main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 27 februari 2024 — 07:01

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen hij in de criminaliteit belandde. In de gevangenis besloot hij het over een andere boeg te gooien. ”Ik heb met mijn slachtoffers gesproken. Eentje begon helemaal te trillen toen hij me zag. Ik vind het heel erg dat ik hem heb bedreigd”, vertelt hij in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

”Ik was jong en naïef”, herinnert Jordi zich. Op zijn achttiende zet hij zijn eerste stappen op het criminele pad. ”Een vriend en ik waren aan het chillen toen iemand aan ons vroeg of we wat pillen konden regelen. We kenden mensen. In eerste instantie deden we het voor niets. Daarna zouden we er geld voor krijgen.”

Jordi Blitz die ooit zelf overvallen pleegde, werkt inmiddels al jarenlang met jongeren in de hoop hen uit de criminaliteit te halen en geeft hij ook trainingen op scholen en bij de Reclassering. Hij vertelt hierover in de podcast:

Telefoons verpatsen

Niet veel later krijgt Jordi een tip om makkelijk geld te verdienen. Hij sluit verschillende telefoonabonnementen af. Een connectie bij de provider belooft de abonnementen vervolgens op te zeggen, zodat de jonge Amsterdammer de bijhorende telefoons kan verpatsen. Het plan loopt in de soep. Jordi krijgt meerdere rekeningen van 1500 euro op de mat.

”Opeens had ik een schuld. Hoe moest ik die gaan betalen?” Opnieuw kiest Jordi voor de drugshandel. Hij investeert in de reizen van vrouwelijke bolletjesslikkers die drugs van Suriname naar Nederland smokkelen. Wederom gaat het fout. Hij blijft opnieuw met schulden achter.

Faliekant mislukt

Via via hoort Jordi dat hij doormiddel van een overval 30.000 euro en waardevolle spullen kan bemachtigen. Ook deze criminele missie mislukt faliekant. De tipgever eist echter wel zijn deel, een bedrag van 6.000 euro.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Jordi wordt stelselmatig bedreigd. Niet veel later sleuren meerdere mannen hem een auto in. In het Amsterdams bos wordt hij ondergegoten met benzine. ”Ik dacht: het is afgelopen. Ze lieten me alleen gaan als ik geld voor ze zou regelen”, vertelt hij.

Egoïstisch

Jordi pleegt in een maand maar liefst zeven overvallen. Het dieptepunt is een woningoverval. Op dat moment zijn een vader en zoon in het huis aanwezig. ”Er zou een ton liggen. Je belt aan, iemand doet open en je trekt je vuurwapen. Waar is de kluis? Je ziet de stress in iemands ogen. Op zo’n moment ben je egoïstisch en denk je alleen maar aan het geld. Met iets anders ben je niet bezig. Er bleek niets te zijn.”

Niet veel later wordt Jordi opgepakt. In de rechtszaal staat hij oog in oog met zijn slachtoffers. ”De vader heeft gesproken. Apart genoeg ondersteunde hij mijn moeder. ‘Jouw zoon is geen slecht mens’, zei hij.”

Persoonlijk gesprek

Tijdens zijn detentie gaat Jordi in gesprek met de slachtoffers. ”Ik wilde laten zien dat het niet persoonlijk was, ik kende ze immers niet. Ik wilde laten zien dat ik meer ben dan mijn daden, er zit een mens achter. Dit is wie ik ben en in deze situatie zat ik. Ook wilde ik weten hoe het voor hen was. De zoon begon het helemaal te herleven. Dat vond ik heel erg. Dit heb ik hem aangedaan, dacht ik.”

Het gesprek eindigt bijzonder. Een slachtoffer, een rijinstructeur, geeft Jordi een boek voor zijn theorie-examen. ”Ze wilden ook mijn rijbewijs vergoeden. Ze gunden me een goed leven, buiten de criminaliteit. Tijdens de detentie heb ik tegen mezelf gezegd: dit pad wil ik niet meer bewandelen.”

Lees meer:

Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

 

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer