main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2024 — 13:43

Nederlanders geven weinig complimenten: ‘Erkenning en aandacht zijn diepe menselijke behoeftes’

Wat zit je haar leuk! En wat draag je een mooie broek! Complimentjes ontvangen is leuk, maar in Nederland delen we ze weinig uit. Daarom is het vandaag Nationale Complimentendag. “Iedereen wordt vrolijk van aandacht”, zegt bedenker Hans Poortvliet.

Het gebrek aan complimentjes is een gemiste kans volgens de Amerikaanse psycholoog William James (1842-1910). Hij zei dat de diepste menselijke emotionele behoefte is om gewaardeerd te worden. Onderzoekers noemen gebrek aan waardering en herkenning al jaren de belangrijkste reden waarom werknemers gedemotiveerd ontslag nemen. Ook relaties gaan eraan kapot, stellen zij.

Om daar verandering in te brengen, werd in 2003 de Nationale Complimentendag in het leven geroepen. De bedoeling is simpel: geef iemand een compliment. Of het nou een geliefde is, een collega of een onbekende.

‘Zonder commerciële bedoeling’

Nationale Complimentendag begon in Nederland, maar wordt inmiddels ook ‘gevierd’ in landen als de Verenigde Staten en India (International Compliments Day). Bedenker Poortvliet: “Ik zat destijds in een leidinggevende functie en wilde iets voor mijn werknemers doen. Daarnaast is het een dag zonder commerciële bedoeling. Alles in het leven dat van waarde is, is niet te koop. Dat is mijn overtuiging. En oprechte waardering kan je niet afkopen met een kaartje of cadeautje.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

“Erkenning en aandacht zijn diepe emotionele menselijke behoeftes. We zijn daar als mens uitermate gevoelig voor”, zegt Poortvliet tegen het AD. “We worden blij als we worden gezien en erkend voor wie wij zijn. Daar is altijd al behoefte aan geweest en dat is door sociale media alleen maar meer geworden. Facebook, Instagram, TikTok: allemaal is het een roep om aandacht en bevestiging.”

Volgens Poortvliet is een compliment iets wat je zegt zonder bijbedoeling. “Het maakt het nog beter als je eraan toevoegt waarom je het compliment geeft. Dat is waardevoller dan een algemene kreet.”

Steeds minder complimenten

Hij vreest dat we steeds minder zijn gaan complimenteren. “Een compliment geven in deze tijd is bijna onmenselijk, omdat je moet nadenken over wat je zegt. Tien jaar geleden was het normaal om iets positiefs te zeggen over de nieuwe trui van een collega. Nu zou de ander kunnen denken dat je er mogelijk iets mee bedoelt.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Daar moeten we ons niet door laten leiden, vindt hij. “Als je enigszins twijfelt of een opmerking kan, blijf dan weg bij een compliment over een nieuwe trui of kapsel. Er blijft namelijk genoeg over om iemand mee te complimenteren. Hoe leuk is het als iets opvalt en iemand je daarmee complimenteert?’’

Poortvliet weet wie hij gaat complimenteren vandaag. “Ik ga een aantal mensen een compliment geven, maar sowieso mijn vrouw en zoon”, zegt hij tegen de krant.

‘Wij zeggen snel wat in ons opkomt’

Politiek journalist van EW Magazine Victor Pak, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1, ziet dat bijvoorbeeld in Amerika mensen veel vaker een compliment uitdelen. “Als je in het buitenland komt, waar staan Nederlanders om bekend? Toch hun directheid en in zekere zin botheid. Wij zeggen snel wat in ons opkomt. Dat is niet altijd het meest nette of complimenteuze. Terwijl: als je er even over nadenkt, kan je soms wat vriendelijker zijn.”

Lees ook: 

D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte bakt friet in Oekraïne

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer