en teruggegeven worden aan de samenleving.

Vooralsnog gaat het in Schiedam om een pilot. In juni werd het project gestart, maar de deuren van de leerwerkplaats zijn nog steeds niet geopend. “Het blijkt erg ingewikkeld te zijn”, legt Yeşilgöz uit. Deels heeft dat te maken met allerlei bureaucratische obstakels, zoals het openen van een bankrekening voor zo’n project. “Want waar kwam dat geld vandaan en hoe is dat gebeurd?”

Benieuwd hoe makkelijk die criminele geldstromen afgepakt kunnen worden? En wat voor bijzondere voorwerpen er zoal in handen komen van het OM? Luister nu naar de podcast van Het Misdaadbureau. Tekst gaat hieronder verder.

 

Huisjesmelker Harry O.

Het geld voor de leerwerkplaats is afgepakt van de beruchte Haagse huisjesmelker Harry O. Onderzoeksjournalist van Het Misdaadbureau Rick Pietersz vertelt dat de gemeente Den Haag al tientallen jaren achter O. aanzat. “In 2012 wordt hij uiteindelijk in de kraag gevat.”

O. had 82 panden op zijn naam staan. “Maar dan denk je, wat is daar mis mee? Hij is een notoire oplichter. Hij licht banken op, maar ook mensen die door zijn illegale praktijken berooid achterblijven”, vertelt Pietersz. O. maakte honderden slachtoffers als gevolg van zijn criminele activiteiten.

De oplichter wist nog even te vluchten, maar is in 2019 opgepakt en zit een celstraf uit van acht jaar. Daarnaast heeft het OM 10 miljoen euro aan crimineel geld afgepakt en de waarde van 16 panden. Een groot deel van dat geld wordt nu geïnvesteerd in de leerwerkplaats in Schiedam.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Op het rechte pad blijven

Yeşilgöz heeft vertrouwen dat het project goed zal lopen. Jongeren in de wijk moeten straks weten dat ze hier terecht kunnen om op het rechte pad te blijven en iets moois kunnen opbouwen. “Maar het voor elkaar krijgen en het pand neerzetten kost ook al heel veel tijd. Het is soms frustrerend, want ik zou willen dat het sneller kon.” Voor nu trekken ze vooral lessen uit de gang van zaken, zodat toekomstige projecten sneller opgezet kunnen worden.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook:

Prada en Picasso’s: dit kun je allemaal kopen op designerveilingen van afgepakte criminele goederen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer