main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 3 maart 2024 — 14:48

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke rol was weggelegd voor de Joodse Raad voor Amsterdam. In de gelijknamige televisieserie wordt duidelijk hoe deze instantie bijdroeg aan het afvoeren van Joden naar concentratiekampen. Eén van de voorzitters was David Cohen, de opa van voormalig politicus Rob Oudkerk. “Mijn opa was niet het kwaad. Hij wilde erger voorkomen en dat heeft verkeerd uitgepakt.”

Oudkerk heeft de dramaserie nauwelijks kunnen afkijken, gezien zijn familiegeschiedenis die in de serie overheerst. De serie laat het handelen van zijn grootvader zien, evenals zijn moeder, die als verpleegster honderden Joodse baby’s wist te redden. “Ik heb de serie met horten en stoten en met veel huilen kunnen kijken. Ik kijk niet naar een serie, maar naar het leven van mijn moeder en mijn grootvader”, zegt hij geëmotioneerd in WNL Op Zondag.

‘Het heeft fout uitgepakt’

De Nederlandse autoriteiten werkten vanaf het begin van de bezetting mee aan het afzonderen en registeren van Joden in Nederland. De Joodsche Raad voor Amsterdam werd vervolgens in 1941 door de Duitsers opgericht als communicatiemiddel met de Joodse gemeenschap. Met andere woorden: de instantie werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgeefluik van anti-Joodse maatregelen.

Nadat al veel Joden zijn gedeporteerd naar concentratiekampen, zeggen de Duitsers tegen de Raad dat zij mogen kiezen wie wel en wie niet wordt ‘geëvacueerd’. Onder groot protest heeft de Raad daaraan meegewerkt. “Mijn opa was gezagsgetrouw. Hij had in 1933 vluchtelingen in huis genomen. Hij dacht echt dat door mee te werken aan de bevelen van de Duitsers hij nog erger kon voorkomen. Dat heeft fout uitgepakt, maar het ging om de intentie.”

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag terug als podcast.

‘Mijn opa was niet het kwaad’

In de jaren na de oorlog, van 1945 tot aan zijn overlijden in 1967, heeft Cohen zijn handelen waarschijnlijk talloze keren overdacht. “Hij heeft vast en zeker gedacht of hij het niet anders had moeten doen.” Als je nu de term ‘Joodse Raad’ laat vallen, zeggen mensen direct dat de Raad met verraad te maken heeft gehad. ‘Jouw opa was toch een oorlogsmisdadiger? Ik kan één ding zeggen: mijn opa was niet het kwaad. Hij wilde het goede en dat heeft verkeerd uitgepakt.”

De opa van Oudkerk wordt gespeeld door acteur Pierre Bokma. Hij kwam bij Oudkerk om informatie over zijn opa in te winnen. “Hij wilde vooral weten hoe hij was. Hoe hij keek en bewoog.” Een scene tijdens de serie zal Oudkerk altijd bijblijven. “Tijdens een scene in een synagoge zat ik niet naar Pierre Bokma te kijken, maar naar mijn opa. Alles aan kracht, energie, twijfel, schuldgevoel, verdriet en boosheid zat erin.”

Een verzetsheldin als moeder

De serie gaat naast de grootvader van Oudkerk ook veelvuldig over zijn moeder, Virrie Cohen. Een verpleegster en tevens verzetsheldin, die honderden Joodse baby’s wist weg te smokkelen en onder te laten duiken. Al praatte ze volgens Oudkerk alleen maar over de kinderen die ze niet wist te redden. “Dat heeft ze me honderden, misschien wel duizenden keren verteld. Dat ik ’s nachts bij haar bed zat en ze in angstdromen de treinen weer zag rijden.”

In de serie is een scene te zien waarin Virrie op het station aan het gillen is, terwijl de trein met kinderen wegrijdt richting het concentratiekamp. “Het ging altijd over de 5.000 kinderen die ze niet had gered. Ik durf te zeggen dat ze alle namen van die kinderen heeft gekend.”

‘Jongeren moeten serie kijken’

“We zien 80 jaar naar dato nog steeds systematische ontmenselijking, overal ter wereld.” Oudkerk onderstreept daarom het belang van de dramaserie. “Ik vind dat heel Nederland, vooral jongeren, deze serie moet zien. Alle scholieren moeten ook naar het Holocaustmuseum gaan. De ontkenning alleen al daarvan.”

Hij hoopt dat de wereld ooit van de ‘systematische ontmenselijking’ afkomt, maar heeft er een hard hoofd in. “Mijn vrouw is daar iets optimistischer over dan ik. Ik ben daar zelf, door mijn familiegeschiedenis, ontzettend pessimistisch over.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De historische dramaserie ‘De Joodse Raad’ van de EO is vanaf zondag 10 maart om 21.20 uur te zien op NPO 1.

Lees ook:

Bombardement Nijmegen na 80 jaar nog altijd open wond: ‘Je draagt het je hele leven mee’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer