main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 27 februari 2024 — 07:01

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen hij in de criminaliteit belandde. In de gevangenis besloot hij het over een andere boeg te gooien. ”Ik heb met mijn slachtoffers gesproken. Eentje begon helemaal te trillen toen hij me zag. Ik vind het heel erg dat ik hem heb bedreigd”, vertelt hij in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

”Ik was jong en naïef”, herinnert Jordi zich. Op zijn achttiende zet hij zijn eerste stappen op het criminele pad. ”Een vriend en ik waren aan het chillen toen iemand aan ons vroeg of we wat pillen konden regelen. We kenden mensen. In eerste instantie deden we het voor niets. Daarna zouden we er geld voor krijgen.”

Jordi Blitz die ooit zelf overvallen pleegde, werkt inmiddels al jarenlang met jongeren in de hoop hen uit de criminaliteit te halen en geeft hij ook trainingen op scholen en bij de Reclassering. Hij vertelt hierover in de podcast:

Telefoons verpatsen

Niet veel later krijgt Jordi een tip om makkelijk geld te verdienen. Hij sluit verschillende telefoonabonnementen af. Een connectie bij de provider belooft de abonnementen vervolgens op te zeggen, zodat de jonge Amsterdammer de bijhorende telefoons kan verpatsen. Het plan loopt in de soep. Jordi krijgt meerdere rekeningen van 1500 euro op de mat.

”Opeens had ik een schuld. Hoe moest ik die gaan betalen?” Opnieuw kiest Jordi voor de drugshandel. Hij investeert in de reizen van vrouwelijke bolletjesslikkers die drugs van Suriname naar Nederland smokkelen. Wederom gaat het fout. Hij blijft opnieuw met schulden achter.

Faliekant mislukt

Via via hoort Jordi dat hij doormiddel van een overval 30.000 euro en waardevolle spullen kan bemachtigen. Ook deze criminele missie mislukt faliekant. De tipgever eist echter wel zijn deel, een bedrag van 6.000 euro.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Jordi wordt stelselmatig bedreigd. Niet veel later sleuren meerdere mannen hem een auto in. In het Amsterdams bos wordt hij ondergegoten met benzine. ”Ik dacht: het is afgelopen. Ze lieten me alleen gaan als ik geld voor ze zou regelen”, vertelt hij.

Egoïstisch

Jordi pleegt in een maand maar liefst zeven overvallen. Het dieptepunt is een woningoverval. Op dat moment zijn een vader en zoon in het huis aanwezig. ”Er zou een ton liggen. Je belt aan, iemand doet open en je trekt je vuurwapen. Waar is de kluis? Je ziet de stress in iemands ogen. Op zo’n moment ben je egoïstisch en denk je alleen maar aan het geld. Met iets anders ben je niet bezig. Er bleek niets te zijn.”

Niet veel later wordt Jordi opgepakt. In de rechtszaal staat hij oog in oog met zijn slachtoffers. ”De vader heeft gesproken. Apart genoeg ondersteunde hij mijn moeder. ‘Jouw zoon is geen slecht mens’, zei hij.”

Persoonlijk gesprek

Tijdens zijn detentie gaat Jordi in gesprek met de slachtoffers. ”Ik wilde laten zien dat het niet persoonlijk was, ik kende ze immers niet. Ik wilde laten zien dat ik meer ben dan mijn daden, er zit een mens achter. Dit is wie ik ben en in deze situatie zat ik. Ook wilde ik weten hoe het voor hen was. De zoon begon het helemaal te herleven. Dat vond ik heel erg. Dit heb ik hem aangedaan, dacht ik.”

Het gesprek eindigt bijzonder. Een slachtoffer, een rijinstructeur, geeft Jordi een boek voor zijn theorie-examen. ”Ze wilden ook mijn rijbewijs vergoeden. Ze gunden me een goed leven, buiten de criminaliteit. Tijdens de detentie heb ik tegen mezelf gezegd: dit pad wil ik niet meer bewandelen.”

Lees meer:

Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

 

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer