main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 maart 2024 — 11:07

Gevangenisregime moet strenger, topcriminelen verder beperken in vrijheid

Het kabinet buigt zich vandaag over het wetsvoorstel van demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij wil mogelijkheden hebben om topcriminelen zoals Ridouan Taghi te kunnen beperken in bepaalde vrijheden. Via die weg hoopt Weerwind te voorkomen dat criminele organisaties vanuit de cel aangestuurd kunnen blijven worden. 

Weerwind wil het zwaarste gevangenisregime in Nederland nog wat zwaarder maken. Het idee is dat de minister het recht toekomt om een Taghi af te snijden van de buitenwereld indien hij dat nodig acht. Weerwind volgt hierin het Italiaanse gevangenisregime.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Het betekent ook dat Taghi straks geen recht meer krijgt om bijvoorbeeld de krant te lezen. Althans, delen van de krant. Hij zal het dan moeten doen met een krant zonder advertenties. Waarom? In die advertenties kunnen gecodeerde berichten staan. Daarnaast kan de minister een crimineel naar wens ook ontzeggen gebruik te maken van televisie, radio of het gebruik van de telefoon.

Mogelijkheid beperken

“Ulysse Ellian en Dilan Yeşilgöz maken zich hier ook hard voor”, zegt VVD-Europarlementariër Malik Azmani in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over zijn partijgenoten. “Het is heel belangrijk dat wij die mogelijkheden zoveel mogelijk beperken voor mensen die nog steeds het kwaad hebben, ondanks dat zij in detentie zitten.”

De Raad van Strafrechttoepassing heeft zo zijn bedenkingen bij het voorstel van Weerwind. Het nieuwe regime zou zomaar kunnen leiden tot ‘vergaande of absolute isolatie’ en dat zou niet mogen. “Dat is toch exact de bedoeling?”, reageert Azimani. “Als zo iemand nog steeds zulke grote tentakels heeft als het gaat om het schaden van onze veiligheid, dan moet je dit doen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Ook Amerikakenner Raymond Mens sluit zich daarbij aan. “Als het om deze organisatie of dat soort mensen gaat, is het buitengewoon verstandig om te leren van Italië. Dus dit is heel goed.”

Lees ook:

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine komt morgen voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat…

Lees meer

VVD eist actie van onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Tijd dat hij regie pakt’

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties bij universiteiten in Nederland, doet Tweede Kamerlid van de VVD Claire Martens in het radioprogramma Sven op 1 een…

Lees meer

Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden…

Lees meer

Iedereen kan zich zonder poespas volspuiten met fillers en botox: ‘Het maakt niet uit of je bekwaam of bevoegd bent’

Volle lippen, grotere borsten en weg met die rimpels en kraaienpootjes. Steeds meer millennials spuiten zich vol met fillers en botox. Daar komt bij dat…

Lees meer