main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
4 maart 2024 — 14:47

Bijna 200 explosies in Amsterdam geteld in 2023: ‘Aanslagen zijn roekeloos’

In Amsterdam waren vorig jaar bijna twee keer zoveel explosies als het jaar ervoor. In 2023 werden in de gemeente Amsterdam 197 explosies geteld, vergeleken met 100 in 2022. Daarvan is een aanzienlijk deel het gevolg van conflicten in de georganiseerde drugscriminaliteit, aldus burgemeester Femke Halsema mede namens de Amsterdamse hoofdofficier van justitie René de Beukelaer en politiechef Frank Paauw.

De driehoek van burgemeester, OM en politie kijkt terug op “een intensief jaar op het gebied van veiligheid en openbare orde”. De meeste explosies waren in de stadsdelen Nieuw-West, Zuidoost en Oost, vooral bij woningen, maar ook bij horecazaken en bedrijfspanden. “Hele gevels worden weggeblazen en huizen raken onbewoonbaar. De risico’s die daders nemen zijn enorm. Dit soort aanslagen zijn roekeloos en onbezonnen”, aldus de driehoek.

Vooral jongeren betrokken

Vooral het aantal jongeren dat bij explosies betrokken is noemt de hoofdstad een “zorgelijke ontwikkeling”. “Vaak gaat het om beïnvloedbare jongens die voor een paar honderd euro bereid zijn om dit soort ernstige delicten te plegen.” Van de 44 mensen die het OM in 2023 en 2022 heeft vervolgd voor explosies, zijn er 31 jonger dan 23 jaar. 17 van hen zijn minderjarig en de jongste verdachte is 12 jaar.

Het aantal schietincidenten in Amsterdam is vorig jaar juist gedaald. “Daarmee lijkt een verschuiving te hebben plaatsgevonden van schietincidenten naar het veroorzaken van een explosie met als doel het intimideren van het doelwit.” Het aantal steekincidenten nam wel toe, van 95 in 2022 naar 143 vorig jaar. In totaal kwamen er 11 mensen in 2023 door geweld om het leven, hetzelfde aantal als het jaar ervoor.

Georganiseerde drugscriminaliteit

De driehoek noemt de georganiseerde drugscriminaliteit als een van de blijvende grootste problemen van de hoofdstad. Halsema noemt dit “een internationaal probleem”, dat niet alleen op lokaal niveau kan worden opgelost. “Als burgemeester van Amsterdam pleit ik voor regulering van de drugsmarkt”, schrijft ze daarom in een raadsbrief.

Verder noteerde de hoofdstad vorig jaar een recordaantal van ruim 1600 demonstraties. Die legden, net als evenementen en voetbalwedstrijden, een druk op de handhavingscapaciteit en delen van de openbare ruimte. Amsterdam verwacht dat demonstraties en evenementen in 2024 niet zullen afnemen. De driehoek meldt maandag dat de Amsterdamse politie er 70,5 fte aan agenten bijkrijgt, waarvan de helft in 2024 en de andere helft in 2025.

Lees ook:

Prada en Picasso’s: dit kun je allemaal kopen op designerveilingen van afgepakte criminele goederen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer